[9n] jakiej firmy akumulator?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

mam pytanie powiedz mi jakie miałeś objawy kończenia się aku ?? bo ja mam fabryczny i teraz dzieją się takie rzeczy, że czasami muli i odpala za 2 razem albo odpala dopiero na wduszonym gazie do samej podłogi co nie za bardzo jest normalne
EDIT:
samochód podpięty dziś pod VAG-a i nawet tam wywalił błąd odnośnie aku, że czas na niego także będzie chyba czas wymienić tak jak reszta z was miała. Do tej pory siedzi tam taki:
Obrazek
Pytanie czy nowy musi być identyczny z tym co mam czy są jakieś granice w jakich mogę wybierać większy mniejszy. Dodam tylko, że żadnego dodatkowego CA tam nie mam i nie będę wkładać standardowo siedzi radio i 4 głośniki i druga sprawa auto nie ma klimatyzacji. Na allegro znalazłem taki przykładowo:
http://moto.allegro.pl/akumulator-exide ... 86398.html
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

Znalazłem w ASO, ori akumulator vw wyprodukowany przez Varte w cenie 314 złotych. Mają też za 282 zł aku z serii VW Economy (http://www.autorud.vw.pl/d1585/). W poniedziałek lub wtorek jadę zakupić ten za 314 zł.

Co ciekawe w ASO Skody za takim sam akumulator, życzą sobie aż 490 zł!!! Na dodatek trzeba czekać aż 2 tygodnie na sprowadzenie :shock:

Co do objawów padniętego akumulatora to u mnie jakiś specjalnych nie ma. Poza tym że jak odpalam rano, po mroźnej (-5 stopni) nocy to "czuć" że lekko muli aku. Myślę że przy -15 stopniach bym nie odpalił ;) Poza tym kumpel podpinał mi aku do miernika i wyszło że przydało by się go wymienić ;-)

Kupując nowe aku muszę im oddać koniecznie aku, które miałem w samochodzie? Czy mogę oddać jakieś inne stare aku?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote="misiek89"]Kupując nowe aku muszę im oddać koniecznie aku, które miałem w samochodzie? Czy mogę oddać jakieś inne stare aku?[/quote]
jakikolwiek oddajesz, ważne żeby była sztuka nowy za stary. Ja wczoraj zmieniłem na bosch silver, bo ten co miałem już umierał ale najgorsze jest to że problem nie ustał, mimo kręcenia na nowym jak szalony znów miałem kłopot z odpaleniem i musiałem to zrobić na wduszonym gazie, bo inaczej by nie wstał :banghead: także trzeba kopać dalej przyczyny co jest nie tak :(
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="MiSiEk-GDA"]ważne żeby była sztuka nowy za stary.[/quote]
Obyś miał rację ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

na bank tak jest, bo pamiętam jak kupowałem w życiu z 4 razy akumulator to zawsze jest tak, że musi być sztuka bo są rozliczani z tego, jeśli nie dajesz aku płacisz kaucję, co jest zwrotna w momencie gdy oddasz ;)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Tak jest. Już od paru ładnych lat należy zdać stary aby dostać nowy lub zapłacić 30 zł kaucji. Zazwyczaj masz wówczas miesiac na przyjście ze starym aku wówczas dostaniesz zwrot kaucji.

Misiek a mówiłem abyś nie śpieszył się z zakupem aku tylko podładował ten co masz :)
Musiałbym usłyszeć jak Ci odpala podczas problemów. Da to lepszy ogląd.
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote="jhosef"]Misiek a mówiłem abyś nie śpieszył się z zakupem aku tylko podładował ten co masz [/quote]
powiem Ci, że nie było na co czekać, zrobili mi test sprawności to wyszło z 30% oraz nie było połowy elektrolitu w nim czyli jednym słowem śmietnik totalny. Wpadłem jeszcze na pomysł, że może być coś nie si z paliwem wlałem do połowy baku co miałem z 15l vervy 98 żeby go przepalić, jak na razie od 2 dni nic się nie działo, zobaczymy co będzie dziś i jutro
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Gdzie Ci zrobili test i ile to kosztowało?

