Jakie felgi i opony do Vw polo 6N

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

R
Rid0
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Rid0 »

[quote=""JuStIcE""][quote=""Rid0""][quote=""JuStIcE""]
Rid0
Owszem, 50-tek jest zdecydowanie więcej, a co za tym idzie, są tańsze. Jednak tutaj pojawia się inna kwestia - przy jakimkolwiek obniżeniu auta (nawet -30) będzie problem typu przycieranie opony o nadkole z tyłu, jak posadzisz tam ze 2 osoby. Przy 195.45 nie powinno tego być, bo to rozmiar sugerowany przez VW do 6N i 6N2.[/quote]

W takim razie bede szukał 195/45 - jezeli nie znajde nic ciekawego opre sie na 50tkach. Dzieki za info, wrazie co bede jeszcze pytał.

Gogogo do 10 postów :crazy:[/quote]
Moje zdanie jets takie - łyknij te fele, jak nie masz obniżonego auta, to pośmigaj na tych oponach, a jak będziesz chciał obniżyć, to można poszukać używek i dość tanio wyrwać :) Ja w tym sezonie kupiłem nowiutkie 165/45 po 189 zł za sztukę, ale to już opona na konkretną felgę i do dość mocnego obniżenia.[/quote]

W takim razie szukam gum o tych wymiarach. Gleba na pewno nie w tym roku wiec zdarze sie najezdzic na tych 50tkach. Teraz sie tylko zastanawiam czy szukac czarnych czy srebrnych felg ktore bardziej by pasowaly do wizji kreowania auta ale to juz nie na ten dział. Jak wskocza uprawnienia to dokladnie opisze i pochwale sie w garażu :cool:
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: choclateman »

witam,

czy felgi 15" z oponami 195/45 albo 50 nie będą za przesadne do Polo 1.3 6N bez wspomagania? Ew. jakie opony do 14"
everybody lies.
m
mates86
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

[quote=""choclateman""]witam,

czy felgi 15" z oponami 195/45 albo 50 nie będą za przesadne do Polo 1.3 6N bez wspomagania? Ew. jakie opony do 14"[/quote]

Mam POLO 6N2 i wstawiłem oponki 195/50/15, z przodu trochę ociera o nadkole wiec proponuję profil 45. Jeśli chodzi o wygląd to jest OK, zależy jeszcze jakie chcesz felgi do tego. Przy takiej oponce ciężko będzie skręcać w miejscu, miałem takie oponki w golfie 2 bez wspomagania i trochę ciężko się skręcało.
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

mam teraz 175/55/13 jak dobrze pamiętam i czasem jest ciężko w miejscu kręcić to nie chcę myśleć co będzie na 15.
Mam POLO 6N2 i wstawiłem oponki 195/50/15, z przodu trochę ociera o nadkole wiec proponuję profil 45. Jeśli chodzi o wygląd to jest OK, zależy jeszcze jakie chcesz felgi do tego. Przy takiej oponce ciężko będzie skręcać w miejscu, miałem takie oponki w golfie 2 bez wspomagania i trochę ciężko się skręcało.
felgi OZ Racing albo jakieś BBS
everybody lies.
m
mates86

Post autor: mates86 »

choclateman pisze:mam teraz 175/55/13 jak dobrze pamiętam i czasem jest ciężko w miejscu kręcić to nie chcę myśleć co będzie na 15.

Tutaj bardziej chodzi o szerokość niż średnicę felgi, większa szerokość równa jest większej powierzchni co za tym idzie wieksze tarcie i większa siła potrzebna do ruszenia.
Awatar użytkownika
choclateman
Raczkujący
Raczkujący

teraz mam 155/75/13 :)
Tutaj bardziej chodzi o szerokość niż średnicę felgi, większa szerokość równa jest większej powierzchni co za tym idzie wieksze tarcie i większa siła potrzebna do ruszenia.
to co radzisz? wstawiać 15 z takimi oponami?
everybody lies.
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: dogu18 »

Witam

Mam pytanie jakie najmniejsze ET w Feldze 15j7 pasuje do 6N żeby nie wystawało nadmiernie...
opona na tym będzie 175/50r15 czy et około 10 będzie ok czy za mało??

pozdrawiam
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

dogu18
Ja mam obecnie ET 24 i z tyłu 5mm brakuje dosłownie żeby było równo z nadkolem, więc przy ET 10 fela bedzie delikatnie wystawać. Opona nie będzie, bo na 7J zrobi się naciąg delikatny :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""JuStIcE""]dogu18
Ja mam obecnie ET 24 i z tyłu 5mm brakuje dosłownie żeby było równo z nadkolem, więc przy ET 10 fela bedzie delikatnie wystawać. Opona nie będzie, bo na 7J zrobi się naciąg delikatny :)[/quote]

A jak wygląda przód?? trze o coś czy wystaje?? bo bardziej obawiam sie przodu jak tyłu prawdę mówiąc.
Bo teraz mam 15j6et35 plus 5mm dystans 175/50r15 i mi trze o budę przy max skręcie.
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

poczytałem troszke tematu i zastanawiam się .. Mam polo 6n , na razie seria , ale planuje założyć fele RH cup 15cali 7j z oponką 175/50 delikatny naciąg. I do tego obnizyc autko o 40/50mm gdyż więcej nie pozwala mi mój wjazd na posesje :D

i teraz czy da to rade? czy będzie tarło ?
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

nie ma opcji ja miałem jakieś -80/-60 na takiej oponie i nic nie tarło dopiero teraz jak obniżyłem bardziej to trze ale przód przy max skręcie bo et nie takie
Awatar użytkownika
korzenio
Swój
Swój

Post autor: korzenio »

[quote=""dogu18""]nie ma opcji ja miałem jakieś -80/-60 na takiej oponie i nic nie tarło dopiero teraz jak obniżyłem bardziej to trze ale przód przy max skręcie bo et nie takie[/quote]

to moge zejść spokojnie do -60 w takim razie ? a Et jakie bylo by najlepsze , rh cup mają ET 37 . Jakiś dystans?
Awatar użytkownika
dogu18
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""korzenio""][quote=""dogu18""]nie ma opcji ja miałem jakieś -80/-60 na takiej oponie i nic nie tarło dopiero teraz jak obniżyłem bardziej to trze ale przód przy max skręcie bo et nie takie[/quote]

to moge zejść spokojnie do -60 w takim razie ? a Et jakie bylo by najlepsze , rh cup mają ET 37 . Jakiś dystans?[/quote]

na razie spróbuj bez, jak coś to wtedy jakieś 5-10mm dystansu w razie potrzeby
k
kiko03
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kiko03 »

Panowie pytanko?
Mial ktos moze taki przypadek ze felgi 15 z et 35 nie weszly mu do 6n. Chodzi mi o to ze zalozylem sobie taki felunek a tu zaje...a niespodzianka blokada na zacisku hamulcowym.
Prosze o ewentualne porady. Dystans czy moze jakies inne sposoby :victory:
Awatar użytkownika
WojtasIRL6n
Newbie
Newbie

Post autor: WojtasIRL6n »

Witam , pytanko bo chce w nastepnym tygodniu zakupic komplet felg dokladnie : http://www.ogloszenia.gazeta.ie/search/ ... e/1/page/6
prawie na samym dole co zdjecie 13 calowych alusków. Tylko zastanawia mnie czy 13 cali nie za mało bo niechce wysoko profilowych opon , jak dałoby rade bardzo nisko profilowa opone i troche szerszą niz zwykle tylko nie wiem czy sie da bo sie nie zabardzo znam. Za odpowiedz bym byl wdzieczny :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”