Polo 6n-Paffciak [renowacja] :D - Poprawione foty

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

[quote=""Paffciak""]
Wlew gazu...
Nie mam pomysłu gdzie bym mógł go założyć .
[/quote]

Zrób tak jak ja mam :) Wrzuć wlew gazu koło tego od wlewu do benzyny :) Chcesz to zrobię Ci fotkę jak to wygląda :) Przy tej opcji musisz wozić tą końcówkę i wkręcać ją podczas tankowania :)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Jak nie urok to sraczka...
Dałem ojcu samochód bo do pracy jechał i pare spraw na mieście pozałatwiać . Nie dosyć że felga tylnia prawa lekko biła to jeszcze lusterko ułamał o słupek przy szkole . Lusterko zamówione natomiast po uderzeniu gdzieś felga miała ,,ósemkę" to jeszcze rozwaliła łożysko tylnie . Zakupiłem dziś łożyska optimal'a . Podjechałem do majstrów założyli przy okazji wyciągneli stary czujnik ABS. Teraz założyłem w domu czujnik podłączyłem ułożyłem kabel . Podpinam VAG'a VCDS chce usunąć błędy był 1 czujnik ABS prawy tył . Usunąłem następnie nowy odczyt błąd nie wyskakuje wyskoczył 1 błąd :

Kod: Zaznacz cały

Address 03: ABS Brakes       Labels: 1J0-907-37x-ABS.LBL   Controller: 1J0 907 379    Component: ABS     ITTAE 20 GI V00   Coding: 01901   Shop #: WSC 01901   VCID: EEAFCDBBB98F 1 Fault Found: 01276 -  ABS Hydraulic Pump (V64)        16-00 -  Signal Outside Specifications
Nie mam siły już na ten samochód...
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Pytanie :)
Kierownica od 6n2 obszyta czy Raid HP ? :)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Raid HP
k
ka_ris
Newbie
Newbie

Post autor: ka_ris »

[quote=""krzychu20""]Ech... dałem wyżej link do rysunku a Wy dalej swoje.
Montowane to było w silnikach 1.0 ALL i AER.
Zrzut z ETKI:
Obrazek ____ Obrazek[/quote]

Witam. Czy można to cudo gdzieś dostać?
Jeżeli nie to czy będzie pasowała taka oto część: http://czesci.plichta.com.pl/odma-odpow ... p-649.html ?
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Witam :)
Ostatnio nic nie robie przy ,,szerszeniu" ale teraz od nowego roku ruszam z naprawami i modami :).Teraz powymieniam to co uszkodzone/porysowane mocno i ruszam z modami . Muszę zająć się mechaniką troche bo szczerze mówiąc olej mineralny nie nadaję się do tego silnika :) . Więc po nowym roku kupie płukankę przeczyszczę silnik i wleje na próbę jakiś tani olej żeby wyczyścił silnik dokładnie a potem po 3tys km wleje właściwy olej oraz powymieniam wszystkie filtry powyczyszczam odmę ( jeszcze nigdy od 2006r nie była czyszczona) oraz przepustnicę bo jak odchyli się klapkę widać małe zabrudzenia od oleju . Zdejmę też miskę olejową i wyczyszczę ten syf po mineralnym.
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Dzień 1
Miałem jeden kierunek ori dymiony FER założony a drugi miał pęknięte mocowanie ale taśma klejąca naprawi sprawe :D
Obrazek
Oczywiście to jest tylko rozwiązanie na chwilę . Będzie kumpel w pracy to dospawa mi mocowanie do kierunkowskazu.
Zrobiłem porządek z gazem :) To znaczy wyjąłem cały parownik wyczysciłem syf który tam był :)) :
Obrazek
Aż filtr się uniósł bo tyle syfu z gazu było w miejscu na filtr. Popukałem pare razy wyleciało 2x tyle tego syfu .
Dla porównania nowy vs stary :
Obrazek
Wymyłem też cały parownik zmywaczem do hamulców i przepustnic ale i tak najlepsza była akra od K2 w w tym syfie :) Wymieniłem też filtr fazy lotnej choć ten niedawno był zmieniany .
Dostałem za free zestaw naprawczy do listwy Valtek'a który zmieniłem i założyłem choć i tak listwa będzie wymieniana w wakacje bo 4 wtrysk ,,cyka" . Potem ustawiłem mapę samemu w domu i ciśnienie ale coś mi się nie podobało i pojechałem do znajomego majstra od gazu który ustawił mi jeszcze w trasie gaz :) Było prawie idealnie :D
Kupiłem za 3zł stycznik drzwi bo w moim starym ta osłonka gumowa gdzieś wyleciała .
Plan na jutro :
-Sprawdzić poduchę od kierowcy i taśme
-Posprzątać i umyć gruntownie całe auto
-Zmyć rozpuszczalnikiem klej po znaczku POLO
-Sprawdzić filtr kabinowy oraz przeczyścić kanały odprowadzające wode .
-Może jutro podjade kupię RainX przeciw zaparowywaniu szyb.
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Podsumowanie roku 2015:
:arrow: Kierownica z airbagiem z 6n2
:arrow: Wymieniona podsufitka (na niepodartą)
:arrow: Wymiana sprzęgła LUK
:arrow: Zamontowane ori głośniki w drzwiach
:arrow: Lampy Hella Black Magic na tył
:arrow: Nowe wachacze,tuleje
:arrow: Nowe łożyska FAG z przodu jak i z tyłu
:arrow: Wymiana końcówek drążków kierowniczych Febi
:arrow: Wymiana bębnów hamulcowych tył
Początek roku 2016
:arrow: Założenie ori kierunków bocznych FER dymionych
:arrow: Czyszczenie odmy , przepustnicy , kolektora dolotowego
[size=99px]Plany na 2016[/size]
:arrow: Smoked +przyciemnienie kierunkowskazów przednich na jasno-czarną :)
:arrow: Przywrócenie pełnej serii w środku
:arrow: Wymiana uszkodzonych rzeczy (prawy nawiew , konsola środkowa , maskownice głośników , ramka na lewarek , pasy przednie lewy-prawy)
:arrow: Zmiana podświetlenia w środku z zielonego na niebieskie
:arrow: Montaż ORI elektrycznych szyb
:arrow: Montaż ORI lub zestawu od Stig'a centralnego zamka z sterownikiem i kluczykiem ,,scyzoryk"
:arrow: Montaż kit'u 60/40
:arrow: Wymiana foteli na szare od 6n2
:arrow: Wymiana wykładziny podłogowej na szarą .
Myślałem nad zmianą wnętrza (czarna podsufitka,rączki,słoneczniki ale bym musiał zmieniać deskę na ciemną a tego nie chce bo koszty niepotrzebne . Felgi narazie muszą zostać stalówki gdyż nie mam za dużo kasy na mody (uczeń :) )
Awatar użytkownika
darek1395
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: darek1395 »

