boschmann czy alphard ???

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: patyczak0r »

Witam,
właśnie zakupiłem kieszenie z miejscem na głośniki i chciałbym sobie złożyć jakieś małe audio ;) Nie chce pakować w auto żadnego subwoofera, ani wzmaka. To mówię na samym początku.I teraz main pytanie. Jakie głośniki polecacie tak żeby to zagrało w miarę spoko. Tzn jakie wybrać głośniki w górną półkę (10cm) i jakie głośniki w kieszenie w drzwiach (tak btw. w drzwi wchodzą 160mm czy 165mm?) Cenowo tak mierzę w max 300zł na górę i max 300zł w kieszenie. Radio chcę koniecznie Clariona, kumpel znający się na radiach polecił. Wybiorę raczej to: Clarion CZ200E.
I następne pytanie :P To radio ma wyjście usb z tyłu. Czy da się jakoś bez rzeźbienia przełożyć kabel od tego usb do schowka?

Sry za masę pytań, ale jestem laikiem w tych sprawach ;)

Pozdrawiam,
patyczak0r.
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

jeśli masz budżet 600PLN to spokojnie kupisz i wzmacniacz i zestaw odseparowany na przód i zostanie na wytłumienie drzwi jakimiś tanimi matami co znacznie poprawi jakość dźwięku :-)

wzmacniacz: http://allegro.pl/wzmacniacz-sony-xm-40 ... 82251.html
zestaw odseparowany: helix b62c - http://carhifi24.pl/katalog/134_helix/2 ... b_62c.html
maty bitumiczne: http://allegro.pl/app-boll-maty-wyglusz ... 65479.html (potrzebujesz około 20 mat do wytłumienia przednich drzwi)

Będzie to grało naprawdę dobrze.

Jeśli chodzi o montaż głośników 10cm i 16.5cm w drzwi mija się z celem ponieważ w ten sposób nie zbudujesz poprawnej sceny w samochodzie, a jeśli naprawdę nie chcesz kupować wzmacniacza to zamontuj tylko zestaw odseparowany który podałem i wytłum drzwi, z tym że radio swoimi ~20W w RMS nie wyciśnie z nich pełnej mocy.
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Dzięki za odpowiedź. Zastanowię się jeszcze nad taką opcją. A co byś doradził w sprawie tego radyjka? Da rade kabel jakoś upchać do schowka? No i czy jak bym chciał do tych głośników jeszcze te w górną półkę jednak wsadzić, to też będę mógł podłączyć je do tego wzmaka?
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

bez zmian raczej ciężko będzie kabel do schowka przełożyć..ale się da :)
tylko długi kabel będzie potrzebny

a co do napędzania 10cm to radio nie powinno mieć problemu z napędzaniem tego.
Chociaż na Twoim miejscu wybrałbym konfigurację
16.5cm w bok , a tweetery w podszybie
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Czyli lepiej będzie zainwestować w coś takiego: http://allegro.pl/radio-sony-cdx-gt39-u ... 36771.html ? Żebym chociaż wiedział jak to gra :/ Może jakieś inne jeszcze wchodzą w grę? Z mp3 i usb na przednim panelu do 300zł?
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Ok, chyba wiem już wszystko :) Dzięki za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

W tej cenie nie ważne jakie radio kupisz bo wszystkie grają na podobnym poziomie brzmieniowym i moim zdaniem powinieneś się skupić na dwóch rzeczach przy wyborze:
1. ergonomia użytkowania (czy siedząc za kierownicą musisz odrywać wzrok żeby coś poklikać itp itd)
2. Ilość wyjść RCA na tylnym panelu których powinno być 4 lub więcej

Drugi punkt wymieniam dlatego, że gdybyś jednak się zdecydował na zamontowanie głośnika basowego w bagażniku będziesz miał możliwość podłączenia go tak aby nie stracić dźwięku stereo w zestawie przednim kiedy korzystasz z rozdzielaczy RCA oraz możliwości pełnego sterowania tonami.

Sam kabel USB można bez większych problemów przeciągnąć do schowka poprzez wywiercenie w bocznej ściance schowka odpowiedniego otworku. Schowek przeważnie trzyma się na 5 śrubach (2 na górze, 2 na dole i jedna wewnątrz na tylnej śćiance) i jest do niego bezpośredni dostęp z panelu centralnego.

Wracając do wyboru radia to w każdej z firm produkujących radioodtwarzacze znajdziesz takie które spełniają te wymagania. W budżecie który posiadasz można polecić chociażby tego Clariona

http://allegro.pl/clarion-cz200e-cz200e ... 58519.html

nie jest to sprzęt najwyższych lotów ale ma w sumie przyjemną ergonomię i posiada 4xRCA, USB oraz umie poprawnie obsługiwać iPoda.

Piszesz także, że myślisz nad głośnikami zamontowanymi w półce. Odpuść sobie. Przeważnie głośniki montowane w półce mają kształt eliptyczny a co za tym idzie dźwięk generowany z nich jest zniekształcony. Poza tym jest to niepoprawnie budowana scena. Jeśli chcesz poznać więcej szczegółów na ten temat zapraszam do lektury PL CA FAQ napisanego przez Bartka Nazara. Temat dotyczący tego tekstu jest powieszony na górze działu CA u nas na forum.
Awatar użytkownika
patyczak0r
Mały interesant
Mały interesant

Suff nie zrozumieliśmy się, do tylnej półki broń panie boże :P Źle się wyraziłem, chodziło mi o te w półce w podszybiu z przodu :) Czy warto tam zmienić te ori 10cm na jakieś lepsze :P

EDIT// Dzięki, bardzo pomogliście.
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Post autor: v-wej »

Witam.Panowie po woli :grin: Po co dobry aku wystarczy kondensator 2F?A powie mi ktos CO naładuje ten kondek jeżeli słaby bedzie aku?Aku to podtstawa a nie jakis kondek,jak aku jest padnięty to nawet 100F nic nie da bo kondek nie wytwarza prądu tylko go MAGAZYNUJE!A skądś go musi pobierac prawda?Także czasem zamiast kondka grubszy kabel bym dał.Poza tym VIBE to dobra firma angielska,robią dobre sprzęty jednak za tę kasę można mieć dużo lepszy sprzęt,w dodatku nie kupuj żadnych AKTYWNYCH zestawów,koles oszalał ztą ceną,poważnie :grin: pisze że 550RMS :grin: jeżeli ten wzmacniacz ma 550rms to jestem ksiądz,wzmacniacz ma 2 bezpieczniki po 15A :grin: ,w dodatku głośnik niech ma te 550rms ale co go napędzi??Ten wzmacniacz jest napewno za słaby,wolał bym kupić komplet inny, Za 1000zł masz juz naprawdę coś fajnego jak kicker,rockford,ground zero.Wszystko zalezy od miejsca w bagazniku.Napisz ile go masz a ja postaram się wysłac linki z jak najlepszą propozycja dla ciebie :grin:
Awatar użytkownika
Aros
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Aros »

Ja bym sobie zadal pytanie czy warto wydac 1000 na bum bum bo z dobrym graniem to nie bedzie mialo duzo wspolnego ... a miec mocny bas mozna i ze 100rms poszukaj czegos z hifonicsa albo jl audio ew TMA moze uda Ci sie taniej cos poskladac sensownego
b
bubel69
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: bubel69 »

Doszedłem do wniosku, że pierw robie odseparowany przód, a potem bede myslał nad resztą.
Awatar użytkownika
prezes_jr
Newbie
Newbie

Post autor: prezes_jr »

Panowie i Panie, wszystko ok, ale nie tylko głośniki, trzeba jeszcze pomyśleć o kablach, przede wszystkim kable do wzmacniacza, grube i przewidziane do tego, wygłuszacz szumu silnika z kondensatorem, i oczywiście duży bezpiecznik na plusowy kabel zasilający wzmaczniacz. Kolejną rzeczą są chin-cze, lepiej kupić droższe, a żeby było najlepiej to samemu zrobić z dobrego kabla, i najbezpieczniej pociągnąć osobny kabel do sterowania wzmacniaczem.

dziękuje, to by było na tyle co wiem na ten temat i z własnych doświadczeń montażowych.
v
v-wej
Początkujący
Początkujący

Post autor: v-wej »

[quote=""prezes_jr""]Panowie i Panie, wszystko ok, ale nie tylko głośniki, trzeba jeszcze pomyśleć o kablach, przede wszystkim kable do wzmacniacza, grube i przewidziane do tego, wygłuszacz szumu silnika z kondensatorem, i oczywiście duży bezpiecznik na plusowy kabel zasilający wzmaczniacz. Kolejną rzeczą są chin-cze, lepiej kupić droższe, a żeby było najlepiej to samemu zrobić z dobrego kabla, i najbezpieczniej pociągnąć osobny kabel do sterowania wzmacniaczem.

dziękuje, to by było na tyle co wiem na ten temat i z własnych doświadczeń montażowych.[/quote]
Akurat z tymi czinczami to sie do końca nie zgodzę,miałem kilka par czinczów i w sumie nie ma róznicy,chodzi oto aby tylko były podwójnie ekranowane,samemu??A po co jak można nowe ROCFORDA :grin: mieć za 49zł,dietzy chodzą po 30-35 także zabawa nie warta świeczki,no chyba że ktoś chce już z górnej póły jak monster cable :grin: Ja tak jak powiedziałem,służę pomocą i mogę doradzić,spokojnie za 1000zł można złozyc konkretny sprzęt z kablami bezpiecznikiem i wszystkim co potrzebne do tego.Nie mówię o pseudo sprzętach,jak pizdzing czy blaupunkt,
b
bubel69
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: bubel69 »

Od razu się tu zapytam - jaki wzmacniacz do tych głośników?
http://allegro.pl/glosniki-samochodowe- ... 17450.html

Może być używany, byle dobry
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”