Witam. Chciałem podłączyć tempomat i potrzebuję do tego info:
- Gdzie w polo 6r jest sterownika silnika (muszę tam jeden kabelek od manetek poprowadzić)
- Gdzie jest ulokowana kostka BORDNETZ
Będę wdzięczny za info.
Kiedyś już w kochanym ASO chciałem uaktywnić doświetlenie zakrętów, nie chciało się zakodować. Teraz chciałem zamontować tempomat, facet po sprawdzeniu powiedział, że przy silniku 1.4 nie da się, gdyż nie pozwala na to sterownik silnika. Gdyby to było TDI albo TSI, możnaby bez problemu. I sam stwierdził, że w większości aut koncernu jest taka możliwość, ale w Polo 1.4, nawet highline nie. I że szkoda pieniędzy na próby.
Czy ktoś może wyjaśnić laikowi, co tu ECU ma do rzeczy?
A co to za silnik 1.4? Podaj oznaczenie. Nie wiem co tam ze sterownik siedzi, ale u mnie w 9N w 1.4 16V BBY tempomat udało się aktywować... Wszystko działa
ECU za wiele nie ma tu do gadania. Sterownik elektryki w aucie za to ma i to duzo. Koncowe cyfry musi miec o numerze 087 lub wyzej. Ponizej nie zagada z tempomatem.
wg madrzejszych jest ***937 087*** czyli literka na koncu nie powinna miec znaczenia.
Dobrze masz wiazke wpieta? Wiesz w ktore piny byla wpinana i jak jest sterownik przekodowany?
Chyba się nieprecyzyjnie wyraziłem, nie zakupiłem manetki i nie było prób w samochodzie Były tylko nieudane próby z doświetlaniem, nie podam jak był przekodowywany sterownik. Dlatego powinienem się zapytać, czy ktoś ma przećwiczony temat z 1.4, zarówno tempomatu jak i doświetlania zakrętów.
Koledzy, auto które fabrycznie nie ma doświetlania, mieć go nie będzie. Niestety w Octavii czy Golfie można aktywować funkcje VCDSem. Niestety w Polo sprawa jest skomplikowana, ponieważ lewy i prawy halogen w aucie bez fabrycznego doświetlania są połączone szeregowo, czyli na jednym przewodzie, więc nie ma fizycznej możliwości podać napięcie na tylko jeden, dany halogen.
Co do halogenow to jak koledzy wyzej napisali. Co do tempomatu to ze tak ujme 'znajomy' w polo 6r 1.4 benz montowal, bo bral ode mnie wiazke i tempomat tam smiga. Tylko w 1.4 trzeba dodatkowo ciagnac jeden przewod do sterownika silnika;)
Chociaz hmm w dieslu tez, tylko w dieslu z dpf cos tam popierdzielone bylo:/
Mario w nawiązaniu do Priv
Mam silnik 1.4 bezynę
Komputer już ustawiłem CCV w module centralnej elektryki i to logowanie też zrobiłem.
Zamontowałem manetki i mam wyprowadzone kabelki. Wiązke mam od Franka i obiecał pomóc, ale ostatnio nie mam od niego kontaku.
Generalnie tak. Wiem, że trzeba połączyć przewody z kostki czy manetce z Kostką Bordnetz i ze sterownikiem silnika.
Mam od Franka rozpiskę, który pin z czym połączyć. Potrzebuję upewnić się w dwóch rzeczach. Franek przesłał mi nr pinów i wtyczek i tu mam pytanie, czy te wtyczki mają fizycznie gdzieś naniesione nr (np Kostka Bordnetz - T73b) i czy na tych kostkach są widoczne numery pinów. Druga sprawa to umiejscowienie sterownika i kostki Bordnetz. Może ktoś zrobić zdjęcie gdzie ona faktycznie są?? Franek radził zasilanie ze stacyjki wziąć, z T73a pin 44 (KL15) rozumiem , że jest to inna alternatywa. Co do sterownika wiem, że mam wpiąć się w w pin T80/24 fajnie by było usłyszeć jak najprościej poprowadzić kable z manetki pod maskę, którędy najszybciej sie przedostać do komory silnika. W sumie to wszystkie informację, których szukam. Dopóki ich nie zdobędę to nie chce tego podłączać. Alternatywą jest wizyta u warsztacie, ale tam wołają za to około 500zl a mając potrzebne info nie wydaje mi się to operacja przekraczającą moje możliwości.