[6R] Klimatyzacja (hałasuje,wyje kompresor?)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Post autor: ppprokurator »

Problem znany. Byłem w tą sobotę w ASO Kulikowski w Gdyni na przeglądzie po 2 latach użytkowania, przy okazji zgłosiłem kilka uwag, bo się gwarancja kończy. Powiedziałem, że ze schowka wydobywa się dziwny dźwięk, który słychać tylko przy włączonej klimatyzacji. Zapisał na komputerze, po 2 godzinach dostaje info, że faktycznie jest jakaś informacja od producenta, wgrali nowy soft, który ponoć ma pomóc. Odpalam auto, trochę inaczej auto zaczęło pracować i klimatyzacja też, pierwsze kilometry faktycznie, nic nie słychać, jakby zadziałało, lecz potem znów dziwny dźwięk wrócił. Koleś z Aso powiedział, że jak problem będzie występował dalej to mam przyjechać na wymianę kompresora w ramach gwarancji. :)

Zapomniałem dodać, brzęczenie występuje tylko latem. W zimę absolutnie nic nie słychać.
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

A jaka masz klime,climatronic czy climatic?U mnie tez ten dzwiek sie pojawia,a pozniej znika.Z tego co wiem to zalecenia producenta sa,ale odnosnie climatronika.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Mam Climatic.
Obrazek ;)
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Na climatronic ASO ma TPI 2026916/2 ( hałasująca klimatyzacja, czyli wgranie nowego oprogramowana).
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

http://netti.nic.fi/~gordini/polo/climatic_aluringe.jpg

Takie mam, czyli Climatic. Koleś z ASO powiedział, że maja akcje na to i wyraźnie powiedział, że wgrali nowe oprogramowanie. Jeśli nic nikt o tym nie wie, to może mnie zrobił w balona, chociaż niby po odpaleniu auta, przez jakiś czas faktycznie tego nie słyszałem i do tego miałem wrażenie, że klimatyzacja szybciej chłodzi. Tak czy siak, pojedziemy na wymianę kompresora.
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Jezeli jest akcja to powinni ci zaznaczyc w ksiazce serwisowej nr.akcji,zerknij moze cos wklepali.Chcialbym na 100% wiedziec przed koncem gwarancji co to za dzwiek.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Przejrzałem dokładnie całą książkę serwisową i wszystkie dokumenty jakie otrzymałem w dniu wizyty w ASO. Nie ma tam żadnych numerów akcji. Pamiętam, że użył słów "akcja serwisowa" więc zgodnie z tym co sugerujesz powinien być o tym wpis, ale niczego nie ma. Tak samo z zaślepką podłużnicy, powiedział, że jest to akcja serwisowa, ale gdyby nie to, że mi to słownie przekazał to bym nie miał o tym pojęcia, że zostało to zrobione.
Czemu nie napisali mi nic o tym w książce serwisowej? :niewiem:
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Cos nie tak z tym twoim ASO,ja mam w ksiazce wszystkie pieczatki odnosnie kazdej z akcji i nr.oraz pieczatki naklejone w miejscu kola zapasowego.Dzwonilem do ASO w Lubinie i poinformowano mnie ze to climatica nie ma akcji serwisowej.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Ja niestety nie mam czasu, ale moja mama podjedzie do ASO i zobaczymy co zrobią z tą klimatyzacją. Zajrzę może w miejsce koła zapasowego, tam może coś nabazgrali.
ASO, w którym byłem to Kulikowski w Gdyni.
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Pytanie jeszcze do reszty klubowiczow ktorzy pisali w tym temacie,czy ciagneliscie sprawe do konca,czy odpusciliscie sobie ten temat?
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

zaako: Piszesz pewnie ogólnie do wszystkich, ale ja akurat zrobiłem jakieś postępy w tym temacie. Byłem w ASO (znowu), natrafiłem na innego doradcę, sprawdził na komputerze, że faktycznie zlecenie serwisowe jest otwarte i zamówił mi ten kompresor, bez sprawdzania i najmniejszego gadania. Jak dojdzie to jadę prosto na wymianę. :)
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Dzwonilem do ASO,zasugerowali zeby podjechac w cieply dzien,zobacza o co chodzi,ale nagram im to tel.kom.bo nie zawsze to wycie slychac.
Bylem w ASO-maja instrukcje serwisowe odnosnie tego wycia.Wymiana sterownika klimy.Czekam na czesc 10 dni.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

Ooo. to by się jednak zgadzało z tym co mi powiedzieli :).
Obrazek ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Ale ty pisales o kompresorze,dzisiaj z nimi jezdzilem z 30 min i nasluchiwali,faktycznie halas nie dobiega z kompresora a gdzies po srodku deski rozdzielczej co by sie zgadzalo ze sterownikiem.Gosciu czytal mi te zalecenia i z tego co w biegu zrozumialem to chodzi o jakies napiecie,ze cos chodzi za mocno,albo za slabo.
Awatar użytkownika
ppprokurator
Początkujący
Początkujący

No w sumie dużo osób pisze, w Internecie, że problem może faktycznie nie dotyczyć kompresora. Zaproponowali mi to, więc się zgodziłem, zwłaszcza, że za darmo. Napiszę jak sprawa będzie wyglądać po wymianie i co powiedzą, jak problem nie ustanie. Chociaż zobaczymy, może przejdzie, trudno mi teraz cokolwiek mówić o efektach.
Obrazek ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”