spokojnej i ekonomicznej bo przy Gliwickich dziurach w asfalcie niestety nie da się inaczej jeźdzć żeby nic nie uszkodzić poza tym nie chcę balonów a przy wąskiej 6 calowej feldze będzie ok
Powiedzcie mi taką rzecz: czy indeks prędkości ma jakieś duże znaczenie? Bo waham się między indeksem T (19km/h) i H (210km/h). Niby nieduża różnica w cenie opony, ale...
Czekam na info.
Zakupiłem felgi r13 o szerokości ok7,5 cala. Na oponach w ogóle się nie znam, dlatego pytam, jakie opony da radę naciągnąć na owe felgi, tak żeby ładnie wyglądało i oczywiście żeby się dały naciągnąć bezproblemowo.
[quote="tinyrp"]Zakupiłem felgi r13 o szerokości ok7,5 cala. Na oponach w ogóle się nie znam, dlatego pytam, jakie opony da radę naciągnąć na owe felgi, tak żeby ładnie wyglądało i oczywiście żeby się dały naciągnąć bezproblemowo.[/quote]
165/55r13 lub 175/50r13
Waham się z kupnem opon pomiędzy:
BRIDGESTONE Blizzak LM-20
DUNLOP SP Winter Response
GOODYEAR UltraGrip 8
DĘBICA Frigo
Continentala odrzuciłem z powodu częstych opinii, że nie nadaje się na nasze polskie warunki, za ciasne lamele.
Co moglibyście polecić?
Jeżdżę 90% po mieście, więc droga hamowania na mokrym jest ważna ale z drugiej strony planuje 2-3 wyjazdy w góry tej zimy i nie chcę podjeżdżać tyłem pod każdą górkę :piwo:
Dunlop dobrze zachowuje się na błocie pośniegowym i na ujeżdżonym śniegu, jednak ma duże problemy z delikatnie większym śniegiem, co do wjeżdżania pod górke odradzam - niestety za mała liczba kostek nie pozwala na dobry wjazd pod górki.
VW podał na naklejce dedykowane rozmiary opon do 9N, możesz wybrać inny rozmiar ale najpierw sprawdź w jakim internetowym kalkulatorze obwód wybranej opony czy będzie się pokrywał (albo niewiele różnił) z rozmiarami podanymi przez VW, wtedy licznik nie będzie podawał przekłamanych wskazań. Warto też zwrócić uwagę na szerokość opony względem szerokości felgi aby nie założyć zbyt wąskich lub zbyt szerokich opon. Podsumowując najlepiej szukać opon rekomendowanych przez VW.