Ja mam drugi rok Centrę 45Ah.
Mały, lekki i tani (dałem chyba 200 pln). Jeśli nie masz podokładanych 5kW na nagłośnieniu i 20kW w oświetleniu to będzie śmigał elegancko.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Ja mam jakiś no-name, który siedział w aucie od momentu kupna... gwarancję miał na 1 rok i skończyła się w 2003 -> czyli rok produkcji 2002, działa do dzisiaj i jak nie słucham głośno muzyki na postoju to nie ma problemów z odpaleniem. Pewnie w tym roku zmiana...
ja polecam jakikolwiek żelowy (żywotność ~10 lat) lub oryginał VW Varta tudor 44 Ah dostępny w ASO za jakieś 450 zł.
Działa u mnie już 7 rok bez zająknięcia.
rat4
żelowe są super ale wypadałoby mieć do nich jeszcze odpowiednią ładowarkę (z tego co mi wiadomo zwykłe prostowniki szybko wykańczają te baterie) chociaż w teorii przez kilka pierwszych latek nie powinna być używana
zgadza się żelowe potrzebują dedykowanej ładowarki do tego typu akumulatorów, na szczęście są one dostępne na rynku.
ale powiem ci szczerze, że mając taki akumulator w samochodzie raczej nie doświadczysz potrzeby podładowania takiego akumulatora, no ale to tylko teoria. Z faktów to opowiadał kumpel z forum Vagpodkarpacie który używa już 10 rok taki aku i to w 3 samochodzie, ma na pokładzie taki sprzęt audio że masakra, a żelówka dalej daje radę i nigdy w zimie go nie zawiodła.
A podepnę się jeszcze: Sprzedawca w jednym sklepie pytał mi się o klimę, twierdzi że jak mam klimę to na aku nie ma co oszczędzać. Czy to prawda ? (klima oczywiście z 'silnika' a nie z aku )
on się pytał o klimę a klima żre prądu dużo i nie tylko z alternatora idzie ten prąd, musi być też dobry mocny aku żeby to wszystko zagrało, dlatego sprzedawca zapytał czy masz klimę.
[quote=""Cooyon""]Raczej nie bardzo... Sam mówisz, że klima jest napedzana bezpośrednio z silnika a nie przez aku.[/quote]
Bo jeszcze bierze cewka na sprzegle kompresora oraz wiatrak/ wiatraki9one chyba najwiecej ciagna) do chlodzenia skraplacza oraz dmuchawa w kabienie zawyczaj jest ustawiona na wiecej bo chcemy chlodu zaraz po odpaleniu auta( przynajmniej w upalne lato).
[quote=""wesol""]Bo jeszcze bierze cewka na sprzegle kompresora oraz wiatrak/ wiatraki9one chyba najwiecej ciagna) do chlodzenia skraplacza oraz dmuchawa w kabienie zawyczaj jest ustawiona na wiecej bo chcemy chlodu zaraz po odpaleniu auta( przynajmniej w upalne lato).[/quote]
Ciekawe jaką moc mają wymienione przez Ciebie elementy.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...
"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
Napewno wiatraki na chłodnice maja po 100 albo i wiecej wat. Tak okolo 8-10 amper napewno ciagni ejeden wiatrak na pelnej mocy. Zelezy od tego jak sie kreca bo w trybie awaryjnym ukladu chlodzenia spiete sa w szereg i chodza na polgwizdka( przynajmniej w citroenach i oplu) a jak w polo to nie wiem bo nie mam klimy w 6nce. wgolfie to w zasadzie nie sprawdzalem jeszcze. WIatrak w kabienie tez w zaleznosci na ile ustawiamy ale na 2 czy 3 to tez szarpnie ze 3-do 5 amper jak nic.
Co do marki to tez bym Centre polecal a jesli chodzi o pojemnosc to kup z taka sama pojemnoscia jak byl wczesniej (jak wczesniej nie miales zadnych problemow i dziwnych sytuacj) a jesli kupisz aku z wieksza poj. to nic sie nie stanie tylko zwroc uwage na moc rozruchowa!!