Halogeny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

wywiazala sie dyskusja na temat swiecenia a mnie zainterewsowalo to zdanie
[quote=""DjFarmerr""]Tylko mam jeszcze pytanie co myslicie i czy ktos juz próbował założyć haluny od 6N2? http://moto.allegro.pl/halogen-z-atrapa ... 30429.html czy ta kratka by jakos pasowała? a moze dalo by rade tylko wyciąć otwór w fabrycznej[/quote]

probowal ktos ? da rae zalozyc haluny z 6n2 ?
Awatar użytkownika
DjFarmerr
Początkujący
Początkujący

Post autor: DjFarmerr »

Czyli jest si :D wiec czas szukac ori włacznika :D no wlasnie a ladowal juz ktos te od 6n2?
Awatar użytkownika
Skoczi
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Skoczi »

właśnie czytam cały temat i nic o tym czy ktoś próbował przełożyć halogeny z 6n2 do 6n bo także pękło mi szkło w jednym i było by to dobre rozwiązanie :) dodam, że u mnie jest tak jak w poście:
[quote=""marcin86""]Artpolo Miales fabrycznie halogeny czy dokladales? W kazdym razie u mnie jak jeszcze mialem halogeny (potlukly sie klosze) Na pierwszym wyciagnieciu wlaczalem przod a po drugim wlacza sie tyl. Z tej prostej przyczyny ze swiatel przeciwmgielnych przednich mozesz uzywac takze po zapadnieciu zmrotku na oznakowanej drodze kretej (aby doswietlic zakret). Dlatego najpierw wlacza sie przod a pozniej tyl. Tak jest takze w passacie B5 ('99) najpierw przod sie wlacza a pozniej tyl, kumpel sie mnie kiedys pytal jak u niego wlaczyc halogeny, i tak wlasnie u niego jest. Ze da sie wlaczyc przednie halogeny nie wlaczajac tylu.[/quote]
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote=""marcin86""]Tak jak ludzie montuja lampy do jazdy dziennej, nie dosc ze bez homologacji E20, to jeszcze nie prawidlowo zalaczajace sie. Bo widzialem juz nie raz goscia jadacego na samych dziennych bez postojowek. Mandat murowany. Swoja droga podlaczajac je prawidlowo niezapomnisz nigdy o ich wylaczeniu.[/quote]
Przepraszam, ale bredzisz kolego albo wprowadzasz innych w błąd.
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej.
http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0090750639

Montując światła do jazdy dziennej należy pamiętać o przepisach zawartych w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 .
grudnia 2002 r. oraz Regulaminie nr 87 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ wraz z późniejszymi poprawkami (1, 2, 3, 4).

Sam założyłem w swoim aucie światła do jazdy dziennej z firmy WESEM, według homologacji europejskiej (bez zapalających się świateł pozycyjnych) i od ponad dwóch lat nie mam z tego powodu żadnego mandatu. Jak do tej pory przy kontrolach drogowych żaden policjant nie kwestionował sposobu podłączenia do instalacji.
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

No to powiedz mi jak zalaczysz swiatla przednie pozycyjne nie zalaczajac tylnych? Swoja droga podalem przyklad ze swiatlami dziennymi a watek toczy sie o halogeny przeciwmgielne.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

Do niedawna, zgodnie z poprzednim rozporządzeniem ministra infrastruktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne (taki przepis funkcjonował tylko w Polsce). Warunek ten miał za zadanie utrudnić montaż świateł dziennych, ponieważ jego spełnienie wymagało ingerencji elektryka w instalację elektryczną samochodu, co skutecznie zniechęcało laika do ich montażu. Dlatego podczas obowiązywania poprzedniego rozporządzenia najczęściej integrowano włączanie świateł dziennych ze światłami pozycyjnymi (z przodu i z tyłu).
Obecnie obowiązujące rozporządzenie zniosło konieczność zapalania świateł pozycyjnych ze światłami do jazdy dziennej. (I tak powinno być od początku moim zdaniem).
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
Awatar użytkownika
dogu
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: dogu »

Dobra przepisy już znamy :grin: ale wracając do pytania o halogeny z 6N2 Próbował ktoś zamontować takie halogeny do 6N ??
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

i co nikt z was sie niezastanawial jak wmontowac do naszych 6nek te z 6n2 ? bo ja caly czas kombinuje :)
Awatar użytkownika
Skoczi
Zainteresowany
Zainteresowany

Własnie wie ktoś jak wygląda wiązka w 6n2 ? a w 6n ?
Dobry motyw z tymi halogenami :)
p
pewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pewu »

Awatar użytkownika
Skoczi
Zainteresowany
Zainteresowany

ale do czego to potrzebne?, nie da się raczej tam usadowić halogenów z polo 6n2...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”