[6n] problem ze spalaniem, 1.4 8v 60KM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
menix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: menix »

Przyczyną w moim aucie zbyt dużego spalania było:zatarcie się cięgien hamulca ręcznego i popękane szczeki hamulcowe po wymianie spalanie wróciło do normy 8L/100km w mieście przy wielokrotnym odpalaniu i grzaniu silnika z manualnym ssaniem.Zwróciło moją uwagę to iż ruszałem pod górkę w ciszy przy otwartej szybie usłyszałem właśnie piski z tylnich kół.
Awatar użytkownika
IgorJG
Początkujący
Początkujący

Post autor: IgorJG »

Witam. Podpinam się pod temat.
Silnik AEE
Spalanie w mieście przy spokojnej jeździe nie mniej jak 11l/100km.

VAG pokazuje jeden błąd:
00525 - Oxygen Sensor (G39) - 07-10 signal too low - Intermittent.

Nie odczuwam ubytku mocy, grzeje się dobrze, obroty trzyma równo. Co ciekawe za każdym razem po około 10 sekundach od odpalenia silnika jest chwilowy spadek obrotów (trwa to dosłownie pół sec, taki krótki strzał).

Przy hamowaniu silnikiem czuć lekkie poszarpywanie, tak jakby paliwo było podawane pulsacyjnie, a przypominam, że mam puszczony gaz.

Kto mi pomoże zdiagnozować usterkę?

Up.
Memory Red Metalic Power

moja córa --> viewtopic.php?f=29&t=11330
Awatar użytkownika
BrianWNC
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: BrianWNC »

Najprawdopodobniej masz walnieta sonde lambda. Sprawdz czy cos ci sie nie poluzowalo. Blad ktory ci wyskoczyl to blad sondy lambda. Skasuj blad i pojezdzij troche. Jak znow blad sie pojawi to raczej wymiana. Chyba ze cos na kablach masz nie tak bo blad wskazuje za niski sygnal.
Awatar użytkownika
adasiek90pl
Newbie
Newbie

Post autor: adasiek90pl »

Witam, wiem, że trochę stary temat, ale chyba nie ma sensu otwierać nowego. Także mam problem ze spalaniem, silnik 1.4 8v AKV. Vag "wypluł" następujące błędy
561 Dopasowanie(ustalenie)składu mieszanki
nie osiągnięta wartość adaptacji - dodawanie
Oraz w sekcji airbagów

przekroczona wartość adaptacji
24065 Nie znany kod błędu.

Sonda teoretycznie sprawna, ponieważ pokazuje przebieg sinusoidalny. Od jakiegoś czasu słychać przy cofaniu metaliczny dźwięk z wydechu, podejrzewam katalizator, choć auto wkręca się na obroty. Czasem potrafi zgasnąć przy ruszaniu np, trochę ciężej odpala i minimalnie falują czasem obroty. Czujniki ok, temperatura po wymianie termostatu w normie, świece były wymienione przed zimą. Jakieś sugestie co to może być? Kat, wtryski, adaptacja przepustnicy? Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2017, 7:04 przez adasiek90pl, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”