Witam! Moje pytania dotyczą też błędu 16555, ale w Seacie 1.2 12V nie udało mi się go wyeliminować, sprawdziłem wszystko , ale nic z tego! Wczoraj przejrzałem wartości w grupach i zadziwiło mnie takie coś jak w silnik , bloki - Gr 32 są pokazane 2 wartości lambda i w pierwszym okienku jest cały czas 00, a w drugim okienku po dodaniu gazu wartości się zmieniają, czy to znaczy że pierwsza sonda jest uszkodzona? Druga dziwna wartość , nie pamiętam na którym kanale to jest -60 *C temperatura oleju! Możliwe że naprawdę uszkodzona jest pierwsza sonda, bo nie mogłem zrobić jej testu , jak sprawdzałem stan katalizatora. Sonda przed katalizatorem jest 6pinowa, z 5 przewodami. Już nie mam pojęcia jak dokładnie sprawdzić i się upewnić co do stanu pierwszej sondy. Może ktoś to przerabiał i potrafi mi pomóc, naprawiam samochody od lat, ale to mnie już przerosło, a nie chcę kupić tej sondy w ciemno, ale jak nie będzie innego wyjścia to będę musiał to zrobić!
Do prawidłowej pracy pierwsza sonda potrzebuje temperatury powyżej 300 C. Dawniej rozgrzewały ją spaliny teraz sondy mają zintegrowaną grzałkę. Spróbuj rozgrzać silnik i ostro pojeździć i wtedy sprawdź w blokach pomiarowych. Czasem pada grzałka i sonda nie ma odpowiednich warunków by zacząć pracować poprawnie , ale niestety uszkodzenie grzałki to i tak cała sonda do zmiany.