Ogólnie masz rację, ale twoja wiedza na ten temat ma pewne braki, które pozwolę sobie uzupełnić
Reguła jest taka, że Anglia trochę wyprzedziła resztę Europy. Polo mk1 stylistycznie było zupełnie inne niż mk2, tak, podobne, ale nie takie same.
W jedynce miałeś przynajmniej trzy fronty:
-wklęsły grill, chromowana obramówka, okrągłe lampy (przedlift, coupe i sedan),
-wypukły grill, brak obramówki, okrągłe lampy (polift, coupe),
-wypukły grill, brak obramówki, kwadratowe lampy (polift, sedan),
Ostatni wymieniony był montowany w Derby, i jest to też front Derby, ale jedynki. O której nie mówię
Dwójka do 1990 roku miała trzy fronty:
-front Derby, kwadratowa lampa, listwa na masce (wystepująca równolegle z pozostałymi ale tylko do 1984 roku, i tylko w sedanie)
-front zwykły, dwie okrągłe lampy, brak listwy
-front zwykły, cztery okrągłe lampy, brak listwy
W kwestii typu 86c/2f chodzi o to, że w Anglii to co my nazywamy Derby, było znane jako Polo Classic. Zauważ, że zalinkowana przez ciebie broszura po angielsku, opisują Classica, gdzie niemiecka broszura opisuje Derby. Mimo tego, że teoretycznie opisują one różne generacje, to obie opisują dwójkę! Zauważ, że brytyjska broszura jest z roku 1982 (pierwsza strona), a nie z 1979, gdzie wciąż była jedynka. Najzwyczajniej w świecie, ktoś się pomylił, umieszczając katalog z 1982 w złym, 1979-1981, roczniku.
Moje Derby, które jest z 1982 roku, to wciąż Derby, a nie Polo Classic nawet wg VW, a podano mi nawet w którym dniu zjechał z taśmy montażowej i dotarł do klienta.
Są to te same samochody, ale na różnych rynkach nazwane inaczej. Po 85 roku ujednolicono nazwy jednego i drugiego. Jak poszperasz po angielskim fanpejdżu polo mk2/2f to zauważysz, że w odniesieniu do sedana bardzo rzadko pada określenie Derby, bo mówią na to Polo Saloon.
Inaczej, i może prościej:
Polo mk1 86 w sedanie to Derby, niezależnie od rynku (chyba)
Polo mk2 86c w sedanie do roku 1984 to Derby na rynkach europejskich z wyłączeniem Wielkiej Brytanii, gdzie nosiło nazwę Polo Classic. Kwadratowe lampy i listwa na masce obecna
Polo mk2 86c w sedanie od roku 1984 to Polo Classic na wszystkich rynkach europejskich, bez wyłączeń. Okrągłe lampy, brak listwy na masce
Polo mk2f 86c2f w sedanie to Polo Classic, niezależnie od rynku.
Wg brytyjskiej wikipedii, nazwa Derby obowiązywała tylko w przypadku pierwszej generacji, gdzie na kontynencjie obowiązywała ona aż do 1984, czyli jeszcze kilka lat. Zamiast Derby, auto było sprzedawane jako Polo Classic.
Co do zasady nie wydaje mi się, aby fronty można było sobie zamawiać, że jako wyposażenie specjalnie, ale aż tak się w to nie zagłębiałem.