[6n] Walnięty termostat?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Post autor: Żółw »

Witam.

Panowie ja mam problem taki że ciepełko jest zaraz czyli termostat ok , ciecz jest różowa , nie ubywa płynu, ale wskaźnik temp. na desce roździelczej nie podnosi się w cale!!.jAK przekrecam kluczyk to wskazówka sie rusza ale temp. nie pokazuje. czy bezpiecznik może być walnięty czy raczej cały wskaźnik. tylko jak to sprawdzić i jak go wymienic?? :bow: :assasin:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

wygląda na uwaloną czujkę, kup sobie nowy czujnik temperatury kolor opaski żólty
civic r18a2/407 1,6 HDi
e
endriu38
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: endriu38 »

Witam mam pytanie nie pokazuje mi temperatury silnika cały czas na 0 pokazuje
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

sprawdź czy wtyczka przy czujniku się nie poluzowała ewentualnie przeczyść, jeśli to nie pomoże wymień czujnik na nowy,
patrz jakiego koloru masz opaskę bo czujniki się różnią rezystancją, do nowego czujnika poproś o oring uszczelniający.
wymiana jest bardzo szybka, ściągasz zawleczkę, wyciągasz czujnik ze starym oringiem, wylewa się trochę płynu,
zakładasz nowy z oringiem i blokujesz zawleczką, podłączasz wtyczkę i parampam tss gotowe :thumbsup:
civic r18a2/407 1,6 HDi
a
alvin666
Newbie
Newbie

Post autor: alvin666 »

dzięki wszystkim za porady na tym forum :) dziś zmieniłem termostat na nowy i silniczek nagrzewa się szybciutko i trzyma temperaturę cały czas na 90 :) A z nawiewu teraz :beach:
O
OLOBOGA
Newbie
Newbie

Post autor: OLOBOGA »

Witam. A u mnie jest tak : w lecie bez problemowo temperatura rośnie i wskazówka idzie w górę pod 90 stopni. Jednak już teraz i w zimie tak samo, choćbym nie wiem ile jeździł wskazówka stoi w miejscu, a raczej leży. Nie nagrzewa się ? Czy to też oznaka uszkodzonego termostatu ?
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Na 90% tak. Sprawdziłbym jeszcze dla pewności czujnik temperatury. Miałem bardzo podobne objawy i wymiana termostatu pomogła :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
L
Lecik15
Newbie
Newbie

Post autor: Lecik15 »

Witam. Od razu napiszę, że szukałem odpowiedzi ale informacje są tak zbieżne, że już w końcu postanowiłem otworzyć nowy temat.
A więc tak, posiadam Polo 6n 1,6 silnik benzyna. Od ostatniej zimy miałem problem z ogrzewaniem, temperatura silnika jest i była ok. 90 stopni C. Gdy stoję w miejscu, wskazówka temperatury podnosi się i osiąga 90 stopni, gdy tylko wyjadę na drogę to przy prędkości 50-60 km/h gwałtownie spada, a z dmuchaw leci ciepłe, ale nie gorące powietrze - tak jak to ma miejsce podczas postoju. Wymieniłem termostat w poniedziałek i nic mi to nie dało. Dodam, że kupiłem termostat firmy Wahler. Króciec był także wymieniany. I teraz już nie wiem, czy wymieniać czujnik temperatury płynu chłodzącego, czy może termostat rozwalił się po paru km i trzeba znowu wymienić?
Liczę na pomoc z Waszej strony,
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Po pierwsze przeniosłem temat we właściwe miejsce, bo nie widzę sensu żeby była potrzeba tworzenia nowego.

Po drugie nie można wykluczyć, że ten termostat który kupiłeś jest wadliwy, wiec może spróbuj go reklamować albo sprawdź jak zachowuje się np. w garnku z wodą po podgrzaniu.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
w
wpiotrek
Newbie
Newbie

Post autor: wpiotrek »

Ktoś wie gdzie w poznaniu dostane termostat(wkład) firmy wahler + króciec w przystępnej cenie do mojej 6n 1.6 AEE ? Pozdrawiam.

Ok już znalazłem - górna wilda 86 - króciec (6zł)
wkład do termostatu (59!zł) - międzyborska 22
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 21:42 przez wpiotrek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Panowie jest mała sprawa, auto w lato nagrzewało sie mega szybko, ale teraz przyszła zima i na ogrzewaniu rzadko kiedy łapie 90*C, w trasie to już wgl, 70*C to max. czy może to być uwaalony termostat? Czujnik sprawdzał mechanik i jest git.

Taki termostat będzie git?
http://allegro.pl/termostat-wahler-t5-t ... 27890.html
Ostatnio zmieniony 15 gru 2012, 16:44 przez KondzioR., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcinek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Marcinek »

może byc :)

dodatkowo wsadź karton przed chłodnice i moment ciepło masz;)
Awatar użytkownika
last_chance
Początkujący
Początkujący

Post autor: last_chance »

Tak miałem to samo ze 2 lata temu zimą, więcej niż 70 stopni nie było i przyczyną był termostat.
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Chciałem włożyć tekturę, ale nie jest to proste bo pół przodu trzeba rozebrać.. :/
r
rumcajs25
Swój
Swój

Post autor: rumcajs25 »

[quote="KondzioR."]Chciałem włożyć tekturę, ale nie jest to proste bo pół przodu trzeba rozebrać.. :/[/quote]
Co ty gadasz? :shock: Poł przodu? sciagasz tylko grill ze znaczkiem wkładasz tekture(ew. gumowy dywanik z jakiegos poloneza) składasz w odwrotnej kolejnosci i job done tylko pamietaj nie zakrywac całej chlodnicy bo nie bedzie miał silnik chłodzenia. A powiedz mi taka rzecz jak smigasz po miescie i stoisz na swiatłach to woda na 90 podchodzi?
Mój Chagalblue
Ogólnopolski Zlot PKP 2013
Ogólnopolski Zlot PKP 2014
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”