[6R] Stuki Lewy przód

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Januszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Januszek »

Gumy,albo sworzeń.Najlepiej wjechać na podnośnik wsadzić brechę i poruszać,też może być amortyzator odkręcony.
1,6 GLX (6N)
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Roffie89 »

http://www.speedyshare.com/files/309188 ... tka_2_.m4a

Tutaj zamieściłem plik nagrany telefonem tego dzwieku.
W serwisie nawet udaja że tego nie słychać może macie jakieś pojęcie co to może być?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

To u mnie aż tak mocno nie słychać.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Ciekawe u ilu osob taki dźwięk wysępuje?
Zastanawia mnie co powiedzieli by Tobie na to w serwisie.
U mnie ten dźwięk występuje od 2000km przebiegu teraz mam ponad 41000 ;) I caly czas to samo: "Ma pan wszystko wporządku z całym zawieszeniem. Jest w idealnym stanie."
Pomimo licznych wymian nie udalo im się nic zlokalizować. Nawet z rzeczoznawcą ;)
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zaako »

Panowie,wczesniej juz pisalem.Problem nie wystepuje w kazdym egzemplazu.To sa sprezyny w gniazdach,zalezy jak sie uloza,mialem to w fabi od nowosci,a inni np.nie.Serwis sobie z tym nie radzi bo nie widza usterki,bo faktycznie jej nie ma.Nie ma jak sprawdzic na sucho tego,to zalezy od obciazenia i wielu czynnikow.Walczylem z tym dlugo i zrezygnowalem.Moze wymiana sprezyn by pomogla,ale czy serwis nie widzac uszkodzenia ich sie na to zgodzi,to watpliwe.W polowce u mnie jest cisza od nowosci.Jesli juz tak bardzo wam to dokucza to polecam,jesli auto jeszcze na gwarancji podjechac do niemieckiego servisu vw.Z doswiadczenia wiem ze z niektorymi problemami radza sobie o wiele lepiej niz nasze ASO.Przyklad taki:kolega w golfie VI slyszal delikatny pisk przy zmianach biegow,ASO u nas nie zauwazylo problemu,stwierdzili ze to normalne,sprawa trafila do Kulczyka i tez nici,wszystko OK.Kolega rozlozyl rece i pojechal do Görlitz,rozmawiaja po polsku (Auto Garant)przez okolo 1h sprawdzali autko i diagnoza,wymiana skrzyni.Po 2 tyg.zadzwonili ze skrzynia juz jest na miejscu,zamontowali i jest cisza.
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Kolego a nie wydaje się Tobie że jeżeli to była by sprzężyna to dźwięk był by nieco inny? i pojedyńczy? A nie czasami całe serie?

Ogólnie fajne autko nie powiem, ale ten dźwięk mnie dobija -.-
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

No moze masz racje,osluchalem to dobrze.Moze to nie zawieszenie a cos w karoseri sie odkrecilo,moze cos pod tapicerka,albo deska rozdzielcza.
r
rysiowatyy
Newbie
Newbie

Post autor: rysiowatyy »

witam,
miałem też ten problem.
Panowie jeździli, jeździli i stwierdzili, że to poduszka pod silnikiem.
Wymienili i ciiiisza :)
a jeżdżę chyba dużo :) auto kupione w maju 2010 i na dzień dzisiejszy mam ok 70 tys. km :)jak na razie jestem baaardzo zadowolony :)
Awatar użytkownika
Roffie89
Mały interesant
Mały interesant

Wymieniali mi 2 razy :D
I cały czas to samo! Chyba że tej poduszki faktycznie nie wymienili :O
Co było by dość dziwne!
Ale się zobaczy! Jeszcze trochę gwarancji jest więc ich pocisnę! :D
J
JarekK
Newbie
Newbie

Post autor: JarekK »

W Polo 9N3 rocznik 2007 miałem podobne stuki (przy zmianie obciążenia tj. wciskaniu i puszczaniu pedału sprzęgła lub gazu oraz w czasie jazdy po nierównościach) - serwis VW Groblewski nie potrafił stwierdzić przyczyny stuków, Wymienili kilka części na pałę ale nic to nie dało. Zmieniłem serwis na Plichtę. Po kilku wizytach u Plichty, doszli w końcu do wniosku (po moich sugestiach), że to poduszka skrzyni biegów - wcześniej wymienili nawet poduszkę silnika.
Po wymianie poduszki skrzyni biegów wszystkie objawy ustąpiły.
Awatar użytkownika
Marcin123456
Newbie
Newbie

Post autor: Marcin123456 »

Witam,

Mam dokładnie to samo: stuki wraz z całą ich otoczką (serwisy, nerwy itp.).

stuki zaczeły się po 10 mc eksploatacji auta (ok 13tys. km) czyli 2 mc temu.
ponieważ miałem też rezonans przewodów paliwowych postanowiłem poczekać z tym do przeglądu.

