montaż Cb

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zaba_1974
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zaba_1974 »

[quote=""Czasiu""]Witam
Mam polo 86c2f kombi i chce montować Bata ok. 150cm na dach na stałe,wiadomo trza wiercić w dachu ale mam pytanie bo polo II ma strasznie cienki ten dach,czy przy dużej prędkości nie po wygina mi tego dachu na wszystkie strony.Bo nie chce potem go prostować :grin:

I drugie pytanie czy jakbym walnął na tą antenę flagę np. jakbym na zlot jechał albo jakieś święto narodowe to na trasie może mi się ta antena przekrzywić albo jak wyżej powyginać dach.Antena to president

Tak wiem strasznie głupie pytanie ale lepiej się zapytać niż coś odwalić[/quote]
Śmiało możesz ja dałbym pod spód podkładkę 10x10 z blachy samochodowej jakiś błotnik czy coś innego i będzie ok nic się nie pognie temat przerobiłem 100 razy bez reklamacji.Antena musi dobrze masować z dachem.Co do radia polecam Intek M-760 Plus rewelacja.antena 150cm zero szumów i trzasków
Awatar użytkownika
Czasiu
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czasiu »

zaba_1974 tak zrobię.Dzięki wielkie :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sprajt
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: sprajt »

Odświeżę trochę temat. Zakupiłem radyjko Alan 199A, chciałbym je zamontować na dolnej półce pod panelem opuszczania szyb. Chciałbym również podłączyć je bezpośrednio pod zapalniczkę, a nie poprzez wtyczkę . I teraz mam pytanko trzeba rozbierać cały środek aby dojść do kabli zapalniczki ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Mark
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Mark »

sprajt nie musisz rozbierać całej konsoli żeby dostać się do kabli zapalniczki- ale jeżeli będziesz robić na stałe to zrób zabezpieczanie w stylu dodatkowego przełącznika schowanego gdzieś pod spodem

Polo 6R znajomego, uchwyt radia zainstalowany od spodu poprzez śruby (oczywiście dłuższe lekko) obudowy konsoli nawiewu
Obrazek Obrazek
Było 6N jest 6R /// mp3432
"Nie mam systemu w wersji PL, a jednak jakoś to nie przeszkadza pisać poprawnie."
w
wildpig
Newbie
Newbie

Post autor: wildpig »

Witam!
Zmienilem auto na polowke (1999, 3 drzwi, hatch) i mam problem. Idzie lato a radio jeszcze przygotowane.
Ze wzgledu na to ze blacha jest strasznie podatna na korozje (jest dramat delikatnie mowiac - pierwszy raz cos takiego widze zeby po jednej zimie tyle rudej wylazlo), oraz fakt 'dobrodziejstwa' w postaci szyberdachu chcialbym wykorzystac orginalny nawiert pod radiowke (uniknac wiercenia samemu).
W poprzednim aucie uzywalem mocowania SF-40 do klapy bagaznika (z dorobiona masa bo nie bylo) i bylem srednio zadowolony (slabizna porownujac do centralnego nawiertu).
Moze ktos montowal w miejsce orginalnej anteny podobny bat i moze poradzic?...

Antena midland ml145:
1. byla szybko-zlaczka na motylek pod SF40, czego (jakiego uchwytu) uzyc zeby pasowalo pod antene i w dziure dachu?
2. czy dach ma w tym miejscu jakies wzmocnienie / czy wytrzyma ml145 bez dokupywania czy doklejania czegokolwiek ? (wiecej niz przepisowo po autostradzie jezdzone nie bedzie)
3. jesli wymaga wzmocnienia to jak to rozwiazac?
4. czy antena radiowa wymaga jakis specjalnych zabiegow (wyczytalem ze wystarczy ze zostawie ja przyklejona pod podsufitowka i w miescie powinna zbierac) - ew czego uzyc zeby pasowalo pod obecny tam przewod?

Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
uff
Newbie
Newbie

Post autor: uff »

U mnie w 9n3 radio zamontowane z lewej strony, w większości chowa się we wnęce zaślepki. Trzeba było ciut przeszlifować i wchodzi na styk.
Radyjko to Cobra 19 dx IV z anteną midland ML-145.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

Post autor: Fireman94 »

Ja w mojej 6N2 również umieściłem radyjko w specjalnej kieszeni pod radiem :) miejsce fajne troszkę problemy z głośnością bo głośnik jest schowany ale wystarczająco głośno przecież można podgłośnić :) A gruchę uwiesiłem na lusterku wstecznym bo narazie nie mam pomysłu gdzie by ją zakamuflować :) Koszt kieszeni na CB to ok 20 - 30 zł sposób montarzu łatwy jedynie radio do kieszeni trzeba dopasować i przykręcić :)
l
luminox
Newbie
Newbie

Post autor: luminox »

Witam - chce zamontowac w Polo FUN -9N rok prod;2005- Cb radio CRE 8900 wym; glebokosc (to jest to co mnie najbardziej martwi, ma 21,5cm) , czy wejdzie mi to radio w kieszen pod radiem BETA a pokrentlami nawiewu???
Z gory dziekuje za odp.
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

W mojej 9n CB zamontowałem pod radiem. Półeczka została wyjęta i wyciąłem z czarnego plastiku odpowiednią ramkę.
Radio to Intek M-790 Plus.
Obrazek
Trzeba jednak było wyprowadzić gniazdo antenowe radia na krótkim przewodzie.
Natomiast antena to Sirio ML-145, jednak podstawę magnetyczną zastąpiłem uchwytem samoróbką montowanym na zawias klapy:
Obrazek Obrazek
p
panadol324
Newbie
Newbie

Post autor: panadol324 »

Może mi ktoś podać link do jakiejś strony ,albo powiedzieć jeśli chodzi o częstotliwości , na jakiej najczęściej ludzie siedzą i gadają ( jestem w tym zielony ) moje radio mam tylko opcje ustawiania kanałów 1-40 i ostatnio sie bawiłem ale raz tylko na 9 cos złapałem a tak praktycznie zawsze cisza i czy da sie jakoś te szumy wyciszyć ?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

19 kanał to jest ogólny na tym się gada
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
p
panadol324
Newbie
Newbie

Post autor: panadol324 »

Acha czyli 19 kanał , ok thx .
A czy w radyjku Cobra 19 dx IV cos jeszcze sie ustawia oprócz tych kanałów czy tylko tym sie operuje i kwestie szumów rozumiem reguluje się tym pokrętłem SQ ?
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

tak :) skręć max w prawo wtedy będą największe szumy i kręć w prawo aż znikną i tak zostaw ,to musisz w czasie jazdy sobie ustawić
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”