mmmarcin
Xenony czy zwykłe żarówki jeden piernik jak większość palantów mają ustawione światła w góre i nie poustawiane poziomy - i nie mów że oni nie ślepią. CZasami to w lusterkach nic nie widać a nie mówie już jak ktoś z przeciwka oślepia
Ja mam założone xenony 8000K (w soczewce) ustawiłem pozycje jak najniżej.
a długo juz tak jeżdzisz? i czy miałeś jakieś problemy z miśkami albo na przeglądzie?
Ja planuje właśnie założyc xenony tylko niedawno kupiłem soczewke i byłem na stacji żeby mi sprawdził ustawienie i było wszystko ok. to jak wsadze xenon to myśle że też będzie git.
[quote="mmmarcin"]soczewka, nie soczewka i tak oślepiacie innych[/quote]
teraz to gadasz totalne glupoty, jak wszystko jest dobrze dobrane i ustawione to nie ma prawa nikogo oslepiac :!: :!:
[quote="BaTuS"]teraz to gadasz totalne glupoty, jak wszystko jest dobrze dobrane i ustawione to nie ma prawa nikogo oslepiac [/quote]
wiesz po co są spryskiwacze i samopoziomowanie?
polecanie xenonów to tak jak polecanie zaklejania przedniej szyby - jak się pies przyczepi to problem, jak się diagnosta przyczepi - problem, w razie wypadku - kratki...
[quote="mmmarcin"]wiesz po co są spryskiwacze i samopoziomowanie?[/quote]
doskonale wiem, zeby czyste byly soczewki oraz uklad dobrze swiecil przy obciazonym aucie, ale to nie ma nic do rzeczy kiedy reflektor jest czysty a auto puste i lampa dobrze ustawiona... Nikogo nie oslepisz wtedy na 100% :!:
-- Śro Lis 26, 2008 10:40 am --
[quote="mmmarcin"]polecanie xenonów to tak jak polecanie zaklejania przedniej szyby - jak się pies przyczepi to problem, jak się diagnosta przyczepi - problem, w razie wypadku - kratki...[/quote]
do zwyklych lamp owszem, swieci na wszystkie strony
Samopoziomujące się lampy oraz spryskiwacze to wymóg prawny. Poza tym każdy normalny diagnosta nie przepuści samochodu jeśli na cały układ świetlny nie ma homologacji. Homologacja w sprzęcie zakupionym na allegro w większości wypadków jest tylko na przetwornice co nie jest równoznaczne z homologacją na cały układ.
Samopoziomowanie i spryskiwacze są właśnie po to aby nie oślepiać i to nie dlatego że ponad 40% samochodów na naszych drogach ma źle ustawione światła bo owszem takie światła oślepiają ale w wypadku ksenonów które mają światło a dokładnie barwę i spektrum światła zbliżone bardzo do słonecznego ma to ogromne znaczenie. Jak ktoś nie wie o czym mówię to niech sobie weźmie jakieś pudełko czarne z monetą na dnie i popatrzy na słońce przez tylko chwilę a później zaglądnie do pudełka czy cokolwiek zobaczy.
Cwaniakować można zawsze tylko pytanie czy dla lepszego wyglądu samochodu i szpanu że mam ksenony i wszystkich policjantów i diagnostów udało mi się oszukać warto narażać kogoś innego na niebezpieczeństwo gdy będzie się jechało nocą pośród ulewy?
Chyba nie. A jeśli już tak bardzo chciałbym mieć ksenony w swoim polo to aby nie narażać nikogo wyłożyłbym te 3500zł bo mniej więcej tyle jest wart cały układ. Ksenony to tylko pieniądze a czyjeś życie ....
[quote="BaTuS"]reflektor jest czysty[/quote]
żeby reflektor był czysty (podobnie jak przednia szyba) używa się spryskiwacza
bez tego, albo latasz ze ścierką jak psikasz na szybę, albo oślepiasz
[quote="BaTuS"]do zwyklych lamp owszem, swieci na wszystkie strony[/quote]
świecenie z problemami nie ma nic wspólnego
świeci to i fajka w zębach
6n2 ja mam złażone 6000k dobrze ustawione mykam sporo czasu kilka kontroli było i nikt mi nawet słowa o lampach nie powiedział.
jak ktoś zakłada 8000 i więcej wtedy światło bardziej idzie w kolor i wtedy już sie miski kleją. a co do oslepiania- zaraz po założeniu zamieniłem sie z kumplem autami i specjalnie w ciemności sie mijaliśmy i mogę śmiało powiedzieć ze światełka w cale nie oślepiają gdy są poprawnie dobrane. a w porównaniu z fabryczna H7 to jak dzień do nocy. wiem że to nie jest legalne ale ja z własnego doświadczenia nie miałem z tym żadnego problemu.
[quote="mmmarcin"]żeby reflektor był czysty (podobnie jak przednia szyba) używa się spryskiwacza[/quote]
owszem i sam jestem zwolennikiem spryskiwaczy, sa wazne
[quote="mmmarcin"]świecenie z problemami nie ma nic wspólnego[/quote]
chyba nie zrozumialem Twojego przeslania
chce powiedziec ze jak da sie soczewki, xenony i spryskiwacze, swiecisz tak jak trzeba i nikogo nie oslepiasz. Co do poziomowania... jesli obciazasz auto wtedy konieczna jest reczna regulacja lamp i tyle. Nie jest to wszystko takie jak z salonu, ale na pewno bezpieczne dla innych :!:
[quote="lecky"]jak ktoś zakłada 8000 i więcej wtedy światło bardziej idzie w kolor i wtedy już sie miski kleją[/quote]
zaden wyznacznik :roll:
[quote="lecky"]6n2 ja mam złażone 6000k dobrze ustawione[/quote]
a jakie masz lampy?
[quote="BaTuS"]chyba nie zrozumialem Twojego przeslania[/quote]
jak ktoś w Ciebie wjedzie i zacznie się tłumaczyć że go oślepiłeś, nie przyjmie mandatu (albo nie daj boże są ofiary) sprawa idzie do sądu, powołany biegły stwierdza, że były niehomologowane xenony czyli niesprawne światła, które mogły oślepiać (bo były niesprawne) to Ty będziesz (współ-)winny wypadku. jak są ofiary śmiertelne to masz szanse na promocję za "jazdę niesprawnym pojazdem", "spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym". bo to Twój pojazd był niesprawny i oślepienie innego kierowcy było bezpośrednią przyczyną wypadku!
mmmarcin czarnowidz z ciebie i pesymista. Od razu mówisz o skrajnych przypadkach. Ja jeżdżę rok czasu na ksenonach w soczewce i jakoś dowodu nie straciłem a przegląd przeszedłem bez najmniejszych problemów. Podstawa to mieć zawsze czyste lampy i pamiętać aby na elektrycznej regulacji wysokości ustawiać cyfrę odpowiadają liczbie pasażerów siedzących z tyłu. W moim przypadku zawias -60/-40 też sprzyja nieoślepianiu.