1.6 16V a LPG? - rozważania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Wojciechu dobrze to podsumował! Moim zdaniem nie ma co się więcej rozpisywać.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: LyszyK »

[quote="Wojciechu"]
a za pół roku powiesz ze VW to chłam bo ciągle sie psuje i kolejne GTI uda sie na cmentarzysko...
[/quote]

będzie jeden model mniej i będą miał coraz bardziej unikatowy model ....

zakladaj LPG :censored:
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote="Wojciechu"]forum miłośników VW Polo...

"nie przejmuj sie niczym gazuj go"
"zagazuj gti"
"bede jezdzil GTI za 23zł/100km"

a jak padna tarcze klocki to wlozysz uzywane? jak sie posypie zawieszenie to dasz do regeneracji, wydech pospawasz a xenony zastapisz zwyklymi zarowkami. Zamiast oleju odpowiedniego do silnika o kompresji blisko 12:1 wlejesz lotosa za 40zł/litr.

a za pół roku powiesz ze VW to chłam bo ciągle sie psuje i kolejne GTI uda sie na cmentarzysko...

może jestem starym ramolem, ale jak cie nie stac na gti to go nie kupuj, bo to ze go zagazujesz nie spowoduje tego ze bedzie cie na niego stac. Auto to nie tylko benzyna... mnie wlasnie czeka 1500 za klocki i tarcze do mojego auta... chce sie jezdzic mocnym autem to trzeba sie z tym liczyc[/quote]

nie dorabiaj teori proszę Cię bardzo, nie jestem zwolennikiem minimalizmu i oszczędzania na wszystkim, wręcz przeciwnie. To że GTI jest drogim autem w utrzmaniu twierdziłem w wielu wątkach, natomiast jestem przeciwnikiem fantatyzmu. Pozatym nie lubię nadstawiać tyłka koncernom paliwowy, a gaz jest tak samo dobrym paliwem jak pb, tyle że technika jeszcze nie taka doskonała.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

[quote="Borek"][quote="borys_wrocek"]Jeżeli chodzi o kaloryczność paliwa to faktycznie jest większa odrobinę niż benzyny 95, o 98 nawet nie wspominając[/quote]
mylisz liczbę oktanów z kalorycznością. Gaz ma właśnie mniejszą kaloryczność od PB przez co proporcjonalnie więcej musi go być spalane żeby zachować prawidłowy AFR. Oktanów owszem jest więcej (podejrzewam ze większość wielbicieli paliw 99oktanowych super hiper ultimate nie ma swiadomości jaki wysokooktanowy jest gazik ;) )
[/quote]
nic nie mylę
PB 95 45 MJ/kg
PB 98 43,6 MJ/kg
LPG 50,4 MJ/kg
właśnie dlatego optymalnym jest zastosowanie wtrysku LPi
oprócz tego gaz ma wyższą liczbę oktanową
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

To może inaczej bo faktycznie źle i w dużym uproszczeniu to ująłem. 1L ciekłego gazu ma mniejszą masę niż 1L Pb (0,54kg/1L do 0.76kg/1L z tego co pamiętam) dlatego auto w rezultacie musi palić więcej litrów tego gazu żeby się tak samo najeść co benzyną ;)
Awatar użytkownika
Acadaptor
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Acadaptor »

PANOWIE dajmy spokoj tematowi...
Na gazie bedzie jezdzic a pytanie czy zakladac czy nie zostawmy wlasnemu sumieniu.
Ja do GTI nie zalozylbym gazu :rules2:
Moje 6n2]viewtopic.php?f=30&t=10905[/url]
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

[quote="borys_wrocek"]Pozatym nie lubię nadstawiać tyłka koncernom paliwowy, a gaz jest tak samo dobrym paliwem jak pb, tyle że technika jeszcze nie taka doskonała.[/quote]
o jak ja lubie te wielkie słowa...

myśle ze BP alo Shella bardzo zaboli to, że jedno male polo w malej polsce nie zatankuje 40 litrow raz na 2 tygodnie, tylko oszukac caly swiat i zatankuje LPG, kotre jak zapewne wiesz jest produktem powstalym przy wydobyciu i przerabianiu ropu naftowej.

Ja tam lubie koncerny paliwowe, nie lubie podatków ktore musze placic w paliwie.

Tyle, ze nie mam na nie zadnego wplywu, wiec tankuje i jezdze. Jak kiedys bede mogl to zmienic to bede sie tym martwil. Idac tym tropem mozna nie jesc serow i nabialu bo koncerny na nich zarabiaja, nie jest chleba bo zaraiaja piekarnie... BEZ SENSU - firmy i koncerny ISTNIEJĄ PO TO, BY ZARABIAĆ. Ja przynajmniej jak ide do pracy, czy jak dzialam w swojej firmie to po to, zeby zarabiac. Idąc dalej nie tankując na stacjach Pb powinienes odzywiac sie tylko wodą i słońcem... ale nawet Stachursky'emu sie to nie udalo...

co do przesadyzmu. Oczywiscie, mozesz kupic GTI, wkładac shitowe chinskie zamienniki, lać gaz, do chlodnicy wode a zamiast koncentratu plynu do spryskiwaczy wlac wode z ludwikiem. Mozesz zamiast woskowac myc z wiadra i wycierac szmatą. Tylko dlaczego chcesz kupic auto dla pasjonata, takim nie będąc? Auta klasy GTI, ogólnie najmocniejsze wersje danego wozu mają to do siebie ze są drogie w utrzymaniu i wymagają odpowiedniego podejścia.
Mówie to z poziomu człowieka, który 2 lata spędził w Dodge'u Neonie SRT-4, obecnie jeździ 330i a Żonie kupuje 6N2 GTI albo C2 VTS wiec najmocniejsze werjse. T

