[6n2] konfiguracja VAGCOM

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="adas110780"]chciałbym zobaczyć faktyczny stan licznika itp.[/quote]
No to muszę cię zmartwic. VAG pokaże ci tylko stan z licznika, czyli to co widzisz na wyświetlaczu zaokrąglone w dół do liczby całkowitej.. Z tego co wiem to dane przebiegu są jeszcze w ECU i tam można zajrzec przez TachoPro. Ale nie wiem czy ten kabel da radę.
Aoox będzie wiedział. Może nam podpowie co i jak.
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

podłącze się pod temat, planuje kupic jakis interfejs, nie musi byc on jakis kosmiczny wystarczą dość podstawowe funkcje(aktualnie zalezy mi na adaptacji przepustnicy ). Tylko chce kupic taki, który bedzie pasował do mojej Polówki i ojca Astry I- znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item762699729_interfe ... _2004.html !! Jakieś opinie ??

Link poprawiony ;)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2009, 17:40 przez ql89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="ql89"]znalazłem coś takiego http://allegro.pl/item762699729_interfe ... _2004.html !! Jakieś opinie ??[/quote]
Popraw link. Nie można zobaczyc aukcji.
B
BoDZiMiErZ
Newbie
Newbie

Post autor: BoDZiMiErZ »

Witam!
Mam problem z połączeniem netbooka z polówką...
Komputer stacjonarny za pomocą kabelka USB łączy się normalnie, a ten sam interfejs nie może połączyć netbooka z samochodem. Mam wgrane sterowniki, ustawione na COM2 i tak samo w Vag 311-2. Gdy biorę TEST to wyskakuje ostrzeżenie, że niby wszystko ok ale kabel nie podłączony do samochodu. Dodam, że na com3 w systemie mam ustawiony Bluetooth i w vagu na com3 wyskakuje takie same ostrzeżenie.
Restart sterowników, vaga i systemu nie zadziałał...
Kupiłem netbooka między innymi właśnie po to aby móc sprawdzać samochód.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote="BoDZiMiErZ"]Witam!
Mam problem z połączeniem netbooka z polówką...
Komputer stacjonarny za pomocą kabelka USB łączy się normalnie, a ten sam interfejs nie może połączyć netbooka z samochodem. Mam wgrane sterowniki, ustawione na COM2 i tak samo w Vag 311-2. Gdy biorę TEST to wyskakuje ostrzeżenie, że niby wszystko ok ale kabel nie podłączony do samochodu. Dodam, że na com3 w systemie mam ustawiony Bluetooth i w vagu na com3 wyskakuje takie same ostrzeżenie.
Restart sterowników, vaga i systemu nie zadziałał...
Kupiłem netbooka między innymi właśnie po to aby móc sprawdzać samochód.[/quote]
A jaki port masz ustawiony dla kabla w menadżerze urządzeń? Powinien być w zakresie od COM1 do COM4. Dość często kabel podłączony do lapka ustawia sie na porcie COM powyżej 4 i wtedy trzeba to zmienić ręcznie. Z żadnym systemem operacyjnym nie miałem problemu - XP, Vista, Windows 7.
B
BoDZiMiErZ
Newbie
Newbie

Na początku miałem na com9, przestawiłem na com2, potem na com1 i na obu jest to samo.
Na com3 mam bluetooth, a na com4 jakiś modem.
Awatar użytkownika
ZbysheK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: ZbysheK »

[quote="BoDZiMiErZ"]Na początku miałem na com9, przestawiłem na com2, potem na com1 i na obu jest to samo.
Na com3 mam bluetooth, a na com4 jakiś modem.[/quote]
Mi pomagał restart komputera po zmianie portów, po takiej czynności vag widział ECU.
Obrazek

Oh well, wherever, wherever you are,
VW POLO's gonna get you, no matter how far :butcher:
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

wczoraj się bawiłem w instalowanie sterowników na lapku kolegi, ma viste, na początku też komp przypisał kabel do portu com6, test w vag comie nie wywalał ostrzeżenia na porcie com3, ale to i tak nic nie dało, odinstalowałem sterowniki i przełączyłem kabel na inne USB, na nowo zainstalowałem sterowniki, wtedy komp przypisał sobie kabel do portu com3, w programie też ustawiłem na com3 i się połączył, więc spróbuj może w taki sposób :)
co do moich działaś to i tak poległem, bo chcąc zarejestrować program, on się zawieszał i wyłączał, ale to już chyba wina systemu, po reinstalacji programu jeszcze gorzej, już się nawet nie połączył ze sterownikiem silnika, tylko od razu zawiecha i wyłączanie się programu, może reinstalacja systemu pomoże :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Pod prawym klawiszem - uruchom jako administrator.
Powinno dać radę.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
B
BoDZiMiErZ
Newbie
Newbie

Po zmianie com'ów nie restartowałem komputera, dzisiaj spróbuję jeszcze raz połączyć się z samochodami. Taka ciekawostka: mam corse b z 2000r 1.0 12V i polo 6K z 1998r 1.6 do obu kabel pasuje, tylko że w corsie łączy się tylko z silnikiem i tylko programem ABCom.
Porty zmieniałem w menadżerze urządzeń...

Sprwdziłem, no i...
Mam tylko 3xUSB, na każdym domyślnie przypisuje na com9. Odinstalowywałem sterowniki kabla i przełączałem na następny usb, zmiana portów w menadżerze i w vag-comie, później restart kompa i ciągle to samo. Tylko teraz przy podłączonym kablu do samochodu, przy teście, wywala informację o podłączonym, gotowym interfejsie i "Fast-Synch Compatible: NO".
Co to jest to ostanie?
No i niby powinno działać, ale nie może się połączyć np. z siliniem i innymi podzespołami.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

A ja zapytam o jeszcze jedną rzecz, bo nie napisałeś o tym nigdzie.
Czy wersja program jest pełna czy trial?? Bo musi być full.
Prześlij mi adres mailowy to wyślę ci paczuszkę z VAG-COM i innym przydatnymi rzeczami. jak to nie pomoże to już nie wiem co może być.
B
BoDZiMiErZ
Newbie
Newbie

Mam chyba fulla ale nie aktywowanego, to ten sam, który mam na stacjonarnym i tam działa.
Mój mail to bodzimierz@gmail.com...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Bo widzisz VAG-COM możesz skopiować na innego kompa i będzie on działał, ale i tak musisz go znowu aktywować na lapku.
Paczuszka leci na maila.
Awatar użytkownika
kuchar
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kuchar »

Czaja, a możesz i mi podesłać meilem taką paczuszkę?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Podanie adresu,znacznie ułatwi mi ten proces :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”