kubus1985: ja mam MDS08 podłączony pod XM-4045. Po zmostkowaniu 2 kanałów ma wystarczająco dużo mocy do napędzenia tego głośnika. Pozostałe dwa używam do podłączenia zestawu odseparowanego z przodu.
Jeśli interesuje Cię głośnik mds08 to zapraszam na forum diyaudio.pl było tam ostatnio wspólne zamówienie i wychodziło jakieś niecałe 200 zł z przesyłką.
Chciałbym podzielić się jak i co zrobić by nasze POLO grało. Oczywiście są to tylko i wyłącznie moje uwagi z którymi możecie się nie zgadzać. Zamontowałem radio blaupunkt DX R-70 plus zmieniarka na 10 CD. Radyjko na oryginalnych głośnikach grało bardzo dobrze – czysto i z basami. Lecz postanowiłem jednak zainstalować głośniki na tylnej półce. Tu troszkę zaczęły się schody bo nie miałem oryginalnie pociągniętych przewodów. Ale okazało się to bardzo proste. Przewody położyłem od strony pasażera zdejmując gumową uszczelkę na „progu”. Ukazała się super rynienka stworzona do przewodów w której położyłem przewód od zmieniarki razem z przewodami głośnikowymi. Miejsca dużo wlazłby jeszcze przewód do wzmacniacza. Zmieniarka pięknie pasuje w miejscu apteczki. Antena od Navi umiejscowiona na przedniej desce pod szybą również nie ma najmniejszego problemu z pociągnięciem przewodów. Lecz tu powstaje problem nie mogę znaleźć sygnału GALA. Większość wyszukanych wątków dotyczących montażu głośników na tylnej półce była na nie bo ciężkie głośniki bo pęknie półka itp. Ja się zdecydowałem i zainstalowałem głośniki 6x9 cala 3-drożne JBL CS396e. Wycięcie otworów było bardzo proste przy użyciu wyrzynarki elektrycznej. Jakaś dziwna płyta miękka pewnie nożem też by się dało. Do sedna sprawy. Obalam teorię, iż montowanie głośników na tyle nie ma sensu. Efekt jest piorunujący. Nie istnieje potrzeba zawalania jakimiś „skrzyniami basowymi” (tak jak większość uważa) wystarczą same głośniki. W środku od basów wszystko się trzęsie. Myślę jeszcze nad poprawieniem basów przy zastosowaniu dodatkowo Rury bass reflex. Zrobię opiszę czy warto. Dlaczego zmieniarka w dzisiejszych czasach? MP3 jednak w znaczącym stopniu „przekłamuje” dźwięk nie ma to jak płyta CD.
[quote=""jarek311086""]proszę jaki "koneser dźwięku" nikogo na siłe do swojego zdania nie przekonasz a Twoja krytyka i tak nie rusza.chyba możemy zakończyć tą błędną dyskusje bo nie o to w temacie chodzi[/quote]
ja tam też mam tubę za 180zł razem z jakimś "wzmacniaczem" i popieram kolegę wyżej, mi to wystarczy znajomym się podoba dźwięk :-D
Wiesz jak chcesz, a widzę, że tak by cie wszyscy pierw słyszeli, a potem widzieli to temat nie dla CIEBIE. Przedstawiłem jak za prawie darmo mieć coś co gra i wszystko. W "dresach" nie jeżdżę.... No i trzeba pamiętać o dodaniu kilku koni poprzez tylne lotki oraz spojlery no i oczywiście dystanse.
[quote=""pisz69""]Większość wyszukanych wątków dotyczących montażu głośników na tylnej półce była na nie bo ciężkie głośniki bo pęknie półka itp[/quote]
Heh, tu akurat nie chodzi o wytrzymałośc półki. Otóż fale dźwiękowe powinny rozchodzić się po okręgu, a nie po elipsie, wtedy masz lepszą jakość dźwięku. Nie poleca się też montażu głośników w półce, jeżeli w bagażniku znajduje się subwoofer, bo ten ostatni wytwarza dość duże ciśnienie. Głośniki w półce dostawałyby po tyłku od suba, przez co znów cierpi jakość dźwięku i głosniki.
