U mnie spalanie 5- 5,5 po mieście (miasto miastu nie równe) głównie na krótkich odcinkach. Natomiast w trasie to mistrzostwo świata. Śmiało schodzisz poniżej 5 litrów ON oczywiście przy normalnej jeździe.No właśnie, to jakie macie spalanie w tych SDI.
Na trasie i w mieście.
Właśnie kupiłem takiego (ASY) i ciekaw jestem jak u innych łyka ON ?
Rozrząd w motorze ASY:jesli chodzi o wymiane rozrzadu to jest tylko koszt paska rozrzadu i napinacza zadnej pompy wody rozrzad nie napedza, tylko w benzynie napedza

5. 038 109 119 M pasek zebaty Z=141
10. 038 109 243 N rolka napinająca
14. 038 109 244 M rolka odwracajaca
16. 058 109 244 rolka odwracajaca
1. 045 121 011 J pompa wody
Tak więc wymieniając rozrząd robimy to kompleksowo wymieniając wszystkie w/w części. Również pompę która pracuje na pasku rozrządu.
9n ASY 198.000 przelotu, leję 10w40 castrol diesel.Odgrzeje starego kotleta Czy orientujecie sie czy Sdi ma z tyłu bębny czy tarcze? ,oraz co dastajemy extra w wersji special editions ?
No i jak ogolnie się Wam sprawuje ten model.
Co do samego silnika żadnych zastrzeżeń. Gdy zimny "klepie" trochę głośniej. Idzie się przyzwaczyić (wcześniej latałem tylką benzyną). Z tyłu mam bębny, ale wyczytałem z forum, że wszystko zależy od pakietu wyposażenia.
Zrobiłem narazie 23.000 do silnika nie zaglądam.
Przez ten okres czasu tylko wymiana rolki+ napinacz paska alternatora, i wentylator klimy ale to osprzęt.
Jeśli nie zależy czy już na osiągach a samochód ma służyc do sprawnego przemieszczania się to polecam.
Jak obliczyć albo kto wie jakie jest spalanie diesla na jałowym na wolnych obrotach stojąc w miejscu?