[6N] ABS kontrolka się świeci

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
marcinwch
Newbie
Newbie

Post autor: marcinwch »

Nie to sa nowe zegary temperatura i paliwo u gory.
l
lenar
Newbie
Newbie

Post autor: lenar »

Ja rowniez mam problem z ABS - em.
Kilka miesiecy temu co jakis czas zapalala mi sie kontrolka od ABS. Czasami sama gasla. Po pewnym czasie jezdzenia ze "swirujaca" kontrolka zaczela juz swiecic sie caly czas. Pozyczylem od kolegi przewod VAG i podlaczylem sie pod komputer no i okazalo sie ze prawy przedni czujnik nie ma polaczenia z ukladem. Stwierdzilem ze jest uszkodzony ten czujnik, wiec pojechalem do znajomego mechanika i on dal mi czujnik od samochodow grupy VW (nie byl to czujnik od Polo). Podlaczylismy go, skasowalismy bledy i nadal blad czujnika sie pojawial. Podczas zdejmowania dodatkowego czujnika mechanik urwal mi koncowke (mowil ze slabo sie trzymala) posypal sie proszek z przewodow zapewne ze starosci. Stwierdzilismy we dwoch ze moze byc problem z przewowdami.
Mam kilka pytan:
  • Czy zdarzaja sie uszkodzenia przewodow bez fizycznej ingerencji czlowieka?
  • Czy podlaczajac czujnik, bez osadzania go w piascie kola i kasujac bledy VAGiem jest mozliwe sprawdzenie dzialania czujnika oraz calego ukladu?
  • Czy ma ktos elektryczny schemat pompy od ABS by sprawdzic ktore kolo jest do ktorego pinu podlaczone w celu sprawdzenia rezystancji przewodow?
PS. Obserwujac zachowanie samochodu z niedzialajacym ABS musze stwierdzic, ze zachowuje sie nie dokonca normalnie, niz auto ktore wogole nie posiada takiego ukladu. Podsumowujac latwiej takim autem wpasc w poslizg poniewaz sila hamowania jest przenoszona glownie na przednie kola, przez takie dzialanie zniszczylem sobie przod mojej Polowki.
Pozdrawiam Rafał.
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harry »

odświeżę temat: wywalało mi kontrolkę ABSu, vcds wywalał błąd w tylnym kole, olewałem to, i tak nie miałem ręcznego. W październiku zrobiłem ręczny, nowe bębny na tył i ABS zgasł. Ostatnio jak przypruszyło śniegiem chciałem powchodzić w zakręty polóweczką no i znów wywala abs, kasowałem błąd ale i tak po przejechaniu kilku metrów znów wywala. Gdzie szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

wywala Ci w tym samym kole ? sprawdz czujnik, albo kabel od abs.
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Harry »

teraz wywala tak:

Kod: Zaznacz cały

1 Fault Found:
01276 - ABS Hydraulic Pump (V64)
        16-10 - Signal Outside Specifications - Intermittent
a wcześniej pisało, że błąd jest w tylnym tylko nie pamiętam czy prawym czy lewym kole.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Harry""]teraz wywala tak:
Kod:
1 Fault Found:
01276 - ABS Hydraulic Pump (V64)
16-10 - Signal Outside Specifications - Intermittent
a wcześniej pisało, że błąd jest w tylnym tylko nie pamiętam czy prawym czy lewym kole.[/quote]
Ja stawiam na brudne gniazdo i bezpiecznik na akumulatorze. widać że problem z zasilaniem dla pompy ABS. Są za to odpowiedzialne 2 bezpieczniki po 30A. Jeżeli to nie to, to trzeba sprawdzić samą pompę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”