jeśli jest zanieczyszczony to jeśli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi [jeśli chcesz oszczędzić możesz przedmuchać powietrzem,dobrze odkużyć ale to dorażny środek w masterze kilka razy czyściłem i pomagało jak go muliło pomiędzy wymianą ,terz silnik SDI tylko 2,5 ]
[quote="webak"]A takie czyszczenie rozrusznika to chyba nie jest wyższa szkoła jazdy ?
Po Świętach może się nim zajmę[/quote]
pisałem o filtrze powietrza
i mam pytanie dolexyyponieważ pisze;[quote="lexyy"]jak najbardziej tak, robią to firmy zajmujące się chip tuningiem i nie tylko, aku, rozrusznik masz dobry? jezeli tem, silnika wynosi od 20-70 stopni rozrusznik musi osiągnąć prędkość 200obr/min a od 70 w górę 250obr/min. dobry aku i po problemie [/quote]
na jakiej zasadzie rozrusznik ma dwie prętkości obrotowe jesli mamy jedno uzwojenie i jednakowe napięcie , poniewaz jestem elektromąterem ijakoś nie mogę tego zrozumieć i co ma do tego nowy aku może produkują jakieś o podwujnym napięciu ?
dodam że dwie prętkości obrotowe są możliwe
[quote="bialy0666"]na jakiej zasadzie rozrusznik ma dwie prętkości obrotowe jesli mamy jedno uzwojenie i jednakowe napięcie , poniewaz jestem elektromąterem ijakoś nie mogę tego zrozumieć i co ma do tego nowy aku może produkują jakieś o podwujnym napięciu ?
dodam że dwie prętkości obrotowe są możliwe[/quote]
1. elektromonterem
2. podwójnym
3. prędkości
4. [quote="lexyy"]rozrusznik musi osiągnąć prędkość[/quote] i nie potrzebuje 2 uzwojeń bo prędkość zależy nie tylko od napięcia (przy silniku prądu stałego uzyskuje się ~97% zakresu prędkości przy regulacji napięciem) ale też od obciążenia (tak, silniki elektryczne mogą mieć poślizg w przeciwieństwie do spalinowych). Ciepły silnik łatwiej się kręci a co za tym idzie rozrusznik może uzyskać większą prędkość obrotową.
przepraszam za błędy [pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł]oraz za nie zrozumienie postu kolegi lexyy
tak rozrusznik musi osiągnąć odpowiednią prętkość obrotową . obr/min
jeśli mamy za małe napięcie i pojemność aku[np;aku zasiarczony ,niedostateczny poziom elektrolitu w aku obsługowych ] to tej prętkości nie uzyska [zakładając rozrusznik ok.]jak równiez przy złych połączeniach aku rozrusznik[ spadek napięcia],oraz sam rozrusznik -zużyte szczotki ,zaniecztszczone żłobki nierówno wytarte tzw półpierścienie.
jeszcze raz przepraszam i pozdrawiam :hello:
[quote="bialy0666"]przepraszam za błędy [pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł]oraz za nie zrozumienie postu kolegi lexyy [/quote]
Peace, love and rock&roll
A wracając do tematu: tak, może to być wina rozrusznika. Tak czy inaczej, jedź do mechanika niech sprawdzi kompresję. Myślę, że koszt takiej usługi to 50 zł (przynajmniej ja bym nie dał więcej).
przecież SDI to dizel i różni się głównie od AEF sposobem wtrysku paliwa jeśli nie chce nadal palić jak ciepły[wyłączając rozrusznik ,aku,powietrze lub zanieczyszczone filtry,kont wtrysku,dawka paliwa] to ;
lejace wtryski -wymiana- spadek mocy kopci na czarno wzrost zuzycia paliwa
brak kompresji;
-duża różnica wciśnieniu na poszczególnych garach -zimny trudno pali i nierówno pracuje czuć on wspalinach na ciepłym podobnie ,spadek mocy,większe zużycie paliwa
-zużyte pierścienie -kopci na miebiesko, ,spadek mocy, wzrost zużycia paliwa i oleju , w oleju można wyczuc on,spaliny w bloku
-zawory, szklanki ,panewki -nierówna praca ,metaliczne odłosy zsilnika ,spadek mocy ,
niestety ale winnym temacie pisałeś o dużym spalaniu i kopceniu na niebiesko i jeśli mogę cos doradzić to zmież ciśnienie na garach[ciśnieniomierzem],oraz jak koledzy radzili wcześniej, poniewaz mogły wystąpić np. dwie usterki lub więcej[kompresja,wtryski] a objawy podobne.ale to tylko moja sugestia
Problemy z paleniem na ciepłym ustały po zastosowaniu tego dodatku do ON który myje wtryski .
Jeszcze trzeba będzie się zając tym dymem, jak odkręciłem korek wlewu oleju to dmucha dużo mocniej niż na ciepłym.