[9N3] Wycieraczki przód i tył

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Ja tam wymieniam gumki na ori. Zarówno przednie jak i tylne.
Zwłaszcza nie mam zamiaru kupować nowej ory tylnej za 40 zł w ASO, która po miesiącu wygląda słabo.
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

Post autor: brytfanna »

A może się orientujecie, czy żeby wymienić całe ramię tylnej wycieraczki, to trzeba się do niego dobierać zdejmując cały plastik z klapy bagażnika, czy można je zdjąć od zewnątrz? Okazało się, że mam pęknięte to plastikowe kółko mocujące ramię, ale po zdjęciu zaślepki i nakrętki ciągle się trzyma.
n
neos50
Początkujący
Początkujący

Post autor: neos50 »

Wycieraczkę zdejmuje się po odkręceniu nakrętki pod zaślepką, jak po odkręceniu nakrętki ramię nie chce zejść to trzeba się trochę z nim posiłować, u mnie też nie chciała zejść, a jak wkońcu się udało to okazało się że na osi silniczka było sporo rdzy. Można spróbować podważyć delikatnie śrubokrętem owiniętym w jakiś materiał by nie uszkodzić szyby i uszczelki osi silniczka wycieraczki.
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

No niestety :/ To kółko ma jeszcze taki kołnierzyk, i przez niego nie chce zejść z osi. Tak jakby można je było zdjąć tylko "w stronę szyby". Ponieważ było pęknięte, to odłamałam je już zupełnie, ale teraz pojawia się pytanie jak zamontować nowe ;)
n
neos50
Początkujący
Początkujący

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wydaje mi się że połamał się element wycieraczki wskazany czerwoną strzałką a pozostał metalowy element strzałka niebieska który trzeba pewnie ściągnąć.
Link do poglądowego zdjęcia http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/3361104/1
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

Ahaaa! :) no tak, zdjęłam tylko plastik. Srebrne kółeczko wyglądało jakby było na stałe, ale może jest zapieczone? aż chyba pójdę zaraz sprawdzić :)
n
neos50
Początkujący
Początkujący

Raczej musiało się zapiec, jak u siebie ściągałem ramie wycieraczki to trzymało dość mocno a na styku ośki silniczka i tego kółeczka/tulejki było sporo rdzy.
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

Ni cholery :/ zostało mi coś takiego i nijak nie da się tego zdjąć.Obrazek
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote="brytfanna"] zostało mi coś takiego i nijak nie da się tego zdjąć[/quote]
zapiekła się tulejka na wieloklinie :( i jakimś cudem udało Ci się odzielić ją od ramienia wycieraczki :crazy:
teraz można ją spokojnie rozciąć i wtedy zejdzie ze słupka,bo i tak masz ramię do wymiany
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

Tak, bo ramię było pęknięte (ta część, którą neos zaznaczył czerwoną strzałką) i widać, że chyba ktoś to tu kiedyś przyklejał ośmiorniczką czy czymś podobnym ;)
Ramię i tak do wymiany, bo wycieraczka mimo wymiany piórka nie wycierała środka szyby - jakby była źle napięta i nie dociskała w środku - strasznie mnie to irytowało. Tylko teraz jak zdjąć to kółko - zmartwiłeś mnie tym rozcinaniem :/

edit: wieloklin - czyli to jest "wciskane", a nie gwintowane?
Awatar użytkownika
murzyn
Naczelny piwosz klubowy

Post autor: murzyn »

[quote="brytfanna"] wieloklin - czyli to jest "wciskane"[/quote]
dokładnie wciskane,dlatego po dłuższym czasie tak ciężko to zdjąć :angry2:
można jeszcze spróbować namoczyć to wd40 bądź innym środkiem penetrującym i może odpuści :scratch:
ze ściągaczem ciężko podejść bo dysza spryskiwacza przeszkadza
ja bym podszedł do tego z kątówką i rozciął jak zapieczoną nakrętkę :butcher: wtedy zejdzie bez problemu
zresztą ta tulejka jest aluminiowa więc ciężko nie będzie
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

dzięki za pomoc :) wd40 niestety nie pomogło, powalczę z tym jeszcze jutro.
Awatar użytkownika
brytfanna
Początkujący
Początkujący

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
Udało się - poszło brzeszczotem :)
gdyby ktoś miał podobny problem, poniżej dokumentacja jak to wygląda po rozpracowaniu.

Obrazek
I
IreuN
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: IreuN »

Witajcie, chciałbym wymienić wycieraczki w swojej Polówce 9n3, te wydaje mi się, że będą pasowały na przód: http://allegro.pl/wycieraczki-aero-bosc ... 12306.html

Jednak większy problem mam z wycieraczką na tył, nie mam zielonego pojęcia jak to jest tam mocowane.. Czy te będą pasować? http://allegro.pl/wycieraczka-tyl-fabia ... 88759.html

Z góry dzięki za odpowiedź :)
k
kvra
Newbie
Newbie

Post autor: kvra »

Również przymierzam się wymienić wycieraczki w aucie siostry.
Wcześniej nie miałem styczności z tym samochodem dlatego pytam.

Mam jednak takie nieco inne pytanie(taki myk robię w swojej skodzie i wszystko fajnie pasuje).

W ASO VW można nabyć same pióra, z tego co pamiętam są do golfa. W zestawie są również zatyczki, gdyby poprzednie nam się połamały.

dokładnie procedura wygląda tak:
http://www.autowcentrum.pl/blog/post/wy ... ana,13269/

Próbował ktoś wymiany samych piór, niekoniecznie kupionych z aso, w wycieraczkach przy Polo 9n3?
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”