Mówisz:
-Przywrócenie pełnej serii w środku
A chcesz zrobić :D
Wymiana foteli na szare od 6n2
Wymiana wykładziny podłogowej na szarą .

Chyba trochę mija się z wypowiedzią :D

Co do filtra to też bym musiał zerknąć do siebie :d
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

No prawie serii :) Fotele z 6n2 szare bo akurat będą pasowały wnętrza. Te co mam są ochydne :/ Pózniej zrobie edit :)
Awatar użytkownika
adik300i
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: adik300i »

[quote=""Paffciak""]
:arrow: Montaż ORI lub zestawu od Stig'a centralnego zamka z sterownikiem i kluczykiem ,,scyzoryk"
[/quote]
Mam nadzieję ze masz na myśli dedykowany do VW/Audi, bo te tanie za 70zł słyszałem ze szybko się psują. Polecam też ten:
http://allegro.pl/sterownik-zamka-jak-o ... 77267.html
Plany na 2016 na plus :oki:
Było: Polo 6N 1.6 by Adi
Jest: Seat Exeo 2.0 TDI
Jest: Audi 80 Cabrio by Adi
KLIKNIJ I ZOBACZ
Obrazek
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Taka Sytuacja :D
Obrazek
Miałem wcześniej pomalowany znaczek tylko że nieodpowiednio bez odtłuszczania itp. Wkurzało mnie że schodziła farba więc dziś zrobłem to porządnie : Zerwany stary lakier,papier ścierny 1500 , odtłuszczenie,podkład do plastiku,lakier czarny mat :)
Jutro biorę się za tylni . Zdejmę go bo jest prymocowany na piankową taśmę dwustronną :) Do kupienia w każdym motoryzacyjnym więc no-problem :) W zeszłym tygodniu zmieniłem pasy przednie , kupiłem maskownice w stanie 5/5 i przełącznik podgrzewanej szyby :) W starym nie działało podświetlenie nawet po wymianie na LED'a . To samo jest w przełączniku od elektrycznych lusterek , też zmienione na LED'y . Niby taki drobiazg a cieszy jak świeci ci się na desce oraz z lewej strony :) . Do środka wpadła też lewa kratka po małym lifcie , prawą też założyłem ale jest niekompletna tzn nie ma regulacji na lewo-prawo . Wyczyszczone zostało całe wnętrze :)
Niestety dałem auto dziewczynie za blisko krawężnika zaparkowała i poszło mocowanie halogenu , metalowa część zderzaka opadła i połamała się do końca kratka-atrapa? od halogenów.Zostawie to tak do wakacji bo wtedy będzie malowany cały przód za free :)
Awatar użytkownika
Dziubasek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Dziubasek »

Paffciak pisze:Taka Sytuacja :D
Obrazek

U nas też trzeba tak zrobić ;) Chyba każdy tak ma że nawet najdrobniejsza pierdoła potrafi poprawić humor :)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

