[ALL] Pielęgnacja nowego lakieru

Chcesz upiększyć swoje auto? A może pochwalić się przeprowadzonymi zmianami? Tu możesz to zrobić.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Nie, ale co u nas w mieście zrobią ? wypiorą mi skórę ? wole sam to zrobić, przypuszczam że lepiej wyjdzie, o ile mi coś polecicie dobrego :)
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

Mam do Was pytanko, jako, że chcę coś podziałać przy aucie, ale ręcznie nie mam maszyny i póki co to mnie musi zadowolić.
Zestaw jaki już mam to:

1. Szampon Dodo Juice Born To Be Mild
2. Rękawica Monster Shine Synthetic Pookie
3. Meguiars Quik Detailer 473ml (tutaj chyba nie potrzebny zakup ale hehe)
3. Insta Finish Butter Wet Wax 355ml ifbww
4. Monster Shine White Round - aplikator z mikrofibry
5. Monster Shine Aplikator Tri-Color German mrcgerman

Teraz tak brakuję mi glinki, czy ta będzie dobra na pierwszy raz, a cena jakość ilość ok czy można coś taniej/ lepiej kupić??
6. Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g - glinka do lakieru miękka cena 59.99 zł

Może polecacie coś z AutGlym'a bo mam dostęp do tych kosmetyków troszkę taniej:) Aha z AG właśnie dojdzie na pewno to: Auto Glym Vinyl & Rubber Care

No i co jeszcze dokupić z czego zrezygnować, tak czytałem ten temat z grubsza ale o ręczenj polerce, odnowie lakieru to mało było, wiem że to nie warte zachodu ale jak się nie ma co się lubi to się robi tym co się ma ;p hehe
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

A może spójrz na to z innej strony. Lakier bez korekty maszynowej wysmarowany siuwaxami za xxx zł będzie wyglądał i tak 10x gorzej niż lakier po korekcie posmarowany woskiem z Lidla ;) Podstawowa maszyna typu Eurotec to max 150zł + 2 gąbki bolla zintegrowane + 2 pasty np Menzerna FG500+PF3000 daje nieco ponad 250zł, a przy odrobinie chęci takim zestawem wyprowadzisz lakier na lale. Resztę czyli szampon-rękawice-wosk-cos do plastików mozna na początek kupic za poniżej 100zł, odkujesz się i będziesz mógł sięgnąć po wyższą półkę mając już o co dbać :grin:
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Hm, masz rację, owszem, zwłaszcza, że w pracy pracowałem na polerce Rupes i pastach 3m, uczyłem się na czarnym Range Roverze i jak dla mnie wyszło mega, kolega który w tym siedzi już długo też tak stwierdził, więc coś musi w tym być hehe
Wiem że trzeba zainwestować, żeby to miał ręce i nogi... :write:
A co do tej glinki którą podałem może być czy coś innego szukać?
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""Lobuz""]Hm, masz rację, owszem, zwłaszcza, że w pracy pracowałem na polerce Rupes i pastach 3m, uczyłem się na czarnym Range Roverze i jak dla mnie wyszło mega, kolega który w tym siedzi już długo też tak stwierdził, więc coś musi w tym być hehe[/quote]

to już wogóle nie rozumiem Twoich rozterek :crazy:
BH soft spoko, sam uzywam choć na ciemnych lakierach potrafi narobic sporych hologramów - wystarczy co prawda potem lekko ścierny cleaner żeby się tych sladów pozbyć. Przy najbliższym zakupie chyba spróbuje zielonego Sonusa, ponoć bardzo delikatna i do zadbanych aut w sam raz
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

A bo tak to jest jak się chcę tego co się nie ma hehe :blush2:

No oki to zakupię zestaw o którym napisałeś bo te 250 zł to nie aż tak dużo jak za coś co wiem, jaki efekt mniej więcej daje ^^
Ale na teraz dokupię glinkę i może podziałam ręcznie z samym czyszczeniem itp :grin:

Dzięki za pomoc :piwo:

Edit:
Borek
teraz już wiem o czym do mnie mówiłeś, udało mi się popracować nad swoim lakierem w pracy w ramach nauki i od razu widać efekt :good:
Awatar użytkownika
tomsson
Konkretnie zainteresowany

Post autor: tomsson »

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad pewną sprawą. Jestem zielony w tych sprawach, nigdy tego nie robiłem, ani nikt z mojej rodziny tego nie robił, więc musi kiedyś być ten pierwszy raz :).

