[6n2] Żaden mechanik nie wie co jest!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komand19 »

Samo zdjęcie przegubu nie sprawia raczej wiele trudności, wystarczy odkręcić śruby (chyba na torxy fabrycznie jest skręcany) przesunąć przegub na półośce w strone koła tak aby mozna było go odciągnąć od skrzyni. W tym momencie juz masz przed sobą obraz łożysk w przegubie. Sprawdzasz czy łozyska są całe, czy nie wypadła jakaś kulka przypadkiem z łożysk. Aby całkowicie zdjąć przegub z półośki zdejmujesz pierścień zabezpieczający i wysuwasz przegub z półośki.

Jesli chodzi o samo wyjście napędu ze skrzyni biegów to prawdę mówiąc nie wiem dokładnie jak mozna ocenić czy wszystko jest ok.. Ale mozesz przede wszystkim sprawdzić czy nie ma luzu i wizualnie sprawdzić i ocenić jak wygląda samo wyjście ze skrzyni (ewentualne zanieczyszczenia, luzy, drobinki metalu czy coś takiego). Trudno mi powiedzieć czy stamtąd dochodzi to terkotanie, może własnie z samego przegubu tylko roznosi się pogłos w stronę skrzyni..

Może ktoś z forum kto to remontował będzie w stanie Ci dokładnie powiedzieć co i jak trzeba sprawdzić :)
Obrazek
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

Post autor: mariusz86 »

aha no dzięki za tą informacje :-D ale czy to klekotanie na prostej i 4 ,5 biegu to będzie raczej od przegubu czy od tego miejsca które zaznaczyłem niebieskim kółkiem( z którego wydobywa się dźwięk) jeśli od przegubu to od którego??
http://yfrog.com/3zdsc00194mj

a tak w ogóle to ten przegub wchodzi do mechanizmu różnicowego i czy dobrze mam rozumięc że mechanizm różnicowy to jest to co zaznaczyłem naniebiesko (z podpisem dźwięk) i czy wystarczy odkręcić te dwie śruby które widać po środku żeby dostać sie do środka??

I jeszcze jedno pytanie jak to jest z nim i czy jak wyjmę ten przegub czy nie wyleje mi się przypadkiem olej (ze skrzyni)??

a co z tym moim drugim problemem czyli to huczenie powyżej 80kmh czy może być powiazane z tym luzem???
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Czy Twoje dwa tematy są powiązane ze sobą czy jak bo juz nie rozumiem? mechanizm róznicowy znajduje sie wewnątrz skrzyni a nie w miejscu gdzie oznaczyłeś na zdjęciu. To co na zdjęciu to wyjście wałka ze skrzyni do którego mocowany jest przegub.
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

mariusz86 a moze lepiej znalezc porzadnego mechanika i oddac mu auto?

w 90% przypadkow bedzie szybciej i taniej niz jakbys sam dlubal...
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

tylko że ja mieszkam w takiej malej miejscowości ze tu nie ma porządnego mechanika...a jak już jest który coś kuma to skasuje mnie na taka kasę żebym za to sobie trzy razy bak do pełna zalał :D

Czyli wychodzi na to komand19 ze u ,mnie to terkotanie słychać kolo wyjście wałka...czy to możliwe?
I przepraszam ze tak truje ale poprostu chciałbym to sam w jakis sposób zrobić i dlatego sie i dopytuje gdzie co jest bo nie jestem pewien :(
Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Zdejmij przegub zobacz jak wygląda tak jak pisałem wcześniej i czy od strony skrzyni wszystko jest w porządku tyle możesz na razie samemu sprawdzić..
Obrazek
Awatar użytkownika
adi1975
Newbie
Newbie

Post autor: adi1975 »

czesc kolego jestem tu nowy a cos sie wie proponuje ci podnies autko do gory zdejmnij oslony wrzuc bieg i na przod jak cos jest nie tak to napewno uslyszysz przegub to harakterystyczne klekotanie byc moze lozysko w skrzyni ten problem przerobilem w golfie a najlepiej to poradz sie kogos kto ma troche pojecia bo szkoda kasy na niepotrzebne wymiany czesci
Awatar użytkownika
adi1975
Newbie
Newbie

kolego od krecenia kolem reka to napewno tego nie uslyszych dopiero teraz zobaczylem twoje zdjecie takie zwykle klekotanie to norma u mnie tez to jest
:wave:
m
mariusz86
Początkujący
Początkujący

to znaczy mam zdjąć osłony podniesc auto uruchomic, wrzcic jedenynke i patrzec?tak??
Awatar użytkownika
adi1975
Newbie
Newbie

no tak posadz kogos w srodku i na przod a sam pod auto i sluchac co brzeczy powodzenie :good:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”