[quote="polakotek"]Powiem Wam szczerze, ze ja w pewnym momencie bylam zdecydowana popelnic apostazje, bo wiara w jakiegokolwiek Boga nie ma polegac na tym, ze tak naprawde rzadzi tym wszystkim czarna mafia. Skandalem jest zeby placic grube pieniadze za udzielenie slubu, za pogrzeb, itp, tym bardziej, ze kosciol jest subwencjonowany przez panstwo. Ksieza sprawiaja, ze ludzie najpierw przestaja praktykowac, a potem przestaja wierzyc.
[/quote]
Apostazji bym nie popełnił, ale powiem szczerze co do samej instytucji to mam identyczne zdanie. Dziś przy śniadaniu w robocie gadaliśmy na ten temat z kumplem, on mieszka na tej samej dzielnicy co ja tylko tu są dwie parafie i on podlega do tej, co wam kiedyś opowiadałem, co ksiądz biznesmen i ma firmę transportową i inne rzeczy, ale co za tym idzie... Kumpel mówił, że puścił proboszcz gościa po chatach z podkreślam obowiązkowymi cegiełkami dla parafian, kumpla matka otwiera i gadka szmatka cegiełka, no to wyjmuję 20zł z portfela, na to on nie nie musi być 50zł bo tyle proboszcz cennik w tym miesiącu ustalił i radzę dać, bo będzie zapis w notesie i gadka na kazaniu :banghead: WTF ?? przecież to jest gorsze niż skarbówka, a co do ślubów nie będę się wypowiadał, bo tylu moich znajomych jak się chajtało miało takie przeprawy, żebym książkę o tym napisał....
A zobaczcie jaka teraz jest afera jak chcą ich opodatkować i ukrócić chociaż delikatnie te praktyki
Dobra, nie gadajmy już o tym szkoda sobie psuć humor