popełniam tą instrukcję ze względu na pytania dotyczące zamontowania zagłówków w kanapie bez gniazd na takowe zagłówki.
Witam,
...odpowiadając na pytanie o zagłówki i sposób ich montażu.
-wyjmuję kanapę,
-zaznaczam na tylnej metalowej ścianie rozmieszczenie bolców zagłówków (symetrycznie)
-zdejmuje pokrowce (jeśli są)
-po górnym rancie biegnie plastikowa szyna którą trzeba delikatnie odgiąć, reakcją będzie wysunięcie się tej listwy z szyny
-TU UWAGA NA METALOWE (OSTRE) KRAWęDZIE BLACH TYLNEJ KANAPY
l-istwa, po wyjściu z metalowej prowadnicy, odsłoni gąbkę, sama odchodząc z materiałem tapicerki tylnej kanapy,
-żeby można było swobodnie dostać się do wnętrza, trzeba materiał na brzegach (lewo i prawo) od listy zdjąć z metalowej ściany kanapy
-teraz można nożem do tapet naciąć gąbkę na przedłużeniu punktów które znaczyliśmy jako miejsca wejścia bolców zagłówka (ja to zrobiłem lutownicą)
- to samo z materiałem (lutownica lub nożyk, lutownica zapobiega strzępieniu się materiału)
- teraz montaż:
+ zagłówki w astrze mają bolce Fi 12, więc na płaszczyźnie ścianki konstrukcyjnej kanapy, prostopadłej do oparcia (zarazem najszerszej części tej konstrukcji) wywierciłem zgodnie z zaznaczeniem, dwa otwory fi 12 na bolce zagłówka,
+w samych bolcach wiercimy np fi 4 otwory na przestrzał (po wcześniejszym zaznaczeniu punktakiem) metal jest miękki a stopień trudności przewiercenia jest naprawdę niewielki
+jeśli mamy już otwory w które wpuścimy bolce zagłówka oraz otwory w bolcach, trzeba przymierzyć zagłówek do kanapy, przykładając do tylnej ściany i zaznaczyć miejsce w którym znajduje się otwór w bolcu
+teraz wiercimy w tylnej ścianie po jednym otworze na jeden bolec (a w sumie to na otwór w bolcu)
+zawijamy gąbkę obicia kanapy, zakładamy tapicerkę i pokrowce,
+wkładamy bolce zagłówków we wcześniej wypalone otwory w obiciu kanapy/tapicerce/pokrowcu
+celujemy żeby otwór w bolcu zgrał się z otworem w blasze tylnej ściany
+bierzemy nitownice, i władając nit przez otwór i przez bolec zaciskamy nitownicą - i tak 4 razy, pozostaje nam jedynie wszystko ładnie ponaciągać (materiały, gąbki itp) i cieszyć sie zagłówkami
Mój czas gdy dochodziłem do tego jak to zrobić to ok jednej godziny.
Wygląda to dobrze, nity zapewniają estetykę łączenia (nic nie odstaje) a można je zamalować na czarno i wtedy nawet ich nie widać.
mam nadzieję że te poglądowe rysunki w CADzie coś pomogą.
pozdrawiam!