"miałem przyjemność montować u znajomego w samochodzie głośniki FOKAL , czy FOCAL , ogólnie HiEnd , z przodu okrągłe 16cm z tyłu elipsy troszeczkę większe, kupowaliśmy je w sklepie audiofilskim , sprawdzaliśmy jak grają na dość sporej półce w wraz z innymi głośnikami , i porównywaliśmy właśnie elipsę do okrągłego , muszę powiedzieć, ze z okrągłego szedł miły i pełny dźwięk ,wszystko było równomiernie słychać , tak jak powinno być ! a elipsa, tu akurat zaskoczyłem się , dźwięk taki jak w wersji okrągłej, ale bas był tak piękny , aż "włosy jeżyły się na plecach" delikatny , czysty bardzo czytelny i niski."
pisz69 jeśli cytaty z elektrody są dla Ciebie podstawą szkoły CA to nie mam pytań. Jajka w półce stwarzają złudne uczucie posiadanie "dobrego" nagłośnienia w aucie dopóki się nie wsiądzie do samochodu z poprawnie zrobionym systemem.
Tak wyglądał kiedyś mój bagażnik "zawalony jakąś skrzynią basową" a zapewniam Cie, że można to jeszcze o wiele wiele bardziej upchać
widzę że mam okazję się wypowiedzieć przed osobami na forum które mają jakieś większe pojęcie o audio. Ale napisze kulturalnie i na temat:
1. Głośnik eliptyczny nadaje się do kościoła, Amen. Głośnik do odtwarzania dzwięku a szczególnie muzyki musi mieć membranę okrągłą.
2. Montowanie głośnika w tylnej półce przypomina wieszanie go na sznurkach. Głośników nie wieszamy w tylnej półce nie dlatego że pólka pęknie tylko dlatego że półka amortyzuje, Widziałeś kiedyś kolumnę dobrej jakości ?? wiesz dlaczego buduje się je z grubej sztywnej płyty ?? żeby nie amortyzowały, dlatego też wymienia się plastikowe stelaże na dystanse z MDF.
3. Dobry głośnik nie zagra bez wzmacniacza, jeżeli ma być to czysty mocny bas bez zewnętrznego wzmaka nie zadziała.
4. głośniki trojdrożne są z założenia do dupy, mocowanie trzech głośników grających róznymi częstotliwościami w jednym miejscu to jakaś pomyłka kompletna. Zdajesz sobie sprawę dlaczego głośniki niskotonowe mozemy umieścić w bagażniku a wysokotonowe najcześciej w osłonie lusterek i słupkach ?? widzę że niezdajesz, trudno poczytaj. Wiesz co to jest zestaw odseparowany ??
5. Nawet nie skomentuje fragmentu dotyczącego braku skrzynki.
6. Fragment dotyczący rury bass reflex jednak skomentuje, czytałeś coś kiedyś albo słyszałeś o liczeniu głośnika ?? wiesz jaka objętość masz bagażnik ?? wiesz jakiej średnicy musiałbyś mieć głośnik i jak długą rurkę bass reflex ??
Dam radę poczytaj tutaj dział car audio, poczytaj ogólnopolski FAQ (którego nawet nie obejrzałeś) przeproś i obiecaj poprawę, zobaczysz że dobrze na tym wyjdziesz. Jeżeli chcesz się upierać przy swoim niech ci będzie, fajnie że podoba ci się twoje nagłośnie i gratuluje czasu który na to poświęciłeś. Szkoda tylko że wcześniej nie poczytałeś.
//edit przez suffa.
Bez obrażania się nawzajem proszę.
[quote=""Borek""]borys_wrocek
:crazy: :lol: :crazy: :lol: mistrzowski wykład [/quote]
Ale to jest prawda
Sam mam elipsy w tylnej polce i tydzien po zalozeniu bylem mega kozak - mialem przeciez fajny bas i ladnie to gralo (a polke mam solidnie usztywniona). Posluchalem sobie zestawu u szkodnika i zaczalem zmieniac zdanie. Wsiadlem do Wojciecha i juz szukam smietnika gdzies, gdzie nikt nie zobaczy jaki szajs na niego bede wywalal.
Naprawde nie ma sensu zakladanie elips w polke, bo na dobrym odseparowanym zestawie na przodzie i nieduzym subie w bagazniku mozna osiagnac rewelacyjne brzmienia. Oczywiscie, wszystko musi byc na dobrym wzmaku i trzeba to odpowiednio zestroic, nie zapominajac przy tym o dobrym wygluszeniu kabiny.