W czwartek poszło mocowanie szyby plastikowe . Ogólnie stan prowadnic był tragiczny smaru nie widziało to od fabryki . Trzeba było mieć w łapie dużo siły żeby zamknąć szybe od kierowcy . Stan jaki zastał mnie po odkręceniu boczka i wyjęciu prowadnic szyby :
Obrazek
Zamówiłem nowe mocowanie szyby na prowadnicach i założeniu . Ogólnie ciężko było zdjąc linkę z tego plastiku ale mądry polak potrafi :) Położyłem zapałkę zapaloną żeby to stopić i śrubokrętem płynny plastik na szmatkę przekładałem i wyjąłem ją :)
Nowe mocowanie szyby po założeniu na prowadnicę :
Obrazek.
Odtłuściłem metal potem dałem smaru przez całą prowadnicę i kręciłem rączką żeby się ładnie rozsmarował potem wyjęcie szyby listwy przy szybie tej takiej meszkowatej i umycie porządnie szyby . Na dole to co się nie wysuwało to całe zielone było . Ładnie doczyściłem z jednej i drugiej strony uszczelki oraz tą meszkowatą część żeby nie brudziła dalej szyby i montaż. Po zamontowaniu chodzi szyba teraz jak by z VW wyjechał prosto . Delikatnie i lekko :)
Wczoraj niestety dopadł mnie problem dotyczący stacyjki czyli sławna kostka :)
Z kostką poradziłem sobie bez ściągania kierownicy i wieloklinu ściągaczem . Nic nie ułamałem . W taki sposób :
Obrazek.
Wyjęcie i montaż zajęło dosłownie 30 min :)
Obejrzałem stacyjkę czy nadaję się do wymiany gdyż trzpień mógł być zajechany od kostki ale był w dobrym stanie natomiast stara kostka wyglądała tak :
Obrazek.
Kostka miała 1.5 roku niewiem jaka firma podejrzewam po nr że topran z tych czarnych ,,lepszych".
Obrazek.
Poskładanie wszystkiego zajeło dosłownie godz z przerwą na piwo,obiad i gadanie przez tel z dziewczyną :) Jedynie co przy tym urwałem to wtyczkę od taśmy airbag ale i tak była do wymiany więc mała strata dla świata :)
Jutro jest plan taki żeby wyciągnąć parownik od instalacji LPG . Sprawdzić stan filtra który był niedawno wymieniany ile syfu naleciało i dokładnie wymycie oraz założenie zestawu naprawczego . Wszystkie rzeczy praktycznie przy niej robie samemu , bo wolę się nauczyć i mieć radość że się samemu zrobiło coś a nie wstawiano do warsztatu i płacić kasę mechanikom . Jeśli ktoś się boi lub nie zna się na tym to wiadomo do mechanika . Ale jeśli ktoś czuję się na siłach żeby się ,,pobawić" to :)
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Polo miało drobną przygodę z krawęznikiem...
Obrazek
Obrazek
Trzymało się tylko na 2 śrubach bocznych z lewej jak i z prawej strony.
Po 18-nastce kumpla wracała kumpela na 2-gi dzień i chciała wjechać jeszcze do Galerii .Zaparkowała i jebut o krawężnik .Poszło mocowanie prawego halogenu i pogięty dolny pas. Kupiłem już 2-gi kratkę też już miałem dawno wymienić bo odkąd mam polo czekała na wymianę :D
W sumie dobrze się stało bo ten pas od środka to była sama rdza :/
Obrazek
Na razie jest w podkładzie bo czekam jeszcze na nowiuteńki błotnik i dopiero będzie malowany pas ,zderzak górny i błotnik. Po 28 zamówię również tlenek ceru gdyż halogenom przydało by się spa bo jeden jest cały zmatowiały .
Przyszła też do mnie długo wyczekiwana paczka :)
Obrazek
W niej to :
-Żarówki pomarańczowe do kierunków przednich
-Żarówki W5W Philips White Vision
-Kierunkowskazy przednie (jeden ori 2-gi nowy DEPO)
-Folia żółta pod halogeny(rozważam ten temat)
-Folia jasno-czarna pod przednie kierunkowskazy
- Folia Czarna pod boczne kierunkowskazy
-Separator Antenowy + wzmacniacz .
- Parę żarówek ledowych w5w pod tylnią rejestrację .
Zamówię jeszcze ori kierunkowskazy boczne dymione z całymi uchwytami bo te obecnie co są założone mają pourywane plastikowe mocowania . Hokej też już mam nagrany cały z niepopękanymi uchwytami ani nie pogięty :)
Ogólnie w tym sezonie chcę zrobić parę rzeczy m.im :
-Cały przód doprowadzić do porządku,ogarnąć komorę silnika ,podtlenek lpg
-Zrobić pół-smoked lamp przednich
-Gruntowne czyszczenie wnętrza+pranie foteli
-Wymienić te rzeczy które są uszkodzone 75%
-Wlew LPG przenieść przy wlewie benzyny .
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N”