Odgrzeję kotleta. Potrzebuję zakupić antenę magnesową, ale musi być krótka, żeby mieściła mi sie w bagażniku i najlepiej niedroga Maksymalna długośc to 110 cm z podstawą. Coś polecicie??
[quote=""JuStIcE""]Odgrzeję kotleta. Potrzebuję zakupić antenę magnesową, ale musi być krótka, żeby mieściła mi sie w bagażniku i najlepiej niedroga Maksymalna długośc to 110 cm z podstawą. Coś polecicie??[/quote]
ja mam zestaw alan 102 radyjko i antenę hustler IC 100. Nie narzekam. Nie jeżdżę na dalekie trasy to nie potrzebuję lepszej. trzymam antenę w bagażniku
Koledzy co do anten firmy Sirio to zalecam zakup oryginalnych jej produktów. W chwili obecnej jest tak wiele podrób tych anten, (nawet z wytłoczonym logo firmy na podstawie magnetycznej). Jednak ich jakość i działanie dalece odbiega od oryginałów. Firma ta od jakiegoś czasu zabezpiecza swoje produkty specjalną metką (koloru żółtego) ze zdrapką, po usunięciu której widoczny jest kod dzięki któremu można sprawdzić daną antenę (jej oryginalność) na stronie internetowej producenta. To chyba najprostsza metoda dla osób nie mających większego doświadczenia w tej kwestii. Co do samych anten to ML-145 to jedna z najlepszych anten w tej klasie i dobrze ją stosować do radyjek posiadających funkcję RF Gain (tj. płynną regulację czułości radia). Pozwala ona na zmniejszenie czułości radia (ilości zakłoceń) podczas używania radia w miejscach o dużym natłoku zakłoceń np. duże aglomeracje miejskie, a wydłużenie zasięgu odsłuchu w trasie gdzie tych zakłoceń jest mniej. Do prostego cb radia wyposażonego tylko w squelcha lepszym rozwiązaniem jest antena o długości ok. 100cm, np. Sirio AS100 i Silver 90 mag. (wersja montażu PL) lub Sirio Omega 27 (wersja montażu DV- tzw motylek, dł. ok.90cm). Poza tym te krótsze anteny lepiej schować do Naszych miniaturowych bagażników( można też ich nie chować ale to drożej wychodzi... kradną, kradną i to jak!!!). Z nowości godne uwagi są też Sirio Super 70 (dł. ok. 70cm i nowy design, montaż DV), oraz Sirio Carbonium (dł. ok.110cm, montaż DV), oraz Sirio Super Carbonium (dł. ok. 145cm, montaż DV). Dla osób szukających krótszych anten polecam Sirio Mini Snake 27 (dł. ok. 65cm, montaż DV), krórej strojenie odbywa się za pomocą peirścieni na cewce (pozwala na idealne zestrojenie anteny przy jej przekładaniu na różne auta, bez potrzeby przycinania bata). Anteny te produkowane są we włoskiej fabryce firmy Sirio z certyfikatami i normami europejskimi i są ogólnie dostępne w dobrych cenach na naszym rynku. Dla koneserów polecam natomiast antenki firmy SIRTEL, ale to musiałby być już dłuższy wykład a nie chcę zanudzać...
edit
Jednak żadna "magnesówka" nie zastąpi anteny montażowej, dobrze zmasowanej-połączonej z karoserią auta.Dla osób obawiających się wykonania otworu w dachu auta polecam wykorzystanie takiegoż, fabrycznie wykonanego (dobrze zabezpieczonego antykorozyjnie) po antenie samochodowej. Można tu zamontować dowolną antenę, jednak ze względu na "miękkość" blachy proponuję lekkie anteny o długości 90-120cm. Niezłym też rozwiązaniem jest zastosowanie antent SIRIO TRIFLEX "obsługującej" na osobnych przewodach CB radio, radio samochodowe i zestaw GSM. Antena ta do złudzenia przypomina normalną antenę samochodową i nie "kusi" do kradzieży. Nie potrzeba stosować do niej żadnych spliterów. (jej zasięg realny ok. 5km).