[6N2] Problem z tylną belką.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

Post autor: Fireman94 »

Jeszcze powiem wam ze tam na belce gdzie jest obsadzony amortyzator na gumie to po tej gumie tez wyraźnie widać działanie sił. Jest bardziej spłaszczona od wewnątrz nie wiem czy tak ma być
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

[quote=""Fireman94""]po tej gumie tez wyraźnie widać działanie sił[/quote]zużyta tuleja w uchu amortyzatora powinna być rozwulkanizowana równomiernie. jeśli jest inaczej, to świadczy o jej niesymetrycznym mocowaniu, co może być spowodowane mechanicznym uszkodzeniu belki. sprawdź więc także w jakim stanie są tuleje belki (numer 7 na rysunku). sama belka może nie nosić śladów uszkodzenia widocznych gołym okiem, np. po bocznym uderzeniu kołem w krawężnik.
Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

Właśnie dobre niespękane ani nic... luzu tez nie ma
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

sprawdź górne mocowania amortyzatorów, negatyw może być powodem rozjechanych kielichów w karoserii spotkałem się kiedyś z czymś takim. Jedynym wyjściem było zastosowanie rozpórki kielichów.
Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

byłem u mechanika czopy cudownie równe :) niestety wygląda to na wadę fabryczną albo poprostu zmęczenie materiału... wymiana belki będzie nieunikniona ...
C
Cysiek89
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Cysiek89 »

A powiedz kolego bo ja mam podobny problem tylko u mnie bardzo nosi autem nie wiem czemu a wymieniłem tuleje belki tylnej, a na zbieżności wyszło mi -9 i nie wiem czy to źle czy jak.
Sprzedaż części samochodowych nowych jak i tuningowych wszelkiego rodzaju. Potrzebujesz czegoś pisz lub dzwoń 511 163 210
Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

Sprawdź jeszcze czopy tak jak koledzy wcześniej pisali. Ja się dopiero zorientowałem że belka jest wygięta jak odkręciłem czopy od belki. Gołym okiem było widać że jest krzywa. ew za pomoc poziomicy możesz sprawdzić tą najdłuższą część pod autem. U mnie delikatnie końce odstawały.

Kolego u mnie dopiero teraz jak już ewidentnie mam krzywo koła też walczę z kierownicą...

jeżeli chodzi o -9 na zbieżności to raczej tragedia z tego co wiem to 3mm lub 4mm są dopuszczalne :)

a powiedz mi jeszcze czy ścina ci opony ? z ciekawości pytam :)
C
Cysiek89
Raczkujący
Raczkujący

Własnie nie ścina mi opon. Pytam bo jak wymieniałem tuleje to mam luzu na belce na poluzowanych śrubach i może da się jakoś przesunąć belkę by ustawić ja prosto. A i zauważyłem jak by jedno koło było lekko położone do auta. Nie wiem jak pisze w specyfikacji ile ma być na belce tylnej zbieżność.
Sprzedaż części samochodowych nowych jak i tuningowych wszelkiego rodzaju. Potrzebujesz czegoś pisz lub dzwoń 511 163 210
m
mates86
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: mates86 »

[quote=""Cysiek89""]Własnie nie ścina mi opon. Pytam bo jak wymieniałem tuleje to mam luzu na belce na poluzowanych śrubach i może da się jakoś przesunąć belkę by ustawić ja prosto. A i zauważyłem jak by jedno koło było lekko położone do auta. Nie wiem jak pisze w specyfikacji ile ma być na belce tylnej zbieżność.[/quote]

Twoje auto nie było czasem bite?
Awatar użytkownika
Fireman94
Początkujący
Początkujący

no to chyba był dzwon ... :box:

wymieniłem belke amory i dalej jest pochył widocznie tak normę przewidują ... opony pokazą
C
Cysiek89
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""mates86""][quote=""Cysiek89""]Własnie nie ścina mi opon. Pytam bo jak wymieniałem tuleje to mam luzu na belce na poluzowanych śrubach i może da się jakoś przesunąć belkę by ustawić ja prosto. A i zauważyłem jak by jedno koło było lekko położone do auta. Nie wiem jak pisze w specyfikacji ile ma być na belce tylnej zbieżność.[/quote]

Twoje auto nie było czasem bite?[/quote]

Powiem ci że po oględzinach dokładnych tylko zderzak przedni miał ślad klejenia od środka nie dużo od dołu ( pewnie krawężnik przeszkadzał lub studzienka ) Przed wymiana tulei było więcej na tylnej osi. Zobaczę jeszcze te czopy tylne bo możliwe że jeden jest krzywy i przez to go tak znosi no i zbieżność.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”