Jakie felgi i opony do Vw polo 6N

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

napisałem do czaji, zobaczymy co z tego będzie ;)
Awatar użytkownika
LyszyK
Zainteresowany
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: LyszyK »

edi_las_volas
po naradzie plemion będzie ustalone ... :mrgreen: ja mam pomysl ... będe raz w tygodniu UP robił ... zadbam ,żeby temat zawsze był na wierzchu :yahoo:
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Niestety różowi nie mają aż tyle możliwości. Ale to fakt, że takie coś powinno istnieć. Sprawa w toku :)
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

up :!: prośba do modów o podwieszenie :)
m
magiakm

Post autor: magiakm »

Witam!
Wczoraj zmieniłem opony z zimówek na letnie. I mam problem z tymi oponami letnimi... Gdy zakupiłem polówkę z 5 miesięcy temu była ona na oponach zimowych 175/65 R14 na felgach niestety od forda mondeo ... :o i musiałem mu pozakładać pierścionki na piasty bo szkoda felg było i zawieszenia i wszystko było ok... niedawno zainwestowałem i kupiłem sobie oryginalne felgi 13"do polówki 5,5j x 13H2 ET43 z oponami 175/65 R13. Problem jest taki że po wymianie tych kółek dużo ciężej mi się teraz skręca kierownicą... :-( zakładam że to przez to że opona letnia jest bardziej miękka... mam zamiar kupić 2 opony na te felgi o jak najmniejszej szerokości, dla wygody skręcania... w grę wchodzą 155/70 i 165/70. Zakupiłbym 155 ale wedle tej strony:
http://www.willtheyfit.com/index.php?wi ... mit=Submit

opona nie za ciekawie wygląda na feldze- jest taka stożkowata i nie wiem czy tak może być... 165 jest już w jednej linii z felgą... czy powinienem zakupić tą 165/70? czy nic się nie stanie jak wsadzę tą 155/70? bazowałem na paru stronach i róznie to tam pisało.. np: tu pisało że mogę 155

http://www.unomania.republika.pl/tuning ... o_felg.htm

a tu że nie:

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html

:)
pozdrawiam i czekam na waszą opinię
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Temat opon poruszany setki razy Szukaj, a na pewno znajdziesz ;)
m
magiakm

Tak się składa że szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie... ma ktoś może takie oponki 155/70 na R13?? (5,5j x 13H2 ET43)
Dzisiaj chciałbym zmienić i chciałbym usłyszeć wasz komentarz co do tego doboru opon...

POZDRAWIAM i czekam na odpowiedź
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""magiakm""]ma ktoś może takie oponki 155/70 na R13?? (5,5j x 13H2 ET43)[/quote]
Jest to standardowy rozmiar do Polo. Otwórz klapkę paliwa a zobaczysz co producent zaleca. Mam zimówki w takim rozmiarze (podejrzewam, że większość takie ma) i toczy się. Jak jeździsz tylko po mieście to taki rozmiar będzie ok.

[quote=""magiakm""]opona nie za ciekawie wygląda na feldze- jest taka stożkowata i nie wiem czy tak może być...[/quote]
na 5,5 cala feldze opona 155 tak wygląda - mi osobiście w niczym to nie przeszkadza.

[quote=""magiakm""]zakładam że to przez to że opona letnia jest bardziej miękka...[/quote]
to opona zimowa jest bardziej miękka, przez inną mieszankę gumy, która w niskich temperaturach nie twardnieje tak jak opona letnia.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

na zimówkach mam 155X70/R13 a na letnich alu 165X70/R13 i jest ok poza tym że wiadomo jak jest szersza opona na letnich to czuć różnicę w skręcaniu na rzecz tego że na 165 ciężej się kręci kółkiem przy parkowaniu :D ale to wynika moim zdaniem z szerokości opony a nie ze składu mieszanki gumy itd. ale masz taki plus że auto lepiej trzyma Ci w zakrętach na przykład. Moim zdaniem kwestia przyzwyczajenia, bo wg mechanika jak kupowałem felgi z oponami letnimi (miałem okazję kupić za grosze cały komplet) to oby dwa rozmiary są odpowiednie do tego auta.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

[quote=""magiakm""]Zakupiłbym 155 ale wedle tej strony:
http://www.willtheyfit.com/index.php?wi ... mit=Submit

opona nie za ciekawie wygląda na feldze- jest taka stożkowata i nie wiem czy tak może być...[/quote]

Ja mam zimowe 155/80 R13 na przodzie i jest dobrze. Tył 175/60. A letnie 175/50 i 185/50 i nie narzekam na skręcanie :) No chyba że nie masz wspomagania, to rzeczywiście warto by było węższe opony kupić.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Wg mnie 155/70 przy tym aucie to jest przesada na lato ... Zimą owszem ale jazda w zakrętach przy takim "kartoflu" wiąże się z wrażeniem "przeginania" się opony na bok :grin: Jeśli chodzi o koła 13" to ja osobiście założyłbym to tego silnika 175/70/13 ... 165 to szerokość na której jeździ moje polo 86C 1.0 o magicznej mocy 40KM i jest mu na takich oponach bardzo dobrze :grin:
m
magiakm

[quote=""JuStIcE""]No chyba że nie masz wspomagania, to rzeczywiście warto by było węższe opony kupić.[/quote]
No właśnie nie mam wspomagania... :glare:
[quote=""madmax""]o opona zimowa jest bardziej miękka, przez inną mieszankę gumy, która w niskich temperaturach nie twardnieje tak jak opona letnia.[/quote]
To dlaczego przy zmianie opon z bardziej miękkich zimówek 175/65 R14 na twardsze letnie 175/65 R13 tak ciężko mi się skręca kierownicą :confused:
[quote=""MiSiEk-GDA""]obydwa rozmiary są odpowiednie do tego auta.[/quote] wiem że są, tylko że 155/70 jest chyba na felgach 4,5j i normalnie wygląda opona na tej feldze..
Boję się że nie będzie zbytniej różnicy przy manewrowaniu kierownicy pomiędzy 175 którą mam a 165 którą mógłbym kupić... i myślę o tej 155...
a może to takie klawe opony mam jakieś na tych felgach?? bo w sumie na jeden sezon się nadaj, bo jak kupowałem kołka to głównie o felgi mi chodziło...
Co byście mi poradzili? przypominam felgi 5,5j x 13H2 ET43 Proszę o pomoc :bow:
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Załóż te 155/70 i już. I wizualizacją z tej strony się nie przejmuj :)
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Witam. Panowie mam do kupienia alufelgi BBS 6Jx15" ET45 4x100 za 400zł ale boję się że koło się utopi w błotniku . Jaka będzie różnica w mm jeżeli ET wynosiło by 35 (felga zrównana z błotnikiem) ?
Czy to by było 45 - 35 = 10mm?
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote=""Luki38""]Czy to by było 45 - 35 = 10mm?[/quote]
rachunek wyszedł Ci prawidłowo :jester: na tej feldze koło jest dość mocno schowane (jeździłem na takich). Przydałby się dystans min. 10mm ale lepiej jakby było z 15mm :)
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”