[9N3] domykanie szyb z pilota

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
ruido
Newbie
Newbie

Post autor: ruido »

No to teraz musze tylko zapytac - czy jest ktos z kablem i kompem w Krakowie. :)
Obrazek
9n3 3D 2007 Trendline
Pioneer AVH-3200BT + AUDITOR RIP 165S
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Post autor: qqrydza »

Witam.Odkopę troche temat,

Na początku chciałbym przywitać kolegów z forum:)

Ja także zapragnąłem mieć domykanie szybek w swoim polo. Posiadam moduł 6Q0 959 433 E - jak wiadomo czeski program "Motordiag" w aktualnej wersji nie obsługuje tego konkretnego modułu. Zakupiłem więc kabel pod RS232 i próbowałem uaktywnić ten fiuczers poprzez program vds-pro.
Odczytałem następujące wartości:

04361 - 138
04362 - 138
04363 - 138,

co już mi sie nie spodobało bo wg. manualów powinienem zastać tam wartości "10". Mimo to zmieniłem te wartości na "2" wg. instrukcji - efekt? szyby niestety się nie zamykają/otwierają z kluczyka.
Wygooglowałem jeszcze taki manual (fabia 1 - taki sam komfort):
http://www.fcp.pl/forum/viewtopic.php?t=6045

tam, autor pisze o zmianie:
04361 - zmienić na 130
04362 - zmienić na 130
04363 - zmienić na 130,

dodatkowo jeszcze takie komórki:
LP - kierowca
08224 - 79
08269 - 79
08314 - 79

PP - pasazer
12320 - 79
12365 - 79
12410 - 79

...ale te u mnie w ogóle nie występują, więc skupiłem się tylko na zmianie 04361-04363 na wartość 130 - efekt? szyby dalej nie latają z pilota :/

Czy komuś w ogóle udało się aktywować szyby z pilota w tym konkretnym module komfortu?

Pozdrawiam
Dawid

..podobny mój post znajdziecie na forum seata ibizy, jednak tam odzewu brak ;/
Bez dymu nie ma ognia Obrazek
mój czarnuch
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Na 99% to nie pomoże ale sprawdź, czy odlaczenie akumulatora na chwilę coś pomoże.
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Odłączenie akumulatora na kilka minut niestety nie pomogło.

Z ciekawostek - dzisiaj udało mi się uaktywnić szyby w ibizie 6L mojego kuzyna. Ibiza posiada taki sam komfort (6Q0 959 433 E) jak moje polo. Z tym, że pod adresami 04361-04363 zastałem wartości "10" i po zmianie ich na "2" szyby ruszyły. Więc na tym komforcie da się aktywować szyby, tylko dlaczego w polówach są wartości 138 :/

Spędziłem kilka godzin na szukaniu jakiś konkretnych informacji na temat załączenia tego w polówkach, znalazłem tylko to: http://forums.tdiclub.com/showthread.ph ... ost2984556 - chłopaki analizowali działanie fiuczera "KVW100" - jednorazowego "aktywacza" szybek w każdym vagu. Nie jestem dobry z ang. ale zainteresowanych proszę o przeanalizowanie tego wątku. Może coś ruszy...
mój czarnuch
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Sprawdzę, czy coś u siebie wskóram - napiszę jakoś wieczorem. Ja u siebie dokładałem sterowanie centralnym zamkiem z pilota - między innymi wymieniłem moduł komfortu. W tej chwili mam właśnie moduł 6Q0 959 433 E pochodzący z Ibizy 6L więc może coś uda mi się zmienić...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jestem bardzo zainteresowany czy da się coś z tym zrobić. Mam ten sam moduł. W 6R mój szwagier miał to na starcie.
Czasem by się przydało.
Na program czeski raczej się nie doczekamy.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Próbowałem coś wczoraj poszperać, ale nic nie uzyskałem. W sumie to nawet nie wiem czy w dobrym miejscu szukałem :D Próbowałem VAG-COMem w ogóle odczytać te wartości, o których pisał qqrydza ale nawet to nie chciało mi się pokazać. Ten adres klepałem tutaj:
Obrazek

W dobrym miejscu w ogóle próbowałem tego szukać? Powiem szczerze, że jakoś mega zaawansowany w VAG-COMie nie jestem i trochę błądzę :) próbowałem się połączyć kabelkiem K-Line jeśli to ma znaczenie (moje polo nie ma magistrali CAN).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Witek6935 do odczytania i zmiany tych wartości potrzebny Ci dosowy program vds-pro. Vag-comem raczej się nie da tego zrobić.

Tutaj masz opis jak używać tego programu i całą procedure "operacji na otwartym sterowniku" :D : KLIK

podany tam link do VDC_PRO_CD-Image.zip nie działa, dlatego podsyłam Ci odrazu działający:KLIK

Aby móc zadziałać tym programem musisz posiadac kabelek na COM (RS232), żadnym innym nie kablem się nie podłączysz.
mój czarnuch
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Tez mam ten sam sterownik i mi kiedys koles co naprawia skody, powiedzial ze nie da sie tego przekodowac, tylko wstawic trzeba dodatkową puszeczkę, więc jest jakis postyp. Mozliwe ze sterowniki po 2007r mają już mozliwosc domykania.

