[quote=""Skfarek""][quote=""Variant 98""]nowego aku nadal problemy przy większych spadkach temperatury z odpaleniem, obroty rozrusznika minimalne aż do zatrzymywania i też zeruje się czas i licznik dziennego kilometrażu. [/quote]j
jak u mnie tzn. na nowym aku też zeruje - ostatni raz jak tak się działo elektryk coś modził z kablami do aku i pomogło.... na parę miechów. Ale jako ciekawostkę powiem że ostatnio jak zdejmowałem skrzynkę bezpieczników i popoprawiałem (podociskałem) przekaźniki to zegary się nie wyzerowały.... przez 3 dni

Może tu leży problem?[/quote]
Variant 98 1,9 TDI 90 kM AHU
A propos tego zerowania zegarów ponoć jedną z przyczyn jest bardzo duży pobór prądu. Ponoć za podtrzymanie pracy tych zegarów jest odpowiedzialny mały akumulatorek, bateryjka lub kondensator pojemnościowy. Zaniki ponoć występują tylko w samochodach gdzie ten akumulatorek jest zużyty lub uszkodzony kondensator. Coś takiego jak w PC gdy data sama się przestawia po wyłączeniu. Tak mi nawijał pewien koleś od VW. Czy miał rację, czy to tylko wymysł? Jeśli miał rację to w jakiej okolicy szukać tego akumulatorka czy kondensatorka?