[quote=""Nigel""]Witam serdecznie użytkowników, czy dotarliście może do rozwiązania tego problemu? Jeżdżę SEAT IBIZA 1.4 z tym samym silnikiem jak wasze VW Polo (ten silnik to VW) i mam taki sam kłopot - jeżeli stoi w rażącym słońcu to muszę kręcić 3-4 razy zanim w ogóle samochód coś podłapie, później z wielkim trudem w końcu zasysa tego paliwa i odpali..ciężko. W dni chłodne, zachmurzone, albo jak było przed chwilą jeżdżone, nocą pali jak złoto za pierwszym razem. Prawdopodobnie tak jak u was żadnej wadliwej kontrolki, auto w 100% sprawne z wyjątkiem tej felernej sprawy.
Miałem samochód u mechanika przez 3 tygodnie. Na komputerze wszystko w porządku, twierdził, że to prawdopodobnie od licznika, albo immobilizer jakieś złe sygnały dostaje. Polutował mi styki na nowo (od licznika) lecz niestety problem nadal jest, nic nie ustało. Nie uśmiecha mi się zostawiać samochodu znowu na dłuższy czas u mechanika, szczególnie że rezultaty jak dotąd są marne i tak naprawdę każdy, kogo pytam o poradę to szuka igły w stogu siana rozwiązań. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź, bądź nakierowanie tutaj, czy wiadomość na privie.[/quote]
rozwiązanie masz wyżej, wymiana zaworu EVAP lub zaślepienie wężyka na czas lata i jest wszystko ok, od 2 lat mam spokój z tym problemem