SZCZĘŚCIE - NIE - SZCZĘŚCIE (aktualizacja)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
blade13
Początkujący
Początkujący

Post autor: blade13 »

Fajnie Ci wyszedl ten bagaznik. Wszystko ukryte :) A jak glosnik zabudowales? Mogles wziac czarnego STXa... No i obij do tego tyły foteli z tylu tak jak ja kiedys mialem i bedize git! Pozatym listwy out, lampki tyl od 6n2 i bedize pieknie
Member since 2006...
Obrazek
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: NobySun »

[quote=""blade13""]Fajnie Ci wyszedl ten bagaznik. Wszystko ukryte :) A jak glosnik zabudowales? Mogles wziac czarnego STXa... No i obij do tego tyły foteli z tylu tak jak ja kiedys mialem i bedize git! Pozatym listwy out, lampki tyl od 6n2 i bedize pieknie[/quote]

Są maty samoprzylepne, na zaje mocnym kleju. Maty tapicerskie czy jakoś tak. Chce taką nakleić na właśnie oparcie. A co do świateł to masz racje... robiłem już taką wizualizacje z całymi czerwonymi lampami z 6N2.

Co do głośnika... fajna mi wyszła charakterystyka w komputerze. Miał być Magnat 10" ale Skończyło sie na tym co jest.
Teraz myślę o Hertz'u DS250. Zobaczymy! Ale nie myślę o niczym mocniejszym.
Bas przy dobrej jakości muzyce powoduje że płuca zachowują się jak pudło rezonansowe (milusio) i to jest w zupełności wystarczające. Jakość dźwięku jest naprawdę przyzwoita, a może będzie nawet lepsza jak Clariony z podszybia postawię za zwrotnicą (zostaną średnie i górne częstotliwości).
W kwestii zabudowy, to przy zbliżających się pracach zrobię parę zdjęć zabudowy, zapraszam na ten wątek ponownie za jakiś czas ;p
Ale ogólnie jest obudowa zamknięta, małej pojemności około 17-18l, niewytłumiana niczym (robiłem odsłuch z wytłumieniem i było gorzej).
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

dzieki za pomysl wraz z instruktarzem o trzymaku na kubki. Fajnia Pola. :-)
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Jak zabudowałem głośnik?
Nowe zdjęcia zabudowy samej skrzyni głośnika:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

Tak BY WYGLĄDAŁ bez listewek:

Obrazek

ALE:
Jak pozbywałem się listewek.
Wczoraj miałem pół godzinki więc odkleiłem tył za kierowcą - fajnie wyczyściłem klej rozpuszczalnikiem.
Dziś podjechałem żeby resztę zrzucić :( okazało się że drzwi kierowcy były puknięte i jest tam coś robione!!! ALE JAK!!!
Na lakierze tym pierwszym była taśma klejąca do listew, której do malowania nie zerwali, rzucili na nie drugi lakier i drugą taśmę a ja zgodnie z instrukcją od Mario6N podgrzałem i zabieram się do... no właśnie - do zrywania listwy z lakierem.
Dobrze że tylko kawałeczek poszedł... bo więcej przekleństw niż poszło to ja nie znam a jakoś musiałbym odreagować.
Life goes on :) a listwy zostają :/
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

WESOŁYCH ŚWIĄT KOLEŻANKI I KOLEDZY :)

Obrazek

Acha, mam już hokej na Virusie więc... dzień nie jest dniem straconym :)
Pozdro i wielkie dzięki dla sidewinder3 :)
Awatar użytkownika
sidewinder3
Pan Kubeczek

Post autor: sidewinder3 »

Zdrowych, spokojnych Świąt ;)
Nie ma sprawy, w końcu po to jest forum żeby sobie pomagać :mrgreen:
Awatar użytkownika
rurektuning
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rurektuning »

ładna polóweczka ;)
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

weekend uważam za udany :)

[size=99px]Montaż zagłówków na tylnej kanapie.[/size]
Mimo że jestem właścicielem Virusa i jego kierowcą to zdarza się jeździć (być wożonym) na tylnej kanapie.
Dlaczego?
- z racji sobotniego grilla
- z racji środowej imprezy z okazji piątkowej imprezy
- z racji integracji : )
- dlatego że tam jest najlepszy odsłuch : )

...siedząc tam odczuwa się brak zagłówków!
które właśnie w weekend zamontowałem, gdyż Polo nie było w nie wyposażone.

Kupiłem 2szt z Opla Astry G. - bardzo dobry materiał, ładne, czyste, w ogólne nie zniszczone.
Dlaczego akurat te?
- do VW były dużo droższe! tu za komplet dałem 30zł;
- prowadnice w Astrze są wygięte, co pasuje do pochylonej tylnej kanapy;
- co ważniejsze regulacja jest wewnątrz zagłówka: tak kata pochylenia jak i jego wysokości - a to jest ważne gdy chcesz zamontować je do kanapy która nie miała gniazd zagłówków i wiesz że w kanapie będą przekręcone na stałe;

tu będą zdjęcia, może jeszcze dziś :grin:

[size=99px]jeśli kogoś zaintrygował mój pomysł - nie ma zagłówków a chce - to chętnie opisze sposób montażu.[/size]

