No właśnie chcę uniknąć drogiej zabawy... Co do ASO, to koszt kluczyka i zaprogramowania powiedzieli mi że cos ok 500zł, ale nie zrobią mi tego że będę mógł otwierać auto zdalnie z pilota, nawet jeśli to możliwe... A co myślicie o czymś takim:
Dostałem ofertę kupna tego po okazyjnej cenie (nie wiem na ile to prawda) za niecałe 300zł.
nowy, nieużywany kabel do diagnostyki samochodów grupy VAG
(vw/audi/skoda/seat) z roczników 1992 - 2011r. Działa z najlepszą aplikacją diagnostyczną: VCDS w najnowszej wersji
10.6.3EN (dołączam ją na cd!). Łączy się przez magistrale hex-can / kkline
/ can więc nie powinno być problemów z żadnym z samochodów.
odnosnie foto mysle ze powinno byc ok, a odnosnie 500zł to hpoliczyli pewnie koszt zakupu czesci u nich, bo sama adaptacja nie jest tyle warta. Kodowanie kluczy to cena jaka wymienilem wczesniej.
W przypadku zmiany w aso to nie wiem czemu nie chce tego zrobic skoro to jest tylko zmiana kodowania.
nie rozumie zrobia ci kluczyk ale nie bedziesz mogl zdalenie otwierac przez scyzoryk ?? czy jak ...caly orginal z kodowaniem 650 zl na slasku u mnie normalnie otwierasz i zamykasz z scyzoryka
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km
no dobra MarioGTI, ale mowisz o dorobieniu klucza z kodowaniem do czegos co juz dziala, a u niego moze byc w kompie wylaczona zdalna kontrola (remote control), ale nie pamietam teraz, czy napewno byla ta funkcja. Za to wiem, ze napewno jest ustawianie mrugania swiatlami, ale mi sie wydaje ze remoting tez sie ustawia.
Tylko kurde ktos czegos nie zrozumial. Wedlug mnie on nie ma sterownika z remotingiem skoro mu nie dziala, bo VW nie robi nic za darmo, wiec czemu mialby w nowszym polo zmienic podejscie. Gdyby nie mial to by mu w aso kazali kupic zamienny sterownik, tylko ze trzeba by sie w aso dowiedziec czy oni dostaja juz zakodowany sterownik, czy sami kodują. Jak sami koduja, to znaczy ze gdyby bylo tak jak napisal kolega ze ma wylaczony remoting to by mu przekodowali na interfejsie.
Chyba ze nie maja elektryka albo kogos kto podejmuje sie czegos innego niz wymiana oleju.
Gwoli ścisłości. Auto wyjechało z fabryki z oznaczeniem 5D0, czyli 'no career frequency'- nie mam przypisanej częstotliwości żadnej do modułu komfortu. Jednak każdy moduł komfortu w 6R (sprawdzałem w ETCE) ma możliwość odbioru/emisji (nie wiem jak nazwać poprawnie) sygnału do/z pilota. Wychodzi więc na to, że mogę to mieć po prostu nieaktywne. Zamieszczam screena z ETKI, moduł komfortu pierwszy lepszy, ale każdy do 6R ma takie same (prawie) oznaczenia, najwyżej różni się czasem częstotliwością. Widoczne są również oznaczenia kodów, i widać- ten moduł (końcówka 087, mój 085a, nie widać na fotce) obsługuje i 5D0 'without career frequency' i 5D1 i 5D9. Więc wychodzi na to, że techniczne możliwości są. Nie wiadomo jedynie czy jest to kwestia włączenia, czy wymiany programu lub czegoś bardziej skomplikowanego...
Kolego numery PR są wersja wyposazenia, ale nam to nic nie mowi, a raczej mowi tyle ze VW nic nie daje za darmo i masz sterownik bez remotingu skoro sam napisales ze masz 5D0.
Poza tym nie wiem, czy czytales moj wątek o alarmie,ktory leży i kwiczy :/ i tam bylo poruszone, ze moduly komfortu maja podtypy, ktore nie sa rozpoznawalne po obudowie. Jednakze w przypadku fal radiowych trzeba miec sterownik w odpowiedniej wersji, wiec musisz sprawdzic jaki masz sterownik.
Np sterownik 6r0 937 087E ma 315MHz i ograniczony zasieg transmisji czy cos w ten desen.
Jednak najlepiej bedzie jak sie rzucisz na glebe i przeczytasz oznaczenie z pudelka i sprawdzisz co ma Twoj sterownik w opisie, albo pojdedziesz do aso jak mozesz i powiesz w dziale czesci ze Ci nie chca zrobic zdalnego pilota i niech sprawdzi po Vin czy sterownik ma fale radiowe, a jak nie ma, to sprawdzi ci jaki powinien miec. Napewno sterownik kosztuje ponad 800zł minimum.
