Jaki olej do silnika?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Norma 503.01 jest też do stosowania poza LL ale jakoś mi to nie pasuje. Dla BMW ma oprobratę LL01, hmm...
Ten konkretny bym zalał. Sam dokładnie ten zalewałem do AAZ po minerale.

Pytanie tylko czy jest sens. Tani to on nie jest, za tą cenę można mieć semi 10w40 o odpowiedniej normie na dwie wymiany.

Aha co do magicznych właściwości oleju Motul.

Ogólnie byłem bardzo sceptyczny bardzo pozytywnymi opiniami na forach, zwłaszcza vw-owych.
Rozszerzało się to jak wirus. Każdemu cichł silnik i nabierał werwy (jakby po każdej zmianie oliwy to się nie działo).
Sceptycznie wymieniając olej w Pełgeocie zakupiłem go, Motul x-ces 8100 5w40.
Auto od nowości w rodzinie. Przebieg 105 k. Po zalaniu Motulem jakie były wrażenia: szklanki zaczęły tłuc na rozgrzanym silniku. Od wymiany minęło 2 tysiące km. Dzienne przebiegi około 20-40 km.
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

nie mam zamiaru lać tego oleju tylko te oznaczenia VW mi nie pasowały i dlatego pytałem . a ja zostanę przy VW 500 00 lub przy 502 00 ostatecznie 505 00 , lub przy ACEA B4 ostatecznie B3 . dięki za informację i za stracony czas :piwo:
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Dobra panowie, więc jaki olej do 6N 1.4 AEX na budziku 210tyś km. Bo zbliża mi sie wymiana oleju i chcę przejść z Mobila 15w40 na jakiś pół syntetyk.
z góry dzięki, PozdróVWka :grin:
w
willeman
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: willeman »

witam, chcialbym wymienic olej bo podobno i w papierach widac ze poprzeni wlasciciel zmienil, ale wlasciciel przed nim nie zmienial przez 4 lata. auto stalo w komisie itp. wiec nawet nie wiem jaki olej wlal poprzedni wlasciel. czy byloby dobrze wlac valvoline maxlife jak radzicie 10W40 polsyntetyk, czy moze mobil 1 S, czy mobil 1 super 2000 10w40 polsyntetyk? auto jezdzi, kontrolka od oleju w normie, tylko troche szarpie jak jest zimny przy przyspieszaniu. pozdrawiam
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

[quote=""willeman""]czy moze mobil 1 S, czy mobil 1 super 2000 10w40 polsyntetyk?[/quote]
Wystarczy przeczytać ten temat żeby znaleźć odpowiedź jaki olej wlać do auta. Nie mylcie olejów klasy Mobil 1 z półsyntetykami Mobila, to nie jest to samo. Te pierwsze to oleje syntetyczne z górnej półki, drugie czyli np ten który podałeś to jeden i ten sam olej, tylko pod inną nazwą handlową klasy "budżetowej". Ta zima pokazała że nie warto oszczędzać na dobrym oleju. Z mojego doświadczenia mogę polecić z półsyntetyków Total 10w40 quartz , Valvoline max life 10w40 lub Durablend 10w40 wg. mnie najlepsze półsyntetyki.
O
OLOBOGA
Newbie
Newbie

Post autor: OLOBOGA »

Mam polówkę z 1997r. silniczek 1.0. Kupiłem i zalałem olej castrol magnatec 10w40. Po niedługim czasie, kiedy akurat były wielkie mrozy w nocy po około 30 stopni, zaczęła mi się migawkowo zapalać kontrolka od oleju. Sprawdziłem olej i okazało się, że na bagnecie zamiast jest biała maź. Pytałem mechanika i powiedział mi, że podobno polówkom na dużych mrozach zamarza odma i nie ma odparowywania i dlatego tak mi się stało. Zalecił ponowną wymianę oleju i filtra. Czy miał ktoś może taki przypadek ? Czy powodem jest faktycznie odma czy może wlałem za dobry olej ? Bo poprzednia właścicielka nie była pewna na jakim oleju autko hulało, ale mówiła, że chyba na pół syntetyku. Mam zamiar zalać ponownie pół syntetyk i zobaczyć co się wydarzy. Co doradzilibyście od siebie ???
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jeżeli miałeś maź w oleju to wielce prawdopodobne, że uszczelka pod głowicą poszła. Nie olej jest winowajcą. Jakie przebiegi dzienne robisz?
Awatar użytkownika
mirsli
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mirsli »

[quote=""jhosef""]Jeżeli miałeś maź w oleju to wielce prawdopodobne, że uszczelka pod głowicą poszła. Nie olej jest winowajcą. Jakie przebiegi dzienne robisz?[/quote]

kolego nie jestem wielkim znawca samochodow kiedys nawet zostalem nazwany samochodowym analfabetom ale nawet ja wiem ze w zimie przy mrozach -20/ - 30 jakie teraz u nas byly tzw"maź" pojawia sie i to wcale nie oznacza ze usczelka poszla... wszystko zalezy ile jej jest...

P.s Ja teraz tez wymieniam olej po kapie silnika i oprocz Motula albo Valvolina nie odwazyl bym sie nic innego nalac... 5W40 oczywiscie :cool:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Olaboga, Kondzior, Gabriel, zalewajcie półsyntetyka 10W40 do 100 zł zazwyczaj się wyrobicie za baniak 4 litry (w ponad 70% to i tak baza mineralna) także nic się nie stanie złego a przynajmniej na zimę nie robi się z niego masełko jak z typowego 15W40. przy -20...
Panowie nie kłóćcie się wyrażajcie swoje opinie bez niepotrzebnych kwasów, każdy ma tu swoje 5 minut. Nasze zdania się różnią to fakt ale po co jechać po sobie.
Proponuję pisać tylko o swoich doświadczeniach, ja mogę się pochwalić że z 10W przeszedłem na 5W i nic się nie złego nie podziało ale przejście z minerała 15W na 5W to nie robiłem także nie ma danych co do tego w sumie i tak takiego oleju nie powinno się stosować do poli no chyba że auto na cieplejszy klimat niż nasz lub ewentualnie na sprzedaż i zalewamy razem z motodoktorem :grin: żartuję :mrgreen: hahahah :wave:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Gabriel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gabriel »

siemka , dzięki że mi odpisałeś bo już naprawdę myślałem że tylko będą kłótnie jakieś na temat oleju a mi nikt nie odpisze :) i będe zalewał 10w40 a co i jak opisze jak przetestuje ;d
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

Slyszal z was ktos o oleju avia?Taki mialem w swoim polo,bo jakies tam karteczki zostaly.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
M
Massa
Newbie
Newbie

Post autor: Massa »

Przemo-polo a jaki miałes tam olej i jaki chcesz zalac?
Awatar użytkownika
patrykbadyl
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: patrykbadyl »

a jaki polecacie olej do mojego auta? przebieg 163tys.
Awatar użytkownika
przem_polo
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: przem_polo »

[quote=""Massa""]Przemo-polo a jaki miałes tam olej i jaki chcesz zalac?[/quote]
Avia.Mysle Motulem zalac.
2011
MajóVWka(28maj),Vag Nysa(4czerwiec),M.I.V.W(7sierpien),SCP(24wrzesien)
Awatar użytkownika
Gabriel
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Gabriel »

ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”