[size=99px]A tu zdjęcia wymienionego sprzęgła.[/size]
Miałem nadzieje że to linka z samoregulatorem. Po wymianie na nową było tak samo jeśli nie gorzej.
Tzn - biegi 2-5 wchodziły z lekkim oporem.
1 miała spory opór - najlepiej wchodziła na dojeżdżaniu pod światła
wsteczny - kilka ostatnich dni tylko na wyłączonym silniku (zgrzyt że aż serce ściska)

Wymiana kilka godzin (nowy komplet sprzęgła Valeo), większość śrub zapieczona od nowości nie ruszana. Zdjęcia:

Obrazek- ----> tarcza sprzęgła

Obrazek----->widać że już brało nity na tarczy sprzęgła

Obrazek-----> Obrazek----->Obrazek-----> docisk

Obrazek

zdjęć łożyska nie mam, reklamówka się przedarła i prawdopodobnie wypadło. Ale oczywiście już jest wymienione!
Awatar użytkownika
aniula24
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: aniula24 »

Taka Pola po Gliwicach jezdzi ,musze sie lepiej rozgladac :grin:
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

popełniam tą instrukcję ze względu na pytania dotyczące zamontowania zagłówków w kanapie bez gniazd na takowe zagłówki.

Witam,

...odpowiadając na pytanie o zagłówki i sposób ich montażu.

-wyjmuję kanapę,

-zaznaczam na tylnej metalowej ścianie rozmieszczenie bolców zagłówków (symetrycznie)

-zdejmuje pokrowce (jeśli są)

-po górnym rancie biegnie plastikowa szyna którą trzeba delikatnie odgiąć, reakcją będzie wysunięcie się tej listwy z szyny

-TU UWAGA NA METALOWE (OSTRE) KRAWęDZIE BLACH TYLNEJ KANAPY

l-istwa, po wyjściu z metalowej prowadnicy, odsłoni gąbkę, sama odchodząc z materiałem tapicerki tylnej kanapy,

-żeby można było swobodnie dostać się do wnętrza, trzeba materiał na brzegach (lewo i prawo) od listy zdjąć z metalowej ściany kanapy

-teraz można nożem do tapet naciąć gąbkę na przedłużeniu punktów które znaczyliśmy jako miejsca wejścia bolców zagłówka (ja to zrobiłem lutownicą)

- to samo z materiałem (lutownica lub nożyk, lutownica zapobiega strzępieniu się materiału)

- teraz montaż:

+ zagłówki w astrze mają bolce Fi 12, więc na płaszczyźnie ścianki konstrukcyjnej kanapy, prostopadłej do oparcia (zarazem najszerszej części tej konstrukcji) wywierciłem zgodnie z zaznaczeniem, dwa otwory fi 12 na bolce zagłówka,

+w samych bolcach wiercimy np fi 4 otwory na przestrzał (po wcześniejszym zaznaczeniu punktakiem) metal jest miękki a stopień trudności przewiercenia jest naprawdę niewielki

+jeśli mamy już otwory w które wpuścimy bolce zagłówka oraz otwory w bolcach, trzeba przymierzyć zagłówek do kanapy, przykładając do tylnej ściany i zaznaczyć miejsce w którym znajduje się otwór w bolcu

+teraz wiercimy w tylnej ścianie po jednym otworze na jeden bolec (a w sumie to na otwór w bolcu)

+zawijamy gąbkę obicia kanapy, zakładamy tapicerkę i pokrowce,

+wkładamy bolce zagłówków we wcześniej wypalone otwory w obiciu kanapy/tapicerce/pokrowcu

+celujemy żeby otwór w bolcu zgrał się z otworem w blasze tylnej ściany

+bierzemy nitownice, i władając nit przez otwór i przez bolec zaciskamy nitownicą - i tak 4 razy, pozostaje nam jedynie wszystko ładnie ponaciągać (materiały, gąbki itp) i cieszyć sie zagłówkami

Mój czas gdy dochodziłem do tego jak to zrobić to ok jednej godziny.
Wygląda to dobrze, nity zapewniają estetykę łączenia (nic nie odstaje) a można je zamalować na czarno i wtedy nawet ich nie widać.

Obrazek

Obrazek

mam nadzieję że te poglądowe rysunki w CADzie coś pomogą.

pozdrawiam!
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Nie lepiej było kupić ori zagłówki i części montażowe niż kombinować?
Obrazek
Awatar użytkownika
NobySun
Mały interesant
Mały interesant

nie spotkałem się z czymś takim w żadnym samochodzie, w oczy mi się też nie rzuciło takie cudo :good:
Ale w sumie... trochę frajdy miałem i na pewno taniej mnie to wyszło.
Fakt faktem że dużo prościej byłoby zakupić ten zestaw niż bawić się w to co ja. No i dla kogoś kto nie ma smykałki to będzie łakomy kąsek - popsuć się to za wiele nie da.
człowiek się uczy całe życie :)

Pozdrawiam kolegę :acute:
Awatar użytkownika
Kamil88C
Swój
Swój

Post autor: Kamil88C »

Fajne masz aluski (czy nie były montowane w golfach I cabrio) słupki boczne na czarno...też o tym myślałem,ale do tego trzeba lekko szybki przyciemnic;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Auta sprzedane /kasacja”