[6n2] Jak sprawdzić napięcie aku i pobór prądu?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

Wielkość pobieranego prądu nie powinna przekraczać 10mA (0,01A). Jak ciągnie cos znacznie wiecej to wyciagasz po kolei bezpieczniki i patrzysz czy pobór spadnie. Jak spadnie to patrzysz od czego jest ten bezpiecznik i w tym urzadzeniu szukasz przyczyny. . Niektore urzadzenia wchodza w stan uspienia dopiero po kilku minutach i po tym czasie robisz ponowny pomiar w razie jakby za pierwszym razem było za dużo.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""bazi""]Wielkość pobieranego prądu nie powinna przekraczać 10mA (0,01A)[/quote]
Nie przesadzajmy, bezpieczna granica to ok 30mA ;)
Aby nie przekroczyć 10mA, musielibyśmy mieć zwykłe auto tzn. bez radia, alarmu itp

[quote=""gokart""]Ok sprawdziłem i przez pierwsze kilka sekund pomiaru pokazuje 0,15A a po tych kilku sek pokazuje 0,05 A. nie wiem dlaczego tak spada ale te 150mA niepokojące.

Co sądzicie ?[/quote]

Początkowy duży prąd to raczej normalne(tak jak kolega wyzej pisze ;) ), natomiast 50mA to troszke dużo.
Napisz jakie masz radio(czyżby jakieś marki "krzak" bądź pioneer ? ) i czy możesz je uruchomić bez kluczyka w stacyjce ?
Możesz spróbować je odłączyc i obserwować multimetr
Awatar użytkownika
gokart
Początkujący
Początkujący

Post autor: gokart »

[quote=""gokart""]Niektore urzadzenia wchodza w stan uspienia dopiero po kilku minutach i po tym czasie robisz ponowny pomiar w razie jakby za pierwszym razem było za dużo.[/quote]

Czyli najpierw zamknąć auto uzbroić alarm odczekać z 10 minut i wtedy zdjąć kleme i mierzyć, czy może zdjąć kleme i wtedy odczekać kilka minut ?

[quote=""bazi""]Napisz jakie masz radio(czyżby jakieś marki "krzak" bądź pioneer ? ) i czy możesz je uruchomić bez kluczyka w stacyjce ?[/quote]

Radio to stary dobry :oki: pioneer deh.... i bez kluczyka nie gra musi być w stacyjce.

Jak podłączyłem pierwszy raz radio to nie trzymało pamięci po wyciągnieciu kluczyka więc za radą forumowiczów podłączyłem tak :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”