Jakie felgi i opony do Vw polo 6N

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
kalenji84
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kalenji84 »

Jednak dogadałem się z ta osoba od której kupiłem ze odsyłam kola z powrotem do niego i zwraca mi koszty.I teraz tak myślę czy kupować nowe alufelgi z oponami czy zostawić ten zakup na wiosnę a teraz kupić zimówki na stalówkach czy możne same alusy i do tego opony zimowe bądź wielosezonowe czy uniwersalne bo wiem ze takie tez są.Co byście mi doradzili.Pozdrawiam
P.s może ktoś ma jakieś ładne alufelgi na sprzedaż za nieduże pieniądze.
To moje Polo by kalenji84 viewtopic.php?f=29&t=22027&start=0
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

kalenji84
Hmm, poszukaj felg Indianapolis. Są ładne, nie kosztują kto wie ile no i to oryginalne fele od VW. 14", więc w sam raz by połączyć komfort z wyglądem.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote=""kalenji84""]zimowe bądź wielosezonowe czy uniwersalne bo wiem ze takie tez są.[/quote]
Odpuść sobie, szkoda Twojej kasy. Lepiej zainwestować jednak w zimówki. Idzie zima, skup się na zimie -> masz hajs to szukaj tanich alumów i wrzucaj zimówki, nie masz dawaj stalaki, ładnie polakieruj i też będą ok. Za letnim kołem rozglądaj się po nowym roku, chyba że masz nadmiar hajsu to kupuj teraz, bo kupa chłopaków już sprzedaje letnie obuwie z tego sezonu, co by móc doszporować i zaskoczyć czymś nowym po zimie :)
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

tak trochę z innej beczki, pytanie czy na seryjne stalówki z 6N2 wejdą opony w rozmiarze 165/70/R13 ?? pytam bo znalazłem nawet dobre zimówki używane dla 6N2 mojej kobiety a z racji że przed sezonem jeszcze to można w spoko cenie kupić i nie martwić się później na ostatnią chwilę, na mój łeb powinno być wszystko si ale tak pytam pro forma by się upewnić ;)
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jeżeli są 13sstki stalaki to spokojnie wejdą, ja miałem okazje kupić 3 miesieczne zimowki odk umpla za 100zł takżen ie wybrzydzałem z rozmairem, 155,75/13
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-oz-r ... 61126.html
warto walnac tu adaptery? bo felgi w swietnym stanie i za dobra kase.. i dowoz za free bym mial! tylko ten rozstaw ehh
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""dumle""]http://allegro.pl/felgi-aluminiowe-oz-r ... 61126.html
warto walnac tu adaptery? bo felgi w swietnym stanie i za dobra kase.. i dowoz za free bym mial! tylko ten rozstaw ehh[/quote]

14x6J? Toż to jak kółka z rowerka . Wg mnie będzie wyglądać kiblowato na 6N
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

raptem 0,5 cala węższe niż mam teraz ;) ja nie jestem zwolennikiem german więc mi tam nie przeszkadza
zapodam na to 185 zimówki (teraz mam 195) i będzie majonez dla mnie :D notgermanstyle :)

ale muszę zaczekać na normalny rozstaw bo nawet adapterów nie znalazłem ehh
Awatar użytkownika
JuStIcE

dumle
185 odpuść na zimę... Są za szerokie. Ja mam 6.5J mam i jest balon. Na przód mam na zimę 155 i jest ok.

Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

nie wiem co wy z tym balonem, u mnie przy 195 żadnego balonu nie ma ;)
jeśli chodzi o zimówki to poczytałem trochę które lepsze.. i węższe się sprawdzają, ale jak mają kolce, w przeciwnym wypadku jest zalecana normalna szerokość producenta (zresztą zeszły sezon przejeździłem na 185, stare były - 10 lat! - ale dawały radę, jedynie przy wyższej prędkości tył latał, ale ani razu się nie zakopałem itp)
Awatar użytkownika
JuStIcE

Chodzi o to, że opona jest dużo szersza od felgi. 6,5" to jest 16.5 cm. Jak masz duży profil to opona będzie pracować na boki dość mocno, co nie zawsze jest pożądane. Na śniegu może to nie będzie aż tak bardzo przeszkadzać, ale na suchyba już raczej tak, tym bardziej że zimówki są miękksze od letnich opon.

Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""dumle""]nie wiem co wy z tym balonem, u mnie przy 195 żadnego balonu nie ma ;)
jeśli chodzi o zimówki to poczytałem trochę które lepsze.. i węższe się sprawdzają, ale jak mają kolce, w przeciwnym wypadku jest zalecana normalna szerokość producenta (zresztą zeszły sezon przejeździłem na 185, stare były - 10 lat! - ale dawały radę, jedynie przy wyższej prędkości tył latał, ale ani razu się nie zakopałem itp)[/quote]

195 na 6,5J i nie ma balona ? no way! Na takiej szerokości felgi opona 185 jest wybebeszona a co dopiero 195
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

muszę przyznać że nie czułem jakiegoś dyskomfortu na tym rozmiarze co zamierzam kupić, pewnie dlatego że mam dość sztywne zawieszenie, a wiadomo zresztą że zimą się tak nie gania jak latem.. będzie dobrze :) felgi póki co zostają stalówki, nie wiem o jakiej szerokości.. a czy uda mi się znaleźć superturismo wrc do zimy? zobaczymy :)

turzol: chcesz foto? :) może na wysokim profilu się wylewa, ale na 40 jest git majonez, serio, chyba że od wewnętrznej coś się dzieje, ale nie zauważyłem
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010, 7:53 przez dumle, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JuStIcE

[quote=""turzol""]Na takiej szerokości felgi opona 185 jest wybebeszona a co dopiero 195[/quote]
Dokładnie. U mnie 175/50 było w sam raz, bez żadnego naciągu, a 185/50, że już nie wspomnę o 185/55 to balony że masakra... No ale jeżdżę tak, bo na takie oponki mnie było stać. Poza tym o ile dobrze kojarzę, to nawet na 6J były fabrycznie zakładane 185/55 (no chyba że się mylę, to mnie poprawcie). Mimo wszystko na zimę lepiej jest mieć węższe koło. Węższa opona daje większy nacisk koła na nawierzchnię, co przekłada się na przyczepność (na śnieg i lodzie rzecz jasna).

Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

rozumiem że po naciągach, każdy mm wystający poza obręcz to już balon? :)

a zobaczcie tutaj tabelkę:

http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/ ... 32,15.html

a co do szerokości zimówek, jest po części tak jak mówisz, ale nie do końca.. tak jak pisałem wcześniej, jest lepsza jak ma się kolce: większy nacisk - więcej się wciskają, ale przy hamowaniu szersze - większa powierzchnia - są lepsze, wystarczy trochę poczytać w googlach :) zresztą.. różnica 1-2cm jest praktycznie nie odczuwalna przy naszych autach (mała waga), a na wyglądzie traci znacznie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”