Kompleksowe wytłumienie auta

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cnsaudio
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cnsaudio »

Ja z kolei zrobiłem takie coś
Obrazek
Głośniki to zestaw Raibowa Sax 165
Całość wytłumiona matami Wewnątrz jest zrobiony dystans który łączy tapicerkę z drzwiami Na tapicerce został zbudowany panel z Mdf-u w którym został osadzony głośnik Wysoko-tonówka została wrzucona w górę boczka ponieważ był już tam otwór
Jak dla mnie dźwięk jest genialny Kick bas z drzwi dynamiczny ,a tony wysokie aż nadto wyostrzone
VW TEAM BRODNICA
Awatar użytkownika
Gulunio
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Gulunio »

Motam się troszeczkę i chce was spytać o poradę. Chcę kupić do polo nowe woofery gms 1765n nie chce, żadnych wzmacniaczy itp. Myślałem, żeby wygłuszyć drzwi ale jak tak zrobiłem chłodną kalkulację to nie dobrze to wygląda. Głośniki kosztują stówkę z groszami, a maty po przeliczeniu wychodzą ~250zł za stp vibroplast i 240 za gms 07-xl. Nie wiem czy jest w tym sens? zeby płacić 2x cenę głośników za wygłuszenie? Zastanawiałem się, też czy może nie wykleić tylko "od środka" a na zewnątrz dobrze przykleić tą seryjną piankę? Da to efekty czy mija się z celem?
Evergreen :)

Klucze 2010 | Kozienice 2010 |...
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

[quote=""Gulunio""]Motam się troszeczkę i chce was spytać o poradę. Chcę kupić do polo nowe woofery gms 1765n nie chce, żadnych wzmacniaczy itp. Myślałem, żeby wygłuszyć drzwi ale jak tak zrobiłem chłodną kalkulację to nie dobrze to wygląda. Głośniki kosztują stówkę z groszami, a maty po przeliczeniu wychodzą ~250zł za stp vibroplast i 240 za gms 07-xl. Nie wiem czy jest w tym sens? zeby płacić 2x cenę głośników za wygłuszenie? Zastanawiałem się, też czy może nie wykleić tylko "od środka" a na zewnątrz dobrze przykleić tą seryjną piankę? Da to efekty czy mija się z celem?[/quote]

Bo z tym to tak już jest ,jak się powie "A" to trzeba powiedzieć "B"....
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: twister »

Ja dziś zabrałem się za wytłumianie dachu. Rozebrałem wszystko, podsufitka zdjęta i wtedy zaskoczył mnie widok tego co zobaczyłem. Na dachu przyklejone są dwie maty coś a la tekturowe o grubości 4-5 mm (6N0867811M oraz 6N0867811N). Pierwotnie planowałem rzucić na goły dach 3 maty STP silver a na to nakleić GMS-02, ale teraz mam dylemat czy będzie to lepsze rozwiązanie niż oryginalne, które tam już jest. Póki co zostawiłem te oryginalne płyty i auto rozbebeszone. Co radzicie?
Obrazek
Awatar użytkownika
rekos
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rekos »

Przyklej tak jak planowałeś na seryjne maty.
To zależy w sumie, czy chcesz startować w zawodach car audio.
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

Planowałem położyć STP na gołą blachę dachu i tego się spodziewałem. Chyba nie ma sensu kłaść STP na oryginalne maty, bo to już nic nie usztywni, tak mi się wydaje. Może zatem lepiej wykleić STP-em pozostałe gołe miejsca i wszystko razem przykryć GMS-em?
W zawodach nie planuję brać udziału, chcę zwyczajnie, żeby w środku było ciszej.
Obrazek
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

Post autor: damian2933 »

jak masz oryginalne wygłuszenia typu wełna pianki to to ściąg na gołą blachę wyklej STP opcjonalnie można na stp położyć gms gąbkę
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""twister""]Planowałem położyć STP na gołą blachę dachu i tego się spodziewałem. Chyba nie ma sensu kłaść STP na oryginalne maty, bo to już nic nie usztywni, tak mi się wydaje. Może zatem lepiej wykleić STP-em pozostałe gołe miejsca i wszystko razem przykryć GMS-em?
W zawodach nie planuję brać udziału, chcę zwyczajnie, żeby w środku było ciszej.[/quote]

Nie radzę zrywać ori wytłumienia dachu. Raz, że ono jest sztywne i ma za zadanie usztywniać całą powierzchnie blachy dachu, dwa cholernie cieżko się to zrywa. A jak już zerwiesz to będziesz się męczył dniami i nocami usuwając fabryczny klej.
Kładź stp między fabryczne wytłumienie i na całość piankę GMS czy co tam masz. Tylko nie za grubo bo nie założysz potem sufitu
t
twister
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote=""turzol""]Kładź stp między fabryczne wytłumienie i na całość piankę GMS czy co tam masz. Tylko nie za grubo bo nie założysz potem sufitu[/quote]

Dokładnie tak wczoraj zrobiłem. Zobaczymy czy będzie słyszalny jakikolwiek efekt. Ogólnie wszystko się złożyło, ale dodatkowa grubość STP szczególnie na belkach wzdłużnych dachu powoduje, że pasowanie jest już o 2 mm inne.
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

Panowie będę wygłuszał drzwi w polo 6n2 i mam pytanko odnośnie fabrycznej pianki. Jeśli wygłuszę od środka drzwi i zakleję matami otwory na wewnętrznej ściance drzwi to mogę się pozbyć tej furgoczącej pianki całkowicie? Dodatkowo moja pianka została porwana przez poprzedniego właściciela/jego mechanika ,próbowałem to kleić ale taśma nie trzyma, może całą piankę okleić czymś na nowo?
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

tą piankę i tak będziesz ściągał żeby wygłuszyć tylną część drzwi a te duże otwory technologiczne wstaw kawałki blachy na nitach i na ta blachę potem nakładasz mate bo jak dasz samą mate na te duże otwory to nic to nie polepszy i będzie jak było poprzednio
ALTEK220A>CDA-117Ri>PRO CON GOLD >GZHA2350>RODEK RNC>HIFONICS BXI6000>Rockford T112D2 puki co 141dB
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

tak będę ściągał, ale czy można by jej w ogóle nie montować z powrotem? Skoro będzie izolacja od boczka w postaci mat
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

jak chcesz można ją dać między tapicerkę a mate by troszkę usztywniło tapicerkę i się nie tłukła
Awatar użytkownika
keinan
Początkujący
Początkujący

Post autor: keinan »

Witam, otóż chciałbym wytłumić drzwi w mojej polówce i tu nasuwa się pytanie, zrobić to za pomocą taśmy dekarskiej soudal(czy trzeba ją podgrzewać opalarką? i czy ta taśma śmierdzi?), czy maty np. stp, która jest droższa ;( a tapicerke objechać pianką gms. Ile potrzebowałbym na wytłumienie taśmą dekarską rolek a ile mat stp?! ;) Pozdrawiam
Awatar użytkownika
damian2933
Początkujący
Początkujący

deklarkę trzeba grzać bo się nie przylepi i nie tłumi tak dobrze jak STP ,ta druga to sprawdzony produkt łatwo się montuje nie trzeba jej podgrzewać i bardziej tłumi hałasy niż deklarka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”