wymiana paska rozrządu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: marian »

co do pompy.. nigdzie nie znalazłem aby producent zalecał wymianę pompy wody razem z paskiem... ale... to się tyczy części oryginalnych, a jakość zamienników daje dużo do myślenia

co do uszkodzenia pompy.. zanim się rozlecą łożyska pompa zacznie głośno pracować, pojawi się wyciek płynu chłodniczego.. i tak jeszcze zrobisz parę tys km - taką ma konstrukcję

uważam że mechanik powinien stwierdzić w jakim stopniu jest zużyta pompa i ewentualnie wymienić....
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

uwierz ze te pompy maja to do siebie .. ze jak jej nie wymienisz razem z paskiem .. to za jakis czas moze zacząć sie odzywać , pozatym poco robic sobie podwójne wydatki ,skoro mozna to zalatwic za jednym razem ..
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
k
kolunio21
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: kolunio21 »

Pewnie że tak jestem tego samego zdania co kolega alienek spotkałem sie nawet z mechanikami którzy nie podejmują sie wymiany rozrządu bez wymiany pompy wody, ewentualnie na proźbę klienta.
PozdraVWiam
Awatar użytkownika
3dyzio
Newbie
Newbie

Post autor: 3dyzio »

Witam a ile kosztuje wymiana rozrzadu i rozrzad do 1.0 benzyna? :piwo:
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Pasek ok 50zl a pompa juz masz wyzej napisane, A co do wymiany to mysle max. 150zl
Obrazek
Awatar użytkownika
3dyzio
Newbie
Newbie

Post autor: 3dyzio »

Dzieki :piwo:
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

[quote="kolunio21"]Pewnie że tak jestem tego samego zdania co kolega alienek spotkałem sie nawet z mechanikami którzy nie podejmują sie wymiany rozrządu bez wymiany pompy wody, ewentualnie na proźbę klienta.
PozdraVWiam[/quote]

ja tez się spotykam z takimi majstrami....ale to czysty marketing, u mnie w polo oryginalna pompę wody wymieniłem na 160 tyś km, ale na 200 tys km znowu wróciła w nowym silniku.....

PS.. raz sie prawie umarłem ze śmiechu jak mi wycenili wymianę paska rozrządu w AAV na 480 zł :D a 350 zł bez pompy wodnej... za 2 godziny pracy....
Obrazek
e
eggforever
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: eggforever »

Tak jak radziliście - tak zrobiłem. Rozrząd wymieniłem z pompą wody. Kosztowało mnie to 140zł i 150zł wymiana. Dodatkowo jakiś zimering leciał za 10zł. Gratisowo wymienili mi olej, który im dostarczyłem, więc wymiana w normalnej cenie. Na kilka latek spokój z paskiem.
Masz SHIH-TZU ?
Zajrzyj na http://www.shih-tzu.pl
Awatar użytkownika
marian
Mały interesant
Mały interesant

cena jak najbardziej przyzwoita, a gdzie to naprawiałeś?? w Bydgoszczy??
Obrazek
e
eggforever
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: eggforever »

Mieszkam w Białych Błotach i tu też zlecałem. Kolega ze szkolnej ławki ma warsztat samochodowy...
Masz SHIH-TZU ?
Zajrzyj na http://www.shih-tzu.pl
f
fre0n
Newbie
Newbie

Post autor: fre0n »

Witam,
Mam pytanie czy do vw polo 1.4 91 rok diesel, jest jakiś zamiennik wałka rozrządu albo czy pasuje do niego z innego modelu polo, niestety pękł mój i teraz mam problem żeby znaleźć taki wałek, ktoś mi powiedział że z polo 1.0 rok 91 będzie pasował ale nie jestem pewien.

z góry dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Witam.

Wałek z silnika 1w ma oznaczenie 031 109 101E i występuje także w silniku MN
Awatar użytkownika
sebi_o
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebi_o »

Witam,

1000km temu wymienialem rozrzad, robilem to sam pierwszy raz pompa skf pasek gates pasek naciagnalem tak ze maksymalnie w palcach da sie go o 90stopni i terasz jest tak ze w granicy 1000 obrotow gdzies cos dziwnie swierczy pozyzej 1500 przestaje na jalowym tego nie ma co to moze byc ?? kwestia ulozenia nowego paska czy zle naciagniety ?? dzwiek raczej nie wydobywa sie z pompy.
było:
Polo 86c2f kombi
Jest:
Golf IV SDI
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Tez mam rozrzad gates ale pompe doltz i mam takie swierszczenie, tak chyba musi byc... :) Pasek z twojego opisu wynika ze masz dobrze naciagniety
Obrazek
Awatar użytkownika
sebi_o
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sebi_o »

[quote="adam"]Tez mam rozrzad gates ale pompe doltz i mam takie swierszczenie, tak chyba musi byc... :) Pasek z twojego opisu wynika ze masz dobrze naciagniety[/quote]

...ale to dosc irytujace jest a na starym rozrzadzie cisza byla... oki zakladam ze sie ulozy i przestanie kiedys ;)
było:
Polo 86c2f kombi
Jest:
Golf IV SDI
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”