[6n]Wszysko o: Zegary, Licznik - wymiana, rodzaje, wskazówki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

a kto to wie co tam masz włożone (tylko wróżka, a tu takiej brak)... może zmienione żarówki na ledy a może coś typu indiglo
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

zeby zobaczyć podświetlenie nie musisz zdejmować tarcz. ale wiadomo że byłoby lepiej. wyciągnij licznik, wyjmij srodek i podlacz w aucie. oczywiście uważaj. sprawdzisz wtedy co się nie swieci. podaj jaki masz licznik w sensie przed czy po liftowy. tak jak napisali poprzednicy możesz mieć wsadzony zestaw indiglo lub od chamerskiego (lub oparty na tym zestawie). oba zestawy i ich zdjęcia znajdziesz w sieci.
y
yarpen
Newbie
Newbie

Post autor: yarpen »

Cześć,

posiadam POLO 6N (1.4 z 96r) i potrzebuje rozpiskę złącza licznika, a dokładnie potrzebuje informacji który przewód jest od kontrolki ładowania.

z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
P
Paffciak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Paffciak »

Witam.Chce w swoim liczniku zrobić taki oto efekt :
Obrazek
Wiem że taki efekt ma ktoś tutaj na forum :) Wystarczy tylko zmienić żarówki czy być może coś na płytce licznika lutować ?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Witam,

Moje Polo z 2000r. ma już nowe okrągłe zegary lecz wskazówka obrotów jest niżej niż wskazówka prędkościomierza.

Wskazówka obrotomierza działa lecz zaniża obroty.

Czy można to jakoś rozebrać aby dostać się do wskazówki i ją wyjąć i ustawić na ,,ZERO,, aby wskazywała poprawnie ?

Obecnie jest tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Jaco-""]Czy można to jakoś rozebrać aby dostać się do wskazówki i ją wyjąć i ustawić na ,,ZERO,, aby wskazywała poprawnie ?[/quote]
Można. ale musisz najpierw przetestować w jakiej pozycji trzeba będzie ustawić wskazówkę.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""czaja""]Można. ale musisz najpierw przetestować w jakiej pozycji trzeba będzie ustawić wskazówkę.[/quote] Myślę że z tym nie było by problemu bo podczas jazdy wskazuje mniej o tą ,,wartość,, jak teraz jest wskazówka.

Dużo tego rozbierania jest ?

Wcześniej miałem Tico i taki sobie licznik wyrzeźbiłem:

Obrazek

Tu też trzeba było zakombinować ze wskazówką obrotomierza .

Jak może wiecie w Tico nie było obrotomierzów.
Awatar użytkownika
adik300i
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: adik300i »

[quote=""Paffciak""]Witam.Chce w swoim liczniku zrobić taki oto efekt :
Obrazek
Wiem że taki efekt ma ktoś tutaj na forum :) Wystarczy tylko zmienić żarówki czy być może coś na płytce licznika lutować ?[/quote]

Wystarczy w tym przypadku zmienić dwie górne żarówki na białe i ściągnąć pod nimi zieloną folię :)
Dodatkowo możesz wsadzić tam białą folię żeby światło się ładnie rozproszyło
Było: Polo 6N 1.6 by Adi
Jest: Seat Exeo 2.0 TDI
Jest: Audi 80 Cabrio by Adi
KLIKNIJ I ZOBACZ
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""czaja""] w jakiej pozycji trzeba będzie ustawić wskazówkę.[/quote] Czyli licznik do rozebrania . A te wskazówki łatwo zdjąć ? Widziałem na Allegro obudowę takiego licznika bez podzespołów. On jest skręcany na śruby czy na zatrzaski.

Otwierał ktoś z forum taki licznik i grzebał w wskazówkach? A może obrotomierz jest uszkodzony i lepiej poszukać drugiego licznika.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

[quote=""Jaco-""] A te wskazówki łatwo zdjąć ? [/quote]
Podważasz widelcem podkładając na tarczę kawałek papieru żeby nie rysować. W 6N najlepsza opcja.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""Winiacz""] W 6N najlepsza opcja.[/quote] A w 6n2 ? Czytałem na forum że z tym widelcem to lepiej uważać bo można wyjąć całą oś wskazówki.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""Jaco-""][quote=""Winiacz""] W 6N najlepsza opcja.[/quote] A w 6n2 ? Czytałem na forum że z tym widelcem to lepiej uważać bo można wyjąć całą oś wskazówki.[/quote]
W 6n2 podobna sytuacja. Tak jak że wszystkim trzeba uważać i z widelcem.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

czaja a Twoim zdaniem może być tu zepsuty obrotomierz ?

Dodam że gdyby wskazówkę można było zdjąć i ustawić na ,,0,, w chwili włączenia zapłonu to myślę że po odpaleniu wskazywała by normalne obroty. Bo jak już pisałem zaniża o te przesunięcie.

No i pytanie czemu jest w takiej pozycji? Sama raczej tak nie opadała. Czy po jej zdjęciu i ustawieniu na ,,0,, znów nie opadnie?

Widziałem sporo liczników na Allegro . W większości są chyba z tzw. ,,anglików,, . Nie wiem czy takowy w ogóle by się nadawał do wersji europejskiej.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Ja nie polecam zdjemowania wskazówki widelcem.
Nawet instrukcja zmiany podswietlenia licznika 6n od Chamerskiego mówi, że trzeba wskazówke obracać zgodnie z ruchem wskazówek zegara jednoczesnie podciągając.

Jaco- przestaw wskazówkę o odpowiednią odległość, po czym sprawdź po podłączeniu licznika i włączeniu zapłonu czy jest ok(pozycja 0).
Uwaga- po włączeniu zapłonu wskazówka zazwyczaj sie delikatnie podnosi, więc należałoby ja ustawic przed zerem.

Wskazówka sie przestawiła, bo mozliwe, że silniczek sie pierniczy.
Warto podpiąć pod vaga i zrobic test licznika ;)
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

[quote=""krzychu20""]Jaco- przestaw wskazówkę o odpowiednią odległość, po czym sprawdź po podłączeniu licznika i włączeniu zapłonu czy jest ok(pozycja 0).
Uwaga- po włączeniu zapłonu wskazówka zazwyczaj sie delikatnie podnosi, więc należałoby ja ustawic przed zerem.

Wskazówka sie przestawiła, bo mozliwe, że silniczek sie pierniczy.
Warto podpiąć pod vaga i zrobic test licznika ;)[/quote]

Dzięki krzychu20 ,

Jak odbiorę auto od mechanika ( rozrząd, olej , płyny ) to wówczas zajmę się licznikiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”