Moje oznaczenie po zdekodowanym VINie jest właśnie 5D0. Niestety numeru mojego sterownika, nie wiedzieć czemu, nie ma w etce. Co do numerów PR, to oczywiście wiem, że to opis wyposażenia. Chodzi mi o to, że np moduł komfortu o numerze 6r0 937 087 'sprzętowo' jest taki sam. Wszystkie jego podtypy różnią się jedynie oprogramowaniem, co było też zresztą napisane w jakimś pdf do 6R. Dzięki za pomoc, już nie robię OT, znalazłem gościa ze sprzętem pod 6R i zobaczymy co on powie.
Tylko czy to prawda (w któryms wątku tutaj nie było na to odpowiedzi), że każde podłączenie interfejsu jakiegokolwiek zostawia w komputerze auta ślad, i jak to zobacza w ASO, to co z gwarancją?
NO wlasnie 5d0 to jest PR czyli wyposzazenie i nie ma to nic wspolnego ze sterownikiem, a numer czesci komfortu ma literkę, literki oznaczaja bynajmniej w Polo 4 czy dany modul ma transmitter czy nie ma. A poza literka jest jeszcze podtyp albo kolor jak w etce spojrzysz i tam jest np ten numer co napisales sterownika + odpowiednia literka + 3 cyfrowe oznaczenie ale 5d0 to jest PR a nie podtyp sterownika.
jesli bedziesz mial interfejs z oprogramowaniem ross-techa to on nie modyfikuje kodu warsztatu.
Ja nie wierze ze rozni sie tylko oprogramowaniem. Jak Ci ktos włączy to, to wtedy uwierze. Sam zreszta zobacz na swoj obrazek ze tam masz transmiter powyzej 400mhz, a ja znalazlem 315mhz i slabszej mocy. Wiec juz inny uklad rc bedzie.
Dlatego mowie ze po podlaczeniu pod interfejs trzeba spisac dokladny numer czesci i podtyp. Majac podtyp i czesc znajdziesz jego wlasciwosci, a jesli chdozi o ASO Twoje to pytanie czy podlaczyli Ci auto pod kompa w ogole, czy zawracales im dupcie 2 minuty przed koncem pracy i CIe splawili?
Bo jesli podalczyli sie pod kompa, to pewnie nie pokazala im sie opcja wlaczenia zdalnego pilota.
Czyli jak facet podłączy mi się czyms innym, to potem moge utracić gwarancję w ASO? I na co utracę tę gwarancję, bo nie na całe auto tylko na jakąś część, na jaką?
Na to pytanie Ci nie odpowiem, bo nie wiem w skald czego wchodzi elektryka i tez nie mam pewnosci czy gwarancje sie utraci, bo montowac np dodatkowe wyposazenie autoryzowane stacje mogą jak jest auto na gwarancji.
JEst taki produkt polski odb2 i musisz spytac sie na forum ich albo sprzedawce albo autora, czy jest neutralny. Ross tech zrobil vcds albo vag com czy jakos tak. Są tez skanery reczne, zewnetrzne i mniej lub bardziej chinskie programy na komputer, jednakze jak te reczne sie zachowuja nie wiem. Wydaje mi sie ze to jest temat do poczytania na dluzszy czas dla CIebie, albo jedz poprostu do aso i spytaj sie, poczytaj gwarancje, instrukcje auta itp. Bedziesz wiedzial co obejmuje wtedy.
Do samochodów z grupy VAG to jedynie VCDS od producenta ROSS - żadne inne uniwersalne, tanie skanery, bo to wyrzucenie kasy w błoto (szczególnie przy nowych samochodach). Więcej info na prv.
Chciałbym kupić kabelek do swojego Polo 9N3 MY2007.
Chciałbym o użyć do ustawienia centralnego, poziomu spryskiwacza w liczniku, aktywacji tempomatu i takich tam. Może jakaś diagnostyka.
Raczej nie będę chciał go używać do korekty licznika, IMMO itp.
Jaki interfejs kupić. Nie ukrywam, że chciałbym wydać mało. Bo jeśli miałbym płacić kilkaset zł to pewnie skorzystałbym z usług jakiegoś posiadacza odpłatnie.
Spora część linków z tematu umarła więc prosiłbym o jakieś wsparcie. Na allegro ogólnie głupieje. Ceny np z CAn wahają się 60 do 3000 tysięcy...
A więc tak polo 9n i 9n3 jest na częściowym can. Większość modułów udaje się zdiagnozować zwykłym vag 409.1. Z adaptacją jest problem bo długie kodowanie nie jest zastosowane w polo a adaptacje są dość mocno ograniczone w stosunku do innych modeli.
Ps Pytanie do jhosef co masz na myśli pisząc ustawienie centralnego i poziomu płynu spryskiwacza.