Otóż mam pytanie co daje woskowanie auta? I (to najważniejsze) czy jest sens woskowania gdy auto stoi cały rok pod chmurka? Jakie polecacie specyfiki dla początkującego? Bo szkoda, żebym wydał masę kasy, jeśli nie umiem tego robić, a wolałbym się dokształcać na czymś tańszym.

Pozdtawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

tomsson

przede wszystkim przed nalozeniem wosku lakier twojego auta powinien przejsc pełną korektę, wtedy wosk dłużej bedzie "leżał" na lakierze i lepiej spełniał swoje funkcje

co do samego działania wosku, to powoduje, ze powloka lakiernicza jest zabezpieczona, woski posiadaja filtry ochronne itp. co powoduje, ze lakier jest mniej narazony na "starzenie się", staje się bardziej sliski i gładki dzieki czemu latwiej odprowadza wode i wszelakie brudy

jesli chodzi i sens woskowania auta ktore stoi pod chmurką - jak najbardziej !

wbrew pozorom i stereotypom auta nie woskuje się tylko dla wyglądu i gdy jest ładna pogoda
Awatar użytkownika
tomsson

Paffcio

Co mam rozumieć przez pełną korektę? Może masz jakieś adresy artykułów co by pomogły mi to zrozumieć?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zybercik
Początkujący
Początkujący

Post autor: zybercik »

[quote=""tomsson""]Paffcio

Co mam rozumieć przez pełną korektę? Może masz jakieś adresy artykułów co by pomogły mi to zrozumieć?[/quote]
Korekta lakieru, czyli polerowanie najlepiej mechaniczne. Dzięki niemu pozbywasz się rys, utleniony lakier nabiera połysku.
Wosk daje głownie zabezpieczenie i właściwości hydrofobowe - nie da Ci on połysku bez odpowiedniego wcześniejszego przygotowania.
Jeśli nie chcesz przeprowadzać korekty ( samemu trzeba trochę poćwiczyć, u profesjolanych firm to dość droga zabawa ) to przed woskiem należy przynajmniej dobrze oczyścić lakier. Umyć, pozbyć sie smoły, wyglinkować całe auto razem z szybami, potem jeszcze raz umyć, nałożyć cleaner i na to wosk. Proces nie skomplikowany ale żmudny i czasochłonny.

W razie co służe pomocą - coś tam wiem, ale nie wiele :grin:
Awatar użytkownika
tomsson

Dzięki za odp. A co jeśli na masce mam odpryski, a na drzwiach mam 5 cm rysę. Raczej oddanie tego do zakładu blacharsko-lakierniczego nie jest dobrą opcją.

Czy znajdę gdzieś taką instrukcje punkt po punkcie z przykładowymi produktami obok każdego punktu?

Na pomysł woskowania wpadłem gdy przyjrzałem się lakierowi swojego auta, ponieważ nie widzę na nim nigdzie takich kolistych zarysowań jak po szczotkach. Porównywałem swoje polo z Fiatem Punto z 2010 r i mój lakier przy jego wypadł jak nowy. Widocznie ktoś musiał o niego dbać?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

tomsson

polecam to forum

http://forum.kosmetykaaut.pl/

skarbnica wiedzy o lakierze i jego pielegnacji
Awatar użytkownika
tomsson

10 minut temu założyłem tam konto i właśnie sobie czytam ;)

Mam nadzieje, że nie łamie regulaminu, ale znalazłem temat który idealnie odpowiada na moje pytanie.
Nie wiem czy bez zarejestrowanie można to zobaczyć.

http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=2601
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

http://www.autokosmetyki.pl/concept-enc ... ers_id=108

Czy ktoś używał i może się wypowiedzieć nt tego preparatu. Mój kolega strasznie zachwala a ja widziałem na szybko przelecony jeden element i powiem że robi wrażenie.
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Kijus""]http://www.autokosmetyki.pl/concept-enc ... ers_id=108

Czy ktoś używał i może się wypowiedzieć nt tego preparatu. Mój kolega strasznie zachwala a ja widziałem na szybko przelecony jeden element i powiem że robi wrażenie.[/quote]

Szczerze to pierwszy raz widzę ten produkt i nie przewinął mi się podczas przeglądania forum KA :blush2:
Skoro kolega go ma, to jedź spróbuj na swoim aucie i jak efekt Ci sie spodoba to działaj ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Styling / Fotki aut”