Bo jak chesz to możemy podjechac moim autem z 10 miesięcznym aku i zobaczysz, że najprawdopodobniej orzekną, ze jest też słaby:)

Taki chłyt marketingowy.

A koliega kiedy wymieniał świece ostatnio?
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote="jhosef"]Gdzie Ci zrobili test i ile to kosztowało?

Bo jak chesz to możemy podjechac moim autem z 10 miesięcznym aku i zobaczysz, że najprawdopodobniej orzekną, ze jest też słaby:)

Taki chłyt marketingowy.

A koliega kiedy wymieniał świece ostatnio?
[/quote]
może i być, że tak powiedzą wiesz nie wnikam i tak miał swoje lata i czas świetności za sobą, zrobiłem tak jak Ty zmieniłem by święty spokój był ;) Świec za mojej kadencji mu nie zmieniałem ani kabli w-n, na poprzednim przeglądzie w marcu było, że ok. Najlepsze jest to, że jak dolałem tej vervy 98 z 15l w sobotę to od tego czasu nic się nie działo, poobserwuję i zobaczymy co dalej wyjdzie, dziwne bo nie raz nie dwa ten i inne samochody tankowałem na warszawskiej na tym statoil 1-2-3 koło lidla i kłopotów nie było
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="MiSiEk-GDA"]na bank tak jest, bo pamiętam jak kupowałem w życiu z 4 razy akumulator to zawsze jest tak, że musi być sztuka bo są rozliczani z tego, jeśli nie dajesz aku płacisz kaucję, co jest zwrotna w momencie gdy oddasz ;)[/quote]
Mam nadzieję że w ASO nic nie wydziwiają, w stylu że trzeba oddać aku o takich samych parametrach jak się u nich kupuje.
Nie chce mi się do nich dwa razy jeździć więc chcę im w rozliczeniu zostawić jakiś stary akumulator, a mam takich kilka w garażu :-D

EDIT:
[quote="MiSiEk-GDA"] zrobili mi test sprawności to wyszło z 30% oraz nie było połowy elektrolitu w nim czyli jednym słowem śmietnik totalny.[/quote]
A jak taki test wygląda?
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote="misiek89"]A jak taki test wygląda?[/quote]
podpinali jakiś miernik, dokładnie nie wiem no i chłop sprawdził i pokazał, że połowy elektrolitu w nim już nie było a co do parametrów nie bój żaby nikogo to nie interesuje, to nie aptekarze, że wszystko musi być takie samo, bo inaczej afera tu liczy się oddana sztuka, bo musza mieć tyle samo zdanych, co mieli na stanie nowych i tyle
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Dokładnie ma być sztuka za sztukę. Nikt tego nie będzie oglądał. To nie idzie do regeneracji a do utylizacji.
Bo np pompy wody, sprzęgła idą do producenta i są regenerowane.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Aku zakupione. Rzeczywiście jest tak jak piszecie. Tzn. nie ma znaczenia jaki akumulator zostawia się w rozliczeniu. Liczy się sztuka ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

[quote="misiek89"]Aku zakupione. Rzeczywiście jest tak jak piszecie. Tzn. nie ma znaczenia jaki akumulator zostawia się w rozliczeniu. Liczy się sztuka [/quote]
a nie mówiłem ;)
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

MiSiEk-GDA, też tak miałeś zamontowany akumulator jak na poniższym foto? Tzn. napisy na obudowie aku, były "do góry nogami"?

Obrazek

Pytam ponieważ na poprzednim akumulatorze (fabrycznym) miałem tak napisy:

Obrazek

A orientuje się ktoś jak to jest z tymi "magicznymi oczkami"? Tzn. co oznaczają poszczególne kolory?
[size=99px]
Proszę o wrzucenie miniaturek zdjęć

mario
[/size]
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”