To nie są zwykłe auta na codzien. Sa drozsze, twarddsze, mniej wygodne... trzeba je kcohac
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
b
borys_wrocek
Swój
Swój

[quote="Wojciechu"]
co do przesadyzmu. Oczywiscie, mozesz kupic GTI, wkładac shitowe chinskie zamienniki, lać gaz, do chlodnicy wode a zamiast koncentratu plynu do spryskiwaczy wlac wode z ludwikiem. Mozesz zamiast woskowac myc z wiadra i wycierac szmatą. Tylko dlaczego chcesz kupic auto dla pasjonata, takim nie będąc? Auta klasy GTI, ogólnie najmocniejsze wersje danego wozu mają to do siebie ze są drogie w utrzymaniu i wymagają odpowiedniego podejścia.
[/quote]

Jak widzę nie dociera, coś się uparł na te częsci ?? masz jakieś kompleksy ??
tak się składa sam poświęcam swojej polówce kupę czasu, pieniędzy, dużo więcej niż jest tego warta, za te pieniądze które włożyłem mugłbym sobie kupić lepsze nowsze ładniejsze, ale tak się składa że lubię swoje autko i nie oszczędzam na nim, nie oszczędzam na częsciach nie oszczędzam na kosmetykach. Gaz mam bo tak kupiłem i nie zamierzam z niego rezygnować. fakt przełączam na gaz na trasie ale i tak robi spore oszczędności co przy moich przebiegach jest istotne. Więc proszę nie oceniaj kto jest pasjonatem a kto nie.

Jeżeli chodzi o twoje wypociny powyżej to się nieźle obśmiałem. Z uporem usiłujesz wpisać montaż LPG do kategorii "kompletnie nie dbam o auto", nie wiem tylko po co.

[quote="Wojciechu"]
Tylko dlaczego chcesz kupic auto dla pasjonata, takim nie będąc?
[/quote] Wyobraź sobie że na przeciwko mnie sąsiad ma polóweczkę, 1,0 na gazie w najbiednieszej wersji, Auto jest tak zadbane jak mało które, jest to napewno jedna z najbardziej odpicowanych polówek w kraju, facet spędza 3x tyle czasu co ja. ale ponieważ jeżdzi na gazie nie może być pasjonatem. Nie ma aut dla pasjonatów, bycia pasjonatem nie definiuje posiadane auto czy ilośc gotówki tylko podejście do auta.
Ale ty z uporem maniaka klasyfikujesz LPG w aucie jako zło. Napisałem wyżej że jestem w stanie dyskutować z róznym argumentami technicznymi o wypalaniu zaworów. to jest przykład fanatyzmu.
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

[quote="borys_wrocek"]masz jakieś kompleksy ?? [/quote]
[quote="borys_wrocek"]Jeżeli chodzi o twoje wypociny powyżej to się nieźle obśmiałem.[/quote]
nie wiem czemu Ci nerwy puszczają

politycy pewnej partii tak właśnie mają, kto nie z nami ten przeciwko nam, lać odmieńca, złodzieja.

Nie wiem co ma Twój sąsiad, aczkolwiek z Tojej wypowiedzi wnioskuje, że emeryture i czas.
[quote="borys_wrocek"]Gaz mam [/quote]
to tłumaczy Twoją wściekłość. Wybacz kolego, ale ja nie mam kompleksu na temat tego czym i na czym jezdze. Skąd jednak wywnioskowałeś, że takowe mam? Bo mam zaniedbane auto? w maju było na kuracji 3M/zirconite, obecnie konserwowane woskami na bazie carnauby... Bo nie dbam o nie? olej VR1, paliwo tylko na markowych stacjach, co 3 bak 98... Naprawde nie mam kompleksów :)

chodzi mi tylko o to, że GTI jest do jazdy, szybkiej sportowej jazdy a nie pieprzenia o zł/100 km. Do tego sa klekoty i lpg.

Mądrzejsi od Ciebie zaprojektowali ten silnik do pracy na Pb wiec nie mów mi ze Czesiek w stodole potrafi tak zrobic, ze banda inzynierów w fabryce powie "O scheisse czemu na to nie wpadlismy!"

otwórz sobie klapke wlewu paliwa i przeczytaj na jakim paliwie ma jezdzic auto. U mnie pisze Pb >91 w BMW i Pb 95 w Polo. Nie mam tam LPG

[quote="borys_wrocek"]z uporem maniaka klasyfikujesz LPG w aucie jako zło[/quote]
tak
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Panowie, wrzućcie na luz, please. Każdy ma swoje, podkręslę to znów - odmienne zdanie na temat gazu. I nie ma powodów do kłótni itp. Wydaje mi się że temat został wyczeerpany i wnioskowałbym o jego zamknięcie, bo troszkę w złym kierunku zmierza :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Coś mnie ominęło? :write:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Acadaptor
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Acadaptor »

[quote="Artpolo"]Coś mnie ominęło? [/quote]
Szykuje sie "dym" :club: :duel:
Moje 6n2]viewtopic.php?f=30&t=10905[/url]
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Na boksy czy na przewracanki?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: LyszyK »

na ogolone klaty będzie :butcher:
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Żeby rozładować napięcie na następnym zlocie jako konkurencję proponuję rzut zbiornikiem LPG :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”