[9n] jakiej firmy akumulator?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

zielony- stan naładowania powyżej 65%
ciemny --II-- -----II--- poniżej 65%
jeśli biały - stan elektrolitu poniżej poziomu [ aku bezobsługowe posiadają korek wlewu lecz nie wszystkie typy, można uzupełnić wodą destylowaną ]jeśli aku nie uruchamia silnika to do wymiany
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

bialy0666, te dwa akumulatory z moich zdjęć to są chyba raczej bezobsługowe, bez możliwości uzupełnienia? ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote="misiek89"]MiSiEk-GDA, też tak miałeś zamontowany akumulator jak na poniższym foto? Tzn. napisy na obudowie aku, były "do góry nogami"? [/quote]
si, było dokładnie identycznie jak na tej pierwszej focie co wrzuciłeś ;)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Co do daty produkcji akumulatora. Na spodzie akumulatora (starego) znalazłem takie o to oznaczenia:

Obrazek
Obrazek

O ile dobrze pamiętam to oznacza się w ten sposób datę produkcji. Pytanie czy to data produkcji całego akumulatora czy tylko obudowy (elementu plastikowego)?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

To raczej data wytłoczki. Choć będzie ona zbieżna z datą produkcji aku.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

a wogóle jest opcja sprawdzić kiedy został wyprodukowany akumulator?
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="jhosef"]To raczej data wytłoczki. Choć będzie ona zbieżna z datą produkcji aku.[/quote]
Też mi się tak wydaje.
Obrazek
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

Witam i chcę coś dodać od siebie.Akumulator ze zdjęcia nr 2 o oznaczeniu 1J0915.... nie jest bezobsługowy.Można cele uzupełniać wodą destylowaną.Korki do cel zaklejone są naklejką.Należy tylko wyczuć panokciem ich obrys i objechać ostrzem noża dookoła korka.Wykręcić można nawet monetą również i ten korek z oczkiem.Po uzupełnieniu cel wodą destylowaną mój akumularor dalej działa. Pozdrawiam forumowiczów.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

[quote="czaja"]a wogóle jest opcja sprawdzić kiedy został wyprodukowany akumulator?[/quote]

u mamy w seacie była bita data produkcji auta na plusowym trzpieniu akumulatora, czyli domniemana data produkcji, powiem że wytrzymał 9 lat :)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="krzychobal"]Po uzupełnieniu cel wodą destylowaną mój akumularor dalej działa.[/quote]
Ile Ci taki "regenerowany" akumulator posłuży? Rok, kilka miesięcy?

[quote="misiek89"]Proszę o wrzucenie miniaturek zdjęć

mario[/quote]
No nie wiem jak, skoro na imgeshack'u coś się ostatnio pozmieniało i nie ma już tych linków do miniaturek :(
Obrazek
k
krzychobal
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krzychobal »

tu nie chodzi o regenerację tylko o normalną obsługę akumulatora.Brak odpowiedniego poziomu elektrolitu w celach zniszczy nawet roczny akumulator.W letnie upały dodatkowo jest większa odparowywalność i dlatego ważne jest uzupełnianie cel wodą destylowaną.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="krzychobal"]Akumulator ze zdjęcia nr 2 o oznaczeniu 1J0915.... nie jest bezobsługowy.[/quote]
Co ciekawe, wg instrukcji obsługi dołączonej do akumulatora jest to akumulator bezobsługowy.
Obrazek
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Nie przesadzał bym z tym dolewaniem. Jak celowo jest zaklejone to nie rozrywać, zwłaszcza jak aku na gwarancji.

Akumulatory bezobsługowe są specjalnie robione bardziej hermetyczne aby nie traciły wody. Co prawda sa też takie bezobsługowe ale nie do końca.
Awatar użytkownika
httes
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: httes »

Witam. Również przyszło mi wymienić akumulator przed zimą bo fabryczna Varta ma już 11 lat i niestety zaczyna słabo kręcić. Powie mi ktoś jak to jest z tymi pojemnościami? Niektórzy maja fabryczny 54ah inni 52Ah ja mam 60Ah i kompletnie już nie wiem co mam kupić. Doradzi ktoś?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Kup największy jaki zmieści Ci się do obudowy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”