Prawie dwa miesiace minęły, co nie oznacza, że nic się nie dzieje w temacie
Kupiłem drugi komplet lamp- VALEO z myślą o przeróbce na double blinker.
Jednak niosąc jedną z nich do domu, upadła mi i mocowanie się złamało :grrr:
Jak się okazało valeo ma inną budowę w środku od Hella, więc z przeróbki wyszły nici, bo chciałem odbłysniki przełożyć do swoich Helenek.
Później spierniczył się czujnik ABS w tylnym lewym kole- wymieniłem.
Kupiłem nowe wahacze febiego oraz pełne tuleje, które wprasowałem.
Przy próbie demontażu starych wahaczy był zonk, bo śruby nie chciały puścić i złamałem klucz :rotfl:
Pojechałem więc do ziomka i kluczem elektrycznym zruszył śruby i poszło z górki
Stare wahacze wyglądały okropnie- dokładniejszych zdjęć może lepiej nie bede wrzucał :banghead:
Wyczyściłem też dolot powietrza koło lampy
Na wymianę czekają nowe poduszki amorków Lemfordera, oraz sprężyny przednie eibacha -30.
W piątek wymieniałem czujnik ABS-u - tym razem lewy przód- poszło gładko, tylko wymysliłem sobie, że przy okazji zdejmę zacisk i obczaje jak tam sytacja.
No i to był błąd- górna prowadnica wyszła z gwintem :banghead:
Szybkie wertowanie neta i znalazłem prowadnicę QB11202 , która ma M10x1,25i 12,8mm grubości zamiast 12.
W okolicznych sklepach niestety niemieli tego na stanie.
Ale autofren posiada zestawik, który też się nadaje i jest zamiennikiem wyżej wspomnianej prowadnicy.
Problemem okazało się zdobycie gwintownika M10x1,25 :grrr:
Pojechałem do typka który jest znajomym ojca i ma tokareczkę - z tej dłuższej prowadnicy zrobił gwint M10x1,5 oraz stoczył ją na 12mm
Porównanie ori - z zestawu i przerobiona z zestawu metodą "rzemiosła" :jezor:
Pożyczył mi gwintownik, zamontowalem i ma latać :bajer:
Narysowałem sobie w CADzie zaślepkę EGR, ale chwilowo w pracy nic nie frezują, więc z blachy miedzianej wyciąłem i zaślepiłem.
Dzisiaj performance- dostałem tel od kumpla, że są wtryski 216 z koncówkami WZM po drobnym przebiegu ~2000km w dobrym pieniążku.
Kupiłem podkładki i zostały zamontowane - jest szatan :bajer:
Więcej modów nie pamiętam :helm: