Śnieżynka 6N by Ela

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

[quote=""Wojciechus""]Dorzuciłbym Gammę IV podświetlaną na zielono ;) I zajrzyj Adrianie koniecznie w tylne nadkola czy fartuchów w bagażniku nie skubie ruda żeby w porę zareagować jakby co.[/quote]

Taki jest plan. Lewe przednie nadkole mam do roboty, bo jest już dziura w miejscu mocowania pompy ABS. W najbliższym czasie wykonam szczegółowych oględzin, porobię fotki i udam się do odpowiedzialnego blacharza i zapytam ile to mnie będzie kosztowało.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Końcówki drążków wymienione. Jest lepiej, ale nie jest idealnie. Podejrzewam luzy w okolicach wahacza na którejś tulei. Ale z tym na stację i na szarpakach mam nadzieję, że wyjdzie. Podłączyłem się do komputera i wyszło:

Niskie napięcie akumulatora - odczytane w sterowniku poduszki powietrznej.
Brak sygnału czujnika ABS prawy tył - odczytane z modułu ABS.
Brak sygnału wtryskiwacza paliwa dla 1 cylindra - odczytane ze sterownika silnika.

Skasowałem inspekcje i wykryte błędy. Zobaczymy co będzie dalej. Jak błędy się pojawią ponownie, to zabieram się za naprawę uszkodzonych elementów.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Polówkę zaprowadziłem do mechanika. Wymieniamy wszystkie elementy gumowo-metalowe i gumowe w zawieszeniu z przodu.
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Zajrzałeś może przy okazji w jakieś trudno dostępne miejsca? Jak podłoga się trzyma i inne zakamarki?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Tak zajrzałem. I okazało się, że narożniki progów przód i tył wymagają ratowania. Jak znajdę więcej czasu, to będę rozbierał co trzeba i robił dokumentację foto.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Podczas wymiany elementów gumowo-metalowych mechanik powiedział mi, że sanki mam do wymiany. Jak mi pokazał w jakim stanie są okolice mocowania wachacza to się przestraszyłem. I teraz pytanie. Na co mam zwrócić uwagę szukając używki. Chodzi mi o to czy są tego różne wersje. W ETCE zauważyłem, że jest chyba rozróżnienie po mechanizmie przełączania biegów. Może ktoś ma sanki na sprzedaż w okolicach Zielonej Góry.
Awatar użytkownika
Winiacz
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Winiacz »

Sanki różnią się w zależności od wybieraka.
Mam u siebie luzem obydwa rodzaje, te od 1.0 na 2 linki luzem. Teoretycznie da się przespawać mocowania linek ale roboty to warte więcej niż znalezienie odpowiednich.
Przy okazji sprawdź stan mocowań sanek do podłużnic, u mnie nakrętki znajdujące się w tym małym zamkniętym profilu puściły, trzeba było wszystko rozcinać i spawać. Średnio przyjemna naprawa.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

W przyszłym tygodniu wjadę na kanał i obadam jakie dokładnie mam. Puki co do autka przyszło radio GAMMA IV Philips. Ma rozregulowany mechanizm kasety. Ale myślę, że szybko sobie z tym poradzę.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2015, 21:54 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Z ostatnich przesyłek zamówionych wcześniej dotarły zapasowe dekielki do miśków w idealnym stanie. Oraz GAMMA IV z zielonym podświetleniem. Były problemy z mechanizmem magnetofonu, ale szybki rzut oka na mechanizm od spodu i już działa jak należy. W najbliższym czasie wjeżdżam na kanał i sprawdzam jakie tam są sanki i kupuję. Mam już kilka ofert namierzonych. Potem piaskowanie i malowanie proszkowe, żeby starczyło na trochę.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 lip 2015, 6:09 przez adek1983, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Sanki już zakupione, pora na piaskowanie i malowanie proszkowe:

Obrazek Obrazek

EDIT 01-07-2015

Sanki przekazane do piaskowania i malowania proszkowego. W piątek 3-ego planowany odbiór.

EDIT 03-07-2015

Sanki odebrałem z piaskowania i malowania proszkowego. Wyszło bardzo ładnie. Jutro zaaplikuję do wnętrza preparat do konserwacji profili zamkniętych. A w przyszłym tygodniu na warsztat i wymieniamy.

Obrazek Obrazek

EDIT 04-07-2015

Środki do konserwacji wnętrza i baranek zaaplikowane. Użyłem do tego białego wosku i czarnego baranka WURTH.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

EDIT 09-07-2015

Auto odebrane. Sanki wymienione. Niestety nie obyło się bez wycinania okienka w podłużnicy. Ale wszystko szczęśliwie się udało. Pora zabrać się za ponowne odczytanie błędów z komputera i wyeliminowanie przyczyn ich pojawiania się.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Sobota, chwilowy nadmiar czasu wolnego to strzeliłem polerkę tylnych lamp.Pięknie przejrzały. Fotki pojawią się lada chwila, tylko przestanie padać deszcz.

Obrazek Obrazek Obrazek

Podczas jazdy autem dają się wyczuwać delikatne stuknięcia w zawieszeniu. Szybkie sprawdzenie (szarpanie za koło) wykazały luz na prawym tylnym łożysku i przy prawym przednim kole. Zastanawiające jest to, że niedawno było całe przednie zawieszenie wymieniane i coś stuka. W najbliższym czasie wezmę się dokręcenie tylnego łożyska i przy okazji sprawdzę średnicę otworu centrującego na felgach.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Instalacja centralnego zamka już w domu. Poskładałem to do kupy. Brakuje kilku drobiazgów, ale mam nadzieję, że do końca wakacji uda się to ogarnąć i we wrześniu zamontować w aucie.

EDIT 11-09-2015

11 września i centralny zamek hula aż miło. Wszystko przetestowane. Żona zadowolona i to najważniejsze. Teraz walczę z instalacją elektrycznych szyb. Oryginalne kable w drzwiach i we wnętrzu już są poprowadzone. Wszystko podpięte pod skrzynkę bezpieczników wraz z przekaźnikiem i termo-bezpiecznikiem. Dziś odbieram paczkę z siłownikami i panelem sterowania. Czeka mnie jeszcze wyjęcie siłowników manualnych i wstawienie elektrycznych.

EDIT 14-09-2015

Siłowniki elektrycznych szyb działają. Środek poskładany. Pojawiło się kilka pomysłów co do wnętrza oraz kilka rzeczy do naprawy.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Wymieniłem ślizgi foteli. Teraz jest malina. Wszystko chodzi gładko i bez zbędnego wysiłku. Fotele nadal mają luzy, ale tak ma chyba być.

Z racji tego, że "winter is coming" postanowiłem przygotować 6N do tego etapu. Sprawdziłem pakiet zimowy i okazało się, że podgrzewanie lusterek nie działa. Szybkie wypięcie wkładów i okazało się, że są przepalone. Dziś odrazu zamówiłem nowe, czekam na przesyłkę i mam nadzieję - kolejny temat załatwiony.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Dziś walczyłem z wymianą czujnika ABS prawy tył. Na szczęście szybko poszło i już błąd czujnika nie wyskakuje. Pomierzyłem przy okazji napięcie na akumulatorze i wyszły mi takie wyniki:

Na akumulatorze 12,54 V
Podczas uruchomionego silnika bez obciążenia 13,93
Podczas uruchomionego silnika z obciążeniem 13,73

Wynika z tych napięć, że sam akumulator jest ok, ale regulator chyba siada?
Awatar użytkownika
adam2308
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: adam2308 »

Jakie masz problemy z fotelem? U mnie też ma luzy, ślizgi niby mam zamówione, ale zauważyłem, że bicie jest na tych bolcach, na które zatrzaskuje się oparcie (lewy górny róg):
Obrazek

Wyciąłem paski z blachy 0,1 mm, kilka razy okręciłem, zatrzasnąłem fotel i mam wrażenie, jakby biło mniej. Albo więcej blachy, albo luz mają też te ślizgi.

Zdjęcie zapożyczone od kolegi savic
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”