Sterowniki poza numerem czesci posiadaja tez numer sprzetu -hardware i sprzetu -firmware. Moze byc tez taka sytuacja ze programy beda inaczej napisane i jakas cecha moze byc zapisana w innej komorce pamieci niż w sterowniku dla skody czy VW a reszta moze byc tak samo. Seatowi blizej do Audi. Jezeli na stronie klubu Ibiza Polska opisane rozwiazanie nie zadziałało, to szkoda, bo mialem nadzieje, że kiedys uda mi sie zrobic upgrade.

qqrydza czy miales domykanie z kluczyka wczesniej?
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Sory że tak długo mnie nie było.

Tak, miałem domykanie z kluczyka.

Jest tak jak mówisz cruz, sterowniki różnią się pewnie tylko software'm a w każdym zapisane jest to pewnie w innym miejscu.

Nasuwa się myśl żeby kupić moduł 6Q0 959 433 E, ale od ibizy. Nie jest to bóg wie jaki koszt, a domykanie szyb z pilota, co by nie mówić, jest opcją bardzo wygodną... Tylko czy nie bedzie problemu z zamianą tych modułów...Wygląda na to że wystarczyłoby zakodować piloty zdalnego sterowania (bo chyba w komforcie siedzą piloty) i przekodować pod swoje widzi mi się.
mój czarnuch
Awatar użytkownika
miodzio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: miodzio »

ja u siebie bez problemowo uruchomiłem domykanie szyb :D VAG i kodowanie . Niestety ta funkcja działa tylko w momencie przekręcenia i przytrzymaniu kluczyka w drzwiach. Nie działa z pilota tak jak np mam w A4 :glare: Co do modułu to nie pamiętam jaki mam ale jak by ktoś chciał taką wiedzę to sprawdzę.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

domykanie z kluczyka w zamku w drzwiach to nie problem. Dyskusja rozchodzi się właśnie o domykanie szyb z pilota.
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

byłem święcie przekonany, że wymiana modułu komfortu na nowszy (wyższe numer - nowsze oprogramowanie) i odpowiednie przekodowanie załatwi sprawę domykanie szyb. Okazuje się jednak, że wymiana na nowszy komfort nic nie daje, chodź komórki które należy przestawić mają odpowiednie wartości (10).

Podglądnąwszy :) moduł u kumpla w ibizie, okazuje się także, że do modułu doprowadzone ma 2 wtyczki, a nie 1 jak u mnie w polo. Można zatem sądzić, że właśnie w tej drugiej wtyczce lata sobie impuls zamykania i otwierania szybek z pilota. A jako, że moje auto śmiga po can'ie, to będzie trzeba zlokalizować który do przewód/ody i podciągnąć bezpośrednio do serwa zamka drzwi kierowcy. A jako, że chęci do rozbiórki drzwi mi brakuje, dam sobie narazie z tym spokój.
mój czarnuch
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""qqrydza""]
Podglądnąwszy :) moduł u kumpla w ibizie, okazuje się także, że do modułu doprowadzone ma 2 wtyczki, a nie 1 jak u mnie w polo. Można zatem sądzić, że właśnie w tej drugiej wtyczce lata sobie impuls zamykania i otwierania szybek z pilota. A jako, że moje auto śmiga po can'ie, to będzie trzeba zlokalizować który do przewód/ody i podciągnąć bezpośrednio do serwa zamka drzwi kierowcy. A jako, że chęci do rozbiórki drzwi mi brakuje, dam sobie narazie z tym spokój.[/quote]

A ilu drzwiową ma Twój kumpel tę Ibizę? Ile furtek ma Twoje Polo? Bo ja mam Polo 5D i też mam doprowadzone dwie wtyczki do modułu komfortu - co więcej, moduł ma miejsce na jeszcze trzecią - jeśli występuje fabryczny alarm. Może właśnie wtedy można dopiero włączyć domykanie szyb z pilota - jak ma się alarm. To wydaje się logiczne. Jak ma się alarm, to szyby muszą się domknąć, żeby potem alarm się włączał do byle podmuchu wiatru...

pozdrawiam
Awatar użytkownika
qqrydza
Początkujący
Początkujący

Ibiza 3D, moje polo również.

Witek6935 a próbowałeś zmiany wartości komórek, które podałem wcześniej? Poprzez kabel na COMa i ten dosowy program? Jest szansa że u Ciebie ruszy. Zadziwiłeś mnie tym że masz 2 wtyczki. Twoje rozumowanie z alarmem, jak najbardziej dobre, ale w ibizie alarmu brak. Z kolei u ojca w MKV jest alarm i domykanie, ale samo zamknięcie samochodu (czyli włączenie alarmu także) nie powoduje samoczynnego zamknięcia szyb i szyberdachu, trzeba trzymać przycisk zamykania.

A ja kupiłem jeszcze nowszy komfort od tego z ibizy, przekodowałem pod swój samochód, pozmieniałem wartości komórek i szyby dalej nie latają ;/
mój czarnuch
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”