[6N]Gaśnie podczas jazdy

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
_MATI_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _MATI_ »

Miałeś przeprowadzane jakieś naprawy w ostatnim czasie? Być może ktoś coś ruszył i teraz jest problem. Poradziłbym jeszcze najwyżej spr. instalację elektryczną w okolicach alternatora (obejrzeć i spr. mocowania + i -). Trochę to wygląda jak wróżenie z fusów. W innym przypadku będziesz musiał odwiedzić mechanika albo szukać przyczyny metodą prób i błędów
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Post autor: Czarek-lca »

[quote=""Matelko""]auto znowu mi zgasło ale podczas stania na czerwonym świetle i zapaliłą się kontrolka oleju jak przed zapłonem [/quote]
Rozumiem, że kontrolka oleju zapaliła się po zgaśnięciu silnika, a nie w czasie jego pracy? To skutek a nie objaw :) silnik zgasł to ciśnienie spadło i kontrolka się zapaliła

Znajdź czujnik halla u siebie i go sprawdź. Najlepiej namierz kogoś z kablem i niech ci się podepnie zczyta błędy
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Tydzien temu wymieniałem padniętą cewke i kable bo miałem problemy z paleniem po deszczu ten problem został rozwiązany jednocześnie została zrobiona diagnostyka komputerowa i nie było żadnych błędów.
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Matelko, udało się coś ustalić? Nie zapomnij pochwalić się rozwiązaniem zagadki, tak dla potomnych :)
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Hej
Jak narazie 2 dni przejeździłem do pracy bez zgaśnięcia obczaje do końca tygodnia jak się szczerupa bedzie zachowywała jak dalej będą niespodzianki idzie do mechanika i napewno dam znać co było przyczyną. PS nie chwalcie swoich samochodów !! jak jak swój pochawale to zawsze się psuje. :grin:
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Panowie problem wrócił :angry:
miałęm 2 dni spokoju a tu dziś na odcinku 4 km zgasł mi 5 razy potem jakoś jechało.
Ale już wiem na 100% problem leży po stronie elektryki bo miałem zapaloną rezerwę i obserwowałem ją podczas tego gaśnięcia i w momencie jak zaczynały się objawy tj. skoki prędkościomierza to gasła również kontrolka rezerwy czyli znikało napięcie zasilające min kontrolki jak i wskaźnik prędkości po ponownym odpaleniu kluczykiem wszystko wracało do normy. Pytanie moje czy odpowiedzialna za to może być kostka stacyjki?? czy jakiś główny przekaźnik podczas gaśnięcia słyszałem szybkie cyknięcia przekaźnika i w tym samym czasie mrygała kontrolka rezerwy.
Awatar użytkownika
Czarek-lca
Początkujący
Początkujący

Jak już wspominałem, sprawdź sobie przekaźnik pompy paliwa. Skoro kontrolka gaśnie jak szarpie, to przerywa sygnał z pompy. Możesz odbadać też samą wtyczkę przy pompie paliwa, chociaż jeżeli jednocześnie cyka przekaźnik, to raczej wina będzie po jego stronie. Najlepiej podmień na drugi i wtedy próbuj jeździć.

Uwalona kostka stacyjki nigdy nie szarpała mi silnikiem, a jedynie sprawiała problemy przy odpalaniu.
VW Polo 95\' 1.05 AEV
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Auto poszło do mechanika, ale do południa nie mogli nic znaleść po dłuższej wycieczce auto znów dało po sobie znać :angry2: i do jutra elektryk ma poszperać co i jak.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Auto odebrane od mechanika winna okazała się kostka stacyjki, momentami przerywała i powodowała zanikanie napięcia z czasem pewnie wogule bym nie odpalił auta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”