Panowie moze ktoś pomoże tutaj jaki olej lać do transita 2.0 DI wersja skandynawska przebieg 220 tys
Miałem gdzies kartke ale zgubiłem a wymiana sie zbliza
1,9 tdi 90 km AHU - poprzednik jeździł na ELF 15W40 TURBO DISEL. Ja też w zeszłym roku taki zalałem. Aktualnie 197 tys. km przebiegu. Zostało mi około 2 litrów z zeszłego roku i zastanawiam się czy zmienić na jakiś inny olej czy pozostać przy tym samym. Zimą przy -20 były kłopoty z odpalaniem, a autko pod chmurką. Jeśli zmienić to na jaki olej bez szkody dla silnika?
na jaki Ci pasuje. Tam jest pompa rozdzielaczowa , a nie PD , to wystarczy norma VW 505 00. Jak nie bierze oleju, to mozesz lac 5w40 nic mu nie bedzie.
Panowie moze ktoś pomoże tutaj jaki olej lać do transita 2.0 DI wersja skandynawska przebieg 220 tys
autodata podpowiada olej 5W30
1,9 tdi 90 km AHU
zależnie od klimatu w zimnym klimacie 5W30 w umiarkowanym 10W40
najbezpieczniej wlać 10W40 do twojego klekota, minerały 15W potrafią zrobić w zimie niespodziankę robią się gęste i utrudniają rozruch
tzn co ten olej poza swoim kolorem kupki niemowlaka oferuje, wiem że ma dwusiarczek molibdenu, jest trochę kontrowersyjny ten olej, ale co zaobserwowałeś stosując go że tak zachwalasz?
Witam , co polecacie do 1.4 MPI AUD 177tys km przebiegu narazie latam na Agip-ie 10w40 , kultura pracy silnika jak by uległa poprawie nie wiem czy lac ten sam czy coś lepszego może. Drugie pytanie to z tego co się orientowałem wymiana oleju co 10tys km , zostało mi troszkę czasu ale lepiej wymienić przed zimą czy nie ma to znaczenia??
Prawa mechaniki mówią,że w przypadku zderzenia dwóch obiektów
zawsze następują zniszczenia natury pobocznej.
zima to okres zimnych rozruchów silnika i nowy olej jak najbardziej, ja tam wymieniam na sezon zimowy i letni, akurat tyle km stukam że tak jakoś wypada, także polecam zmienić, zawsze to lepiej niż jeździć na starym czarnym oleju, jak ci kasy nie żal (a na tym się nie oszczędza) to zalej sobie coś innego np delikatnie rzadszy olej 10W30 z PetroCanada, to tylko moja propozycja. W programie eTech dopuszalny dla poli jak najbardziej na nasz klimat.
Wymianę fabryka ustaliła na 15 tyś, wiadomo w dieslach pasuje co 10 tyś wymieniać bo tam zawsze więcej syfu się gromadzi niż w benzynie z racji turbiny i nie tylko.
Witam, mam polo z 97 roku 1.0 i przebieg 203000km. Kupilem ten samochod pol roku temu i w bagazniku mial olej pol-syntetyczny 10w-40 mobil super. Kupilem do zmiany oleju wiec taki co byl w bagazniku. No i stalo sie, prawdopodobnie rozszczelnilo mi silnik, bo wydaje mi sie, ze ktos juz jezdzil na jakichs wspomagaczach do oleju.. Silnik zaczal brac olej w duzych ilosciach i zaczela mrugac kontrolka oleju, wiec wspanialomyslny mechanik dolal do silnika Doktora, ten uszczelniacz silnikow.. Kontrolka zgasla i juz jest ok.. I teraz mam pytanie, bo zamierzam cale te gowno spuscic z miski olejowej i jaki olej bylby najlepszy?.. Na pewno mineralny.. Lecz jaki?
Pozdrawiam
Jeśli bez motodoktora nie trzymał ciśnienia to cokolwiek wlejesz to też nie będzie trzymał.
Zbadaj ciśnienie oleju bez motodoktora. Podejrzewam, że będzie liche. Wówczas tylko remont lub wymiana silnika Cię ratuje.
No to ladnie. Ale chyba na wiosne zmienie dopiero olej i wleje jeszcze raz doktora.. Bo dopiero w czerwcu wyjade do Niemiec i wtedy bede mogl wydac pieniadze na remont silnika.. Mam nadzieje, ze silnik wytrzyma..
[quote=""kanyeallegro""]No to ladnie. Ale chyba na wiosne zmienie dopiero olej i wleje jeszcze raz doktora.. Bo dopiero w czerwcu wyjade do Niemiec i wtedy bede mogl wydac pieniadze na remont silnika.. Mam nadzieje, ze silnik wytrzyma..[/quote]
Może w takim wypadku zamiast pakowac kase w silnik . To poszukac zdrowego motoru i swap , silniki do 6n są dosc tanie. Ja swoje 6n z 1.0 sprzedałem jak miało 170tys nalatane i zero zuzycia oleju.