[quote=""Wolga85""]Faktycznie przy pompowtryskach dokładali DPF mniej więcej od 2005 roku (jedynie silniki AMF i BAY nie miały opcji DPF). 1.4 TDi CR nie był montowany w polo tylko w skodach (mój błąd). Z drugiej strony ciekawe jak rozwiązali problem wypalanie DPF . Normalnie to już prawie przy otwartym zaworze wylotowym dotryskuje się paliwo żeby podnieść temperaturę DPF i wypalić sadzę.[/quote]
Czy takie wypalanie DPF jest "okazjonalne" i czy w jego trakcie silnik jest z lekka mułowaty i buczy jak przy nieszczelnym wydechu? Pytam sie gdyż u mnie coś takiego się dzieje co około 2kkm ( VW Polo z 2007roku 9n3 1.4 TDI DPF BlueMotion) ale żadna z kontrolek sienie świeci, nic nie mruga.
Druga sprawa czy przybywanie oleju - 2kropki na miarce po 4kkm - to normalna sprawa w tym silniku??
Albo masz problem z czujnikiem DPF (błędne dane o poziomie zapchania) albo silnik strasznie kopci sadzą i zapycha szybko. Co do przybywania oleju to normalne przy częstych wypalaniach DPF. Do wypalania DPF sterownik wtryskuje paliwo w fazie wydechu aby spaliło się w filtrze i przy okazji wypaliło sadze. Niestety część paliw spływa po ścianach cylindra do oleju i rozrzedza go.
wojtek, w moim bluemotion jak sie aktywuje wypalanie dpf'a to spada moc auta i silnik głośniej (bardziej basowo) chodzi, po tym wyczuwam kiedy dochodzi do końca wypalania, kończy się buczenie i dostaje znowu kopa. Wypalanie się włącza w zależności od jazdy, przy eko rzadziej a przy sprintach częściej. Pozdrawiam
Oczywiście piszesz o 2 tyś. kilometrów :bye:
Dokładnie, silnik traci na mocy i buczy. Działo mi się to co średnio 2 tyś km (2k km).
Wydawało mi się, że jeździe ekonomicznej gdzie silnik nie pracuje na wyższych obrotach wypalanie będzie odbywało się częściej niż przy "sprincie". Chociażby z tego powody, że przy sprincie mamy większe ciśnienie spalin, wyższa temperaturę na DPF. Z tego co wiem to zaleca się od czasu do czasu przegonić autko na trasie by filtr się przeczyścił.
Wolga85
Czy da się w sposób nieinwazyjny sprawdzić stopień zapchania filtra - rozumiem, że poprzez pomiar ciśnienie przed i za filtrem?
Co do sprawdzenia zapchania DPF, to w liczniku jest kanał na którym jest, nie pamiętam dokładnie, ilość km lub dni do wypalenia DPF. Wydaje mi się też że w sterowniku silnika, po podpięciu VAG/VCDS, powinien być kanał z odczytami z czujników DPF.
Oj to grubo ci doi... Mój 9N3 1,2 całe 54KM(jak z fabryki wyjeżdżał, bo teraz to mu może ze 40 zostało), jakieś 3,5l, a jak depnę do 4tys obrotów, to nawet 3,8l...