Wszystko o: Jaki akumulator [6N1] - różne silniki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
MaGik.BIZ
Początkujący
Początkujący

Post autor: MaGik.BIZ »

Jaki mam wsadzic akum do Polo 1.0 98 rok?
Jaką markę polecacie?
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Ja mam drugi rok Centrę 45Ah.
Mały, lekki i tani (dałem chyba 200 pln). Jeśli nie masz podokładanych 5kW na nagłośnieniu i 20kW w oświetleniu to będzie śmigał elegancko.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
krzzbi773polo
Początkujący
Początkujący

Post autor: krzzbi773polo »

ja mam zap piastow plus 45ah 370 A i smiga spokojnie i niezwodnie
m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maras2003 »

Ja mam jakiś no-name, który siedział w aucie od momentu kupna... gwarancję miał na 1 rok i skończyła się w 2003 -> czyli rok produkcji 2002, działa do dzisiaj i jak nie słucham głośno muzyki na postoju to nie ma problemów z odpaleniem. Pewnie w tym roku zmiana... ;)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja polecam jakikolwiek żelowy (żywotność ~10 lat) lub oryginał VW Varta tudor 44 Ah dostępny w ASO za jakieś 450 zł.
Działa u mnie już 7 rok bez zająknięcia.
civic r18a2/407 1,6 HDi
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

rat4
żelowe są super ale wypadałoby mieć do nich jeszcze odpowiednią ładowarkę (z tego co mi wiadomo zwykłe prostowniki szybko wykańczają te baterie) chociaż w teorii przez kilka pierwszych latek nie powinna być używana
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zgadza się żelowe potrzebują dedykowanej ładowarki do tego typu akumulatorów, na szczęście są one dostępne na rynku.
ale powiem ci szczerze, że mając taki akumulator w samochodzie raczej nie doświadczysz potrzeby podładowania takiego akumulatora, no ale to tylko teoria. Z faktów to opowiadał kumpel z forum Vagpodkarpacie który używa już 10 rok taki aku i to w 3 samochodzie, ma na pokładzie taki sprzęt audio że masakra, a żelówka dalej daje radę i nigdy w zimie go nie zawiodła.
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
maras2003
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: maras2003 »

A podepnę się jeszcze: Sprzedawca w jednym sklepie pytał mi się o klimę, twierdzi że jak mam klimę to na aku nie ma co oszczędzać. Czy to prawda ? (klima oczywiście z 'silnika' a nie z aku ;) )
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Raczej nie bardzo... Sam mówisz, że klima jest napedzana bezpośrednio z silnika a nie przez aku.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

on się pytał o klimę a klima żre prądu dużo i nie tylko z alternatora idzie ten prąd, musi być też dobry mocny aku żeby to wszystko zagrało, dlatego sprzedawca zapytał czy masz klimę.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""Cooyon""]Raczej nie bardzo... Sam mówisz, że klima jest napedzana bezpośrednio z silnika a nie przez aku.[/quote]

Bo jeszcze bierze cewka na sprzegle kompresora oraz wiatrak/ wiatraki9one chyba najwiecej ciagna) do chlodzenia skraplacza oraz dmuchawa w kabienie zawyczaj jest ustawiona na wiecej bo chcemy chlodu zaraz po odpaleniu auta( przynajmniej w upalne lato).
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

[quote=""wesol""]Bo jeszcze bierze cewka na sprzegle kompresora oraz wiatrak/ wiatraki9one chyba najwiecej ciagna) do chlodzenia skraplacza oraz dmuchawa w kabienie zawyczaj jest ustawiona na wiecej bo chcemy chlodu zaraz po odpaleniu auta( przynajmniej w upalne lato).[/quote]

Ciekawe jaką moc mają wymienione przez Ciebie elementy.

Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

Napewno wiatraki na chłodnice maja po 100 albo i wiecej wat. Tak okolo 8-10 amper napewno ciagni ejeden wiatrak na pelnej mocy. Zelezy od tego jak sie kreca bo w trybie awaryjnym ukladu chlodzenia spiete sa w szereg i chodza na polgwizdka( przynajmniej w citroenach i oplu) a jak w polo to nie wiem bo nie mam klimy w 6nce. wgolfie to w zasadzie nie sprawdzalem jeszcze. WIatrak w kabienie tez w zaleznosci na ile ustawiamy ale na 2 czy 3 to tez szarpnie ze 3-do 5 amper jak nic.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

wiatrak chłodnicy ma 70 Watt także ciągnie dużoo
civic r18a2/407 1,6 HDi
J
JaCEkkk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: JaCEkkk »

Co do marki to tez bym Centre polecal a jesli chodzi o pojemnosc to kup z taka sama pojemnoscia jak byl wczesniej (jak wczesniej nie miales zadnych problemow i dziwnych sytuacj) a jesli kupisz aku z wieksza poj. to nic sie nie stanie tylko zwroc uwage na moc rozruchowa!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”