Miałem zalać Shella Helixa, ale znów mam wątpliwości czy na pewno nic się nie stanie. Teraz mam silnik suchy, a wiadomo co się stanie? Przy moim szczęściu to może wszystko się zdarzyć.
To i ja się podepnę do tematu. Mam polo z 1998 roku, 1.4 w benzynie. Auto kupiłem niecały miesiąc temu z przebiegiem 171 tys. sprowadzone z Niemiec (zapewne licznik cofany przynajmniej o 100 tys. w tym roczniku). Na kartce w silniku (zapewne jakiś mechanik ją przyczepił) pisze, że olej był wymieniany przy 170 tys. i wlany był 5W40, olej jakoś niemieckim językiem w nazwie zalatywał (nie znam się na tym, a nie chce teraz schodzić do auta specjalnie sprawdzać :mrgreen: ). Nie zamierzam polegać na domysłach, czy olej był wymieniony faktycznie 1 tys. wcześniej, czy długo po cofnięciu licznika, więc chcę go wymienić i mieć spokój. Tylko pozostaje kwestia doboru odpowiedniego oleju i tu zwracam się z pytaniem do Was - jaki olej wlać?
Ja nie dawno wymieniałem olej w polo 3. Wcześniej był 5W40 jakieś niemieckiej marki olej (za 5l musiałbym zapłacić nawet ponad 200 złotych...). Nie wiem ile dokładnie samochód ma na przebiegu, gdyż najpewniej był cofany - pisałem o tym w poprzednim swym poście. Wlałem oplowski olej 10W40 i samochód jak na razie śmiga. Silnik pracuje nieco lepiej, szybciej się nagrzewa do odpowiedniej temperatury.
Witam, posiadam Polo 6N1 AEX 1.4 60KM z przebiegiem +/- 230000 km. Obecnie jeździ na oleju LOTOS 10W40 półsyntetyk. Z tego co czytałem nie jest to jakiś super olej. Możecie polecić coś lepszego?
Myślę, że dalej pozostanę przy półsyntetyku. Zastanawiałem się nad Mobilem oraz Valvoline Maxlife. Co tydzień sprawdzam olej i dolewam bardzo symboliczne ilości (brak wycieków). W krótkim czasie od wymiany olej zrobił się czarny. Pomyślałem, że oba te zjawiska są spowodowane lipną jakością obecnego oleju. Ciekawi mnie czy po zmianie na lepszy coś się zmieni?
Mam pytanie. W polówce jest olej 10W40 Mobil 1. Ogólnie nie zbyt wiele oleju pobierał i silnik był szczelny. Przy wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów nie miałem pod ręką 10W40 i dolałem 0,5 litra syntetycznego 5W40 Mobil 1. Od tamtej pory miska olejowa jest mokra i sporo oleju ubywa.
Pytanie jest takie: czy dolewając non stop 10W40 silnik się w końcu uszczelni czy lepiej sprawdzić gdzie przecieka i wymienić uszczelnienie?