Polo 6N2, za duże spalanie ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
marrkus85
Newbie
Newbie

Post autor: marrkus85 »

Tofel3 wysokie spalanie to normalny stan rzeczy zimą. W trasie sinik nagrzewa Ci się do 90*C i trzyma taką temperaturę?
Qoocam przyjmując, że zbiornik 45l wystarczy na 400km, wtedy wychodzi 11,25 l/100km. Taki apetyt 1,4 to szok. Mój Nissan P12 1,8 16v 115 KM w trasie potrafi zejść poniżej 9 l na setkę, a miasto 10-12l w zależności jak go cisnę.
Awatar użytkownika
tofel3
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: tofel3 »

Kolego zdaje sobie sprawę że spalanie zimą się zwiększa.
Ale zbiornik gazu ma 33 l i zrobiłem na nim 260 to chyba trochę za dużo ?

Tak trzyma mi 90, ale czytałem że czujnik może przekłamywać na tablicy pokazuje 90 a w VAGU np 70.
http://www.kompozyty-polimerowe.pl Art Composites, Kompozyty Polimerowe, Usługi Szkutnicze
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

[quote=""tofel3""]Tak trzyma mi 90, ale czytałem że czujnik może przekłamywać na tablicy pokazuje 90 a w VAGU np 70.[/quote]
ogólnie to kiedyś słyszałem że sa chyba nawet dwa czujniki czy 2 sygnały idą z jednego (nie jestem do końca teraz pewien) ojciec miał kiedyś taką sytuację w felicji gdzie był ten sam silnik co do polówek 1.6 aea i właśnie czujnik siał babola. Na zegarach było 90, a komp dostawał sygnał, że 65 temperatura i cały czas jakby auto na ssaniu latało i pił jak smok.... Napisz co Ci wyszło po podpięciu VAGa sam jestem ciekaw może i u mnie podobnie będzie
Awatar użytkownika
tofel3
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: tofel3 »

Witam Koledzy.
Dziś dostałem kabelek i od razu ruszyłem sprawdzić czujniki.

Podłączyłem, kluczyk przekręcony
Silnik, bloki i grupa 007 i tu mi nic nie pokazuje ?
Dlaczego ?
http://www.kompozyty-polimerowe.pl Art Composites, Kompozyty Polimerowe, Usługi Szkutnicze
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Podpięliśmy dziś z Sako11 mojego dziada do vaga i wychodzi na to, że mam uwalony czujnik temperatury. Na zegarach pokazuje 90 z minimalnym wychyleniem, a vag pokazywał niecałe 75 stopni w momencie gdy się go przygazowało skoczyło do 80 więc wychodzi na to że cały czas jeździłem na niedogrzanym silniku i stąd to spalanie zawyżone, bo błędów żadnych innych nie wypluł. Jutro kupię i się w weekend wymieni
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Ale ja też tak mam że na blacie jest 90 a w vag w silniku 70. to co wszyscy mamy uwalone czujniki? myślę że po prostu zegary w 6N2 są takie nie dokładne. ale jak misiek wymienisz czujnik to powiedz jakie będziesz miał odczyty w vagu bo jestem ciekaw.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Wiesz zrobiłem zanim od zimnego i dojechałem do niego tak z 10km wiec myślę iż do tej pory te 90 stopni powinno od razu wypluć zaraz po podpięciu tak myślę... chyba że się mylę to niech ktoś poprawi
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

No właśnie ja mam tak że na blacie mam te 90 i na silniku 70 ale wkońcu dogrzewa się do tych 90
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Wychodzi na to, że mogłeś mieć rację. Dziś byłem u gościa gdzie zazwyczaj robię auto to podłączył jeszcze raz pojeździliśmy kilka kółek po osiedlu i wbiło 90 fakt było opóźnienie nie tak szybko jak na zegarach ale wskoczyło. Gość stwierdził, ze to nie czujnik ale co dalej to nie wie bo się aż tak nie zna i nie podejmuje :doh: Błędów żadnych nie wypluło więc zostaje chyba tylko szukać dalej... albo polać mu shella i zobaczyć jak będzie palić wtedy
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

sprawdź sondy może one świrują i daje mu więcej do picia.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”