[quote=""alex""]Po "zregenerowaniu" potencjometru z silnika V154 nie ma już błędów.
Wolga85 napisz więcej o które tryby chodzi.
Zostały jeszcze:
00710 - Defroster Flap Positioning Motor (V107)
000 - - - Intermittent
01272 - Positioning Motor for Central Flap (V70)
000 - - - Intermittent
Nie bardo wiem gdzie szukać tych silników.
Poza tym za cholerę nie mogę się połączyć z silnikiem samochodu (na różne sposoby próbowałem ustawić port).[/quote]
Witaj.
Co do silniczka V107 to myślę, że Ci pomogę. Wrzucam Ci screen z ETKI. Wygląda na to, że ten silniczek jest nad silniczkiem V68. Zatem dostęp tylko po wyjęciu silniczka od spodu, albo po zdjęciu całej deski. Trochę ciężki temat... Jeśli chodzi o V70: Nie mogę znaleźć w ETCE w dziale klimy.. to też jeden z silniczków całego zespołu klimy? BTW. Masz klimę automatyczną tak?
Jeślo chodzi o tryby, z którymi uderzałeś do Wolga85. Chodzi i główne zębatki, za pomocą których V154 porusza klapami od obiegu wewnętrznego/zewnętrznego. Główna zębatka silnika V154 - ta z tyłu, duża porusza drugą zębatką od klapy zamykającej/otwierającej klapę do obiegu wewnętrznego, a ta z kolei porusza kolejną zębatką, która rusza klapą zamykającą/otwierającą dostęp świeżego powietrza. Trzeba to dobrze złożyć, żeby nie było zgrzytów i wszystko ze sobą dobrze pracowało. Jakiś Kolega na forum miał taki kłopot, że ktoś źle to złożył, i gdy włączał zamknięty obieg, obie klapy zamykały się i cała wentylacja w ogóle nie działała. Dmuchawa dmuchała, ale powietrze nie miało jak wydostać się przez nawiewy. Ale skoro już to złożyłeś, to zapewne wiesz już o co chodzi. Jak nie zgrzytów, błędów, wszystko zawsze dobrze działa, to nie masz co się martwić - poskładałeś dobrze.
Co do połączenia z modułem silnika. Musisz zmienić boud rate na 9600 w głównych ustawieniach VAGa. Domyślnie jest 0 i wtedy coś nie idzie połączyć się ze sterownikiem silnika 1.4 16V. Jest opisane to chyba na jakimś forum Fabii. Jakby nie pomogło, pisz. Postaram się pomóc. Mi po wielu kombinacjach w końcu się udało połączyć.