jakie felgi ???

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

chyba 45 lub 50 coś mi się zdaje ale raczej 195X45X15
tak to wygląda:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
szozdi
Początkujący
Początkujący

Post autor: szozdi »

W zachowaniu odpowiedniego rozmiaru pomóc ci może np taki kalkulator: http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html możesz sobie teraz sprawdzać czy ci wejdą czy nie porównując z kołami z rozpiski z klapki wlewu lub innymi znanymi ci pasującymi kombinacjami.
d
dawzim
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dawzim »

Witam, odświeżam temat bo widzę że kolega krystianpigan miał koła 185/60/15. Właśnie noszę się z zamiarem kupna takich opon. Czy koło nie ocierało? VW podaje że w tym rozmiarze koła opona odpowiednia to 195/50 lub 185/55, czy profil 60 nie jest za wysoki? Letnie mam 195/50 ale trochę na nich twardo chciał bym wyższy profil.
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Damian91 »

Nie wiem jak to jest z profilem 60, ale 65 nie wchodzi na bank, chciałem kupić koła od Golfa z takim profilem to którego wulkanizatora nie zapytałem co sądzi o tym profilu to po sprawdzeniu w jakimś katalogu mówił, że nie ma opcji ;)
Awatar użytkownika
bRq
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: bRq »

Ja mialem 14" z oponami 195/40/14, wiec nie wiem czy ostatecznosc :P

Obrazek Obrazek

15" moze i by bylo dobre, ale z oponami 185/45 albo 165/40, 165/45
Awatar użytkownika
Marekgtx
Newbie
Newbie

Post autor: Marekgtx »

Witam wszystkich.

Otóż Panowie mam problem.. Zakupiłem do mojego Polo felgi 7J 15 H2 wraz z oponami 195/50 R 15. I wsiadłem do auta z 4 osobami. Dla próby zamontowałem tylko jedną felge z nowa opone na tył. I otóz podczas jazdy próbnej zaczęło mi te koło tyle nie obcierać.. Czy może ma ktoś w Polo koła i felgi o tych wymiarach i mu nie obciera ? Da się coś z tym zrobić. Zmieni się to jak wsadze wszystkie koło z felgami? Prosze o pomoc..
L
Larson
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Larson »

ja mam 6j 15 na 195/50 na glebie -40, tarcia sa nie wielkie kol przednich ale tylko przy pelnym skrecie, jak dla mnie tj najlepsze rozwiazanie dla polo, dobrze wyglada i komfort jazdy jest okej< (sprezyny eiibach) ( na wiosne amortyzatory bilstein, teraz seria) pozdro jakby ktos chcial fote to moge dac, pozdro szerokosci.....
Awatar użytkownika
Marekgtx
Newbie
Newbie

A z Tyłu nic ci nie obciera jak wchodzisz w zakręt albo jestes załadowany? Jakbyś mógł to daj zdjęcia. Oto jak mój wyglądał z tą felgą:

Obrazek
Awatar użytkownika
banti
Początkujący
Początkujący

Post autor: banti »

Osobiście mam 195/50 R15 7J szerokie felgi z ET35 bodajże.
Z tyłu mam twardo, nigdy nie otarło nawet przy komplecie pasażerów no bo nie mogło.
Z przodu niestety przy dużych dziurach i na bardzo ostrych zakrętach potrafi delikatnie przycierać.
Druga sprawa to brak mocy... 60 kucyków ma dosyć.
Teraz wolałbym R14, lub 175/50 R15 przy 7J feldze
było sobie ładne 6n oraz Ibiza 6k teraz jest Jetta US z 2E ;]
Awatar użytkownika
Marekgtx
Newbie
Newbie

Nadkoli nie pozawijałeś na opone z powodu tego ? Aco do braku mocy to ja sie tego nie obawiam.. Mam sportowy wydech który dodał mi pare ładnych kucy. Co prawda ja auto ekspaltuje do jazdy codzienniej i rzadko zdaża mi się wciskac mu pedał w podłoge.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Nawet 175 będzie ci obcierało z tyłu, jeżeli będziesz miał małe ET (np 15) bo felga będzie odsadzona od piasty i nie będzie się chowała w nadkolu.
[quote=""laryyy""] 6j 15 na 195/50 [/quote]
To optymalne przy ET 35 lub większym, bo przy mniejszym będzie już problem, można zastosować gumowe usztywnienia sprężyn tylnich (ok 12 zł za sztukę) żeby nie siadał tak nisko.
[quote=""Marekgtx""]nowym posiadaczem Polo 1.9 d z 98 roku[/quote]
Musisz wiedzieć, że pod maską masz tylko 64ps jak założysz oponę 195 to prędkość maksymalna będzie 140Km/h i osiągnięcie jej zajmie wieczność i spalanie wzrośnie o ok 1l, nie wspominając o szarpaniu kierownicą podczas jazdy po wybojach, a jak będziesz jeździł po koleinach to będzie wyrywać kierownice z rąk.
Tak wygląda z tyłu 195 R15 8J ET 15 :
http://www.polskajazda.pl/foto/foto-zoo ... e_bok1.jpg

hehehe sportowy wydech za Ci rzeczywiście mnóstwo, ale hałasu i samopoczucia o większej mocy...
Awatar użytkownika
Marekgtx
Newbie
Newbie

No to mnie zmartwiłeś.. Chyba sprzedam te fele z tymi oponkami.. Po mimo ze firma porządna bo wkońcu OZ.. A co Bys polecał na felge 14" zeby ładnie wyglonadalo a zarazem osiągów nie straciło auto? Rozmiar opony jak bys mógl podać byłbym wdzięczny..
m
marekT
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marekT »

W końcu. Felgi pomalowane kolorem zostało jeszcze tylko je prysnąć klarem i można będzie zakładać. Kolor wyszedł super idealni taki o jaki mi chodziło szkoda tylko, że nie poszpachlowałem wcześniej felg i teraz strasznie widać wszelki ubytki i wżery, oraz ślady po szczotce. Jak tylko koła założę do auta to zamieszczę zdjęcia w temacie o pokazywaniu felg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Felgi są pomalowane czarnym matem wewnątrz a na zewnątrz lakierem z palety motipa o numerze 51085. Co do czarnego matu to wychodząc z założenia, że miał być to projekt niskobudżetowy postanowiłem niewidoczne miejsca prysnąc tanszym lakierem. Zwłaszcza, że nie widać różnicy więc po co przepłacać.

Proszę o opinię i uwagi.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

Wyglądaja wypasnie, rewelacja :thumbsup:
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
k
krystianpigan
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: krystianpigan »

'potwierdzam że mam taki oponki 185/60 r15... i śmiało można takie zakładać,,, mieszą sie i nie ma efektu "obcierki.."
ODPOWIEDZ

Wróć do „pytania dotyczące stylingu”