W serwisie wymienili mi poduszki silnika, naprawili rezonans i popsuli (no może nie oni ale w dniu wydania to się popsuło) mi silniczek wentylacji (buczał, rzęził itp)

Zirytowany po tygodniu oddałem auto do drugiego serwisu. Tym razem poszło dużo lepiej tj. silniczek wymieniony i nawet o dziwo stuki zostały naprawione.

Niestety moja radość trwała tylko 15 minut (a jaka to była ulga) po tym czasie wróciły, ale trop jest ciekawy: Panowie stwierdzili że filtr przeciwpyłkowy był luźno i to on wydawał te serie dzwięków.

Moje nerwy są ograniczone i postanowiłem dać się z tym na spokój na jakiś czas. Ale czekam niecierpliwie aż ktoś wymyśli na te stuki rozwiązanie!

Zanim pojawiły się te stuki byłem wniebowzięty moim autem, teraz mimo iż jest super to te stuki przy zmianie biegów mnie dobijają. Chociaż są już znacznie cichsze (po poduszkach i tym filtrze) ale jednak tak samo irytujące.

Ktoś w końcu musi znaleźć rozwiązanie skoro to jest tak częsta przypadłość (na pewno znaczna część mniej obeznanych użytkowników zwyczajnie nie zdaje sobie sprawy że je ma) !!! Krata piwa dla tej osoby :)
Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: psiaja »

Widzę, że nie jestem sam :/
Otóż od jakiegoś czasu sam słyszę dziwny dźwięk w kabinie.. Jest to huk, pojawiający się nieregularnie przy mocnym skręcie kół (mała prędkość), raz z lewej, raz z prawej (czasem naprzemiennie, czasem jedna strona wali, druga cisza). Odgłos przypomina jakby jakiś element "wskakiwał na swoją pozycję" i dochodzi bezpośrednio z koła. Byłem na stacji diagnostycznej i stwierdzili, że padają łożyska kolum McPhersona w górnej półce sprężyny, która to napina się i przy skręci oddaje swój skręt, jednak nie chce mi się wierzyć, że obydwie strony poszły jednocześnie. Odgłos ten najczęściej pojawia się przy po zmianie kierunku jazdy - gdy cofałem, lub cofam a wcześniej np jechałem do przodu. Walnie raz i jest spokój.. Nie słyszę żadnego chrobotania, szurania, nic.. Odgłos słyszalny bezpośrednio z "koła". Teraz dodatkowo zaświeciła mi się lampka ABS/kontroli trakcji - czy może to być z tym hukiem powiązane?
Chcę to naprawić (szczególnie te kontrolki na coś wskazują) i udaję się do serwisu, więc proszę o poradę/wskazówki, by z kolei oni nie wcisnęli mi jakiegoś kitu
Polo 6R, przebieg 30000km
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
d
dubble
Newbie
Newbie

Post autor: dubble »

..."Odgłos ten najczęściej pojawia się przy po zmianie kierunku jazdy - gdy cofałem, lub cofam a wcześniej np jechałem do przodu. Walnie raz i jest spokój.. Nie słyszę żadnego chrobotania, szurania, nic.. Odgłos słyszalny bezpośrednio z "koła"...

Miałem dokładnie to samo. W serwisie stwierdzili, że winne są hamulce przednie. Przesmarowali tłoczki, wyczyścili tarcze, przeszlifowali klocki i od trzech lat mam spokój. Trafili "w dziesiątkę". Zasugeruj ten kierunek naprawy, może też poskutkuje.
Pozdrawiam.
z
zaako
Mały interesant
Mały interesant

psiaja-to nie lozyska macpersona.Lozysko jak pada to slychac na postoju przy skrecaniu kol jak przeskakuje przy gornym mocowaniu amora(przerabialem to w innych markach).U mnie czasami cos tez pierdyknie i cisza.Jak juz wczesniej pisalem mialem to samo od nowosci w fabi.Wydaje mi sie ze to sprawka ukladajacych sie sprezyn podczas wlasnie mniejszej predkosci i bujania na boki,ewidentny dzwiek sprezyny.Podejzewam ze nie do wyeliminowania,fakt ze np.u mnie pojawia sie nie czesto.
Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: psiaja »

[quote="zaako"]Wydaje mi sie ze to sprawka ukladajacych sie sprezyn podczas wlasnie mniejszej predkosci i bujania na boki,ewidentny dzwiek sprezyny[/quote]
cofanie do tyłu, skręt w lewo i łub w prawym kole.. ruszanie do przodu z mocnym skrętem w lewo i łub w lewym kole.. Przy takiej prędkości (a raczej toczniu auta) o jakimś bujaniu czy przechyle mowy chyba nie ma, ale dzięki za sugestie !
Swoją drogą - czyżbym musiał się przyzwyczajać, że "ten model tak